Sledujte nás

Ostatné športy

Ako funguje stávkovanie na burze: Stávka v krčme

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký je súvis medzi pravdepodobnosťou, že nejaký jav nastane, a rizikom, keď stavíte na to dokonca svoje peniaze?

Stávkovanie v mobile

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký je súvis medzi pravdepodobnosťou, že nejaký jav nastane, a rizikom, keď na to dokonca stavíte svoje peniaze? Čím je ona pravdepodobnosť vyššia, tým je vaše riziko straty peňazí menšie a kurz danej stávky nižší. A naopak. Čím sa zdá byť daná udalosť väčšou „fatamorgánou“, tým je vaše riziko strát vyššie, a s ním aj kurz stávky, že k danému javu ozaj reálne dôjde.

Vysvetlime si to na príklade stávky v krčme

Tak si predstavte. Je 5. január 2023 a do miestnej krčmy príde nejaký Emil. Na drevo stola položí 1000 € a prehlási, že do konca marca 2023 nespadne z neba na zem jedna jediná vločka snehu. Proste ani ťuk, no snow. Podgurážení štamgasti pretrú oči a skúšajú zistiť, o koľko fernetov kopol týpek viac ako oni. Ale nie, žiaden trik.

Stávka v krčme - sneženie

Emil miluje riziko, a ja sa vás pýtam KTO a KOĽKÍ z borcov v krčme sa s ním v onej „predpovedi počasia“ stavia… Nie, nevložia, respektíve NEMUSIA vložiť každý 1000 €. Emilova „istota“ je tak obrovská a risk tak šialený, že spokojne prijme od každého iba po 1 eure, až kým nestojí proti jeho tisícke povedzme 100 jednoeurových mincí vyzbieraných od 100 prítomných ochotných do stávky ísť.

Áno, možná tisícka Emilovej straty proti jeho možnej stovke zisku. Chce tak on, pristáli na to oni. Na stole je tak 1100 €, ktoré sa, myslím že pre každého matematicky jednoducho a jasne, na konci marca 2023 rozdelia – ak bude čo len minútu snežiť, Emil prehral 1000 € a 100 štamgastov si rozdelí jeho tisícku presne po 10 € (vrátane ich vkladu 1 €).

Pre lepší prehľad vám ponúkame nasledujúcu tabuľku. Začíname…?

TipérVkladKurzVýhra
Emil1000 €1,101100 €
štamgasti (x100)1 €1010 €

Je 13. január a zima je NÁHODOU suchá ako váš trávnik v auguste. 20. január, všade blato ako na ukrajinskej hranici. Február. Vlekári na RTVS hlásia bankrot, Valentín je teplejší než chorvátsky večer s Oxanou. A chytrý čitateľ začína chápať. Emilove šance na výhru (áno, v našom príklade IBA 100 €) sa neskutočne dvihli. Pivkári v krčme sa naopak pomaly lúčia so svojim 5. januára vloženým eurom. Ešte ale nie je koniec.

Marec. Stále nič, neuveriteľné sa pomaly stáva skutočnosťou a pán Iľko na Markíze točí o absolútnej senzácii vo svete meteorológie. Prichádza ale klimax. Náš Emil prichádza naspäť do krčmy, kde na stole stále „leží“ 1100 €, šokujúc proti nemu stávkujúcich ďalšou ponukou – absolútne opačnou od jeho pôvodnej: „Do konca mesiaca sa rozsneží!“ Položí na stôl ďalších 50 € a čaká protistávky. KEĎ nájde dostatok, povedzme čo i 2000 partnerov, čo VERIA, že už snežiť OZAJ nebude (veď keď nesnežilo od začiatku roka, bude teraz koncom marca?) spočíta si vklady, plusy, mínusy OBOCH (čo myslíte, koľko eur jeho rivalov stojí PROTI jeho 50-tim v druhej stávke?) jeho stávok, a UKONČÍ ju.

Tak veru. AK sa do konca marca rozsneží, Emil prehral prvú stávku (1000 €), vyhral ale druhú, v ktorej má dobre spočítané, aby mu straty prvej vykryla. A naopak. AK sa NEROZSNEŽÍ, vyhral oných 100 € a prehral 50 €. V oboch prípadoch je v zelených číslach. Easy pie, boy.

Čo je to stávková burza?

A teraz si predstavte, že Emil nie je v krčme ale v online priestore. V „e-krčme“ nazývanej aj burza stávok, ktorú prevádzkuje napríklad taký Betfair, nevsadia štamgasti proti Emilovej tisícke stovečku, ale aj 100 000 a viac, na to predsa každá logika môže vziať jed. Ďalej si príbeh asi poľahky doplníte sami.

Stávková burza je priestor, v ktorom stávky uzatvárate nie proti samotnej stávkovej kancelárii, ale proti ostatným hráčom, ktorí stávkujú na opačnú príležitosť než je váš tip. Najbežnejšie to je napríklad stávka na výhru domácich vs stávka na neprehru hostí (1 vs. X2). Váš vklad je v prípade vašej prehry výhrou vašich súperov a naopak – ich stávka môže byť vašou výhrou. Všetko to funguje na princípe párovania stávok a úprave kurzov. Bežné stávkové kancelárie pritom zarábajú v prípade vašej straty – kedy berú váš prehratý vklad – stávkové burzy ako Betfair profitujú v prípade vašej výhry, kedy si z nej „ukroja“ malé percento.

Od zajtra spokojne sledujte počasie. Dovtedy bude mať Emil v krčme vsadených 5 € na to, že Big Benovi na Temži odpadne do decembra 2023 hodinová ručička. Kým budete ladiť CNN, pozývam vás na jedno.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ostatné športy