Sledujte nás

Ostatné športy

Keď Poliaci, prečo nie my?

Severná strana Nízkych Beskýd nás zmangľovala míľovými krokmi. Lyžiarske strediská sú tam, kde majú byť a je ich veľa. Aj na južných svahoch sa dejú veci. Lepšie povedané, končia.

Regetovka: Keď Poliaci, prečo nie my?

Pocit, že naši severní susedia sú furt nejako pred nami ma už hlodá dlhšiu dobu. Závidím im viac vecí. Hlavne tie, ktoré u nás nemáme.

Zbožňujem krovky, zapekanku, warku strong, ich zajebistý jazyk. Manželka zas drevené ovce, trhy a žurek. Pamätám si ako profesor Sabol raz dávnejšie spomínal že „tí Poliaci idúúúú…“. Nevedel som, čo má na mysli.

Prvýkrát som to začal nejak vnímať na prípade horného kupka v našich kúpeľoch. Spomínam si návaly a krik Poliakov, špliechajúce deti v rukávnikoch, ktoré ma nenechali učiť sa plávať. Minulosť. No po čase prestali na „horné“ chodiť. Asi už mali kupká aj oni.

Zimný polrok a víkendová lyžovačka v Regetovke mala tiež poľský element v podobe preplneného parkoviska. Tiež je to už len minulosť, lebo po čase prestali chodiť aj do Regetovky. A to ma mrzí.

Pánbožko to zariadil tak, že my a tiež Poliaci šérujeme karpatský hrebeň. Rovnaký potenciál prostredia férovo rozdelený obidvom. O nič viac ani menej na jednej, či druhej strane. Hoci z pohľadu geografa, môže byť severná (náveterná) strana pre lyžovanie milimetrovo vo výhode, zatiaľ čo záveterná strana na juh od hrebeňa dostáva v zime snežíku o čosi menej. No jedna strana pohoria výrazne vyhráva. Ale nie v úhrne zrážok.

Severná strana Nízkych Beskýd nás zmangľovala míľovými krokmi. Lyžiarske strediská sú tam, kde majú byť a je ich veľa. Kopec s vlekom všade. Tylicz, Krynica, Malastów, Kamianna, Muszyna, Szczawnik… Berce lyže.

Aj na južných svahoch Beskýd sa dejú veci. Lepšie povedané, končia. Kúpele, Regetovka, Stebnícka Huta, Kríže, Mníchovský potok. Tu už lyže nenoste. V Regetovke zastal čas a z niekdajšieho slušného komplexu troch svahov sa minimálne z dvoch stáva zarastené torzo. V Hute pre zmenu už demontovali aj vlek. V kúpeľoch je pôvodný svah takmer nerozpoznateľný kvôli sukcesii a splýva s lesom. Na „mnicháči“ a pri obce Zlaté hrdzavejú niekdajšie vyťažené vleky. Hovoria o tom, že aj my sme niekedy išli ako idú teraz Poliaci. Aj my sme mali čo ponúknuť. Aj my sme mali atraktívne kupká a strediská. Aj pre Poliakov. Pre všetkých. Kde sa to pokazilo? Čo sa zmenilo? Euro? Únia? My či Poliaci?

Kokso… Sabol sa nemýlil.

Autor: Maťo Mikula

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy