Sledujte nás

Ostatné športy

Aký bol športový rok 2022 – Letné športy

V druhej časti nášho miniseriálu sa pozrieme na najdôležitejšie udalosti zo sveta individuálnych letných športov.

Aký bol rok 2022 - letné športy

V druhej časti nášho miniseriálu sa pozrieme na najdôležitejšie udalosti zo sveta individuálnych letných športov.

Začnime atletikou. Už niekoľko rokov je na Slovensku dominantnou postavou bežec Ján Volko. Jeho najväčším úspechov uplynulého roka bolo štvrté miesto v behu na sto metrov na Majstrovstvách Európy v Mníchove. Samozrejme, prakticky všetky preteky na národnej úrovni suverénne vyhral. Na Majstrovstvách sveta sa Volko nepredstavil, no tam sa zas predviedli ďalší naši atléti: chodci Dominik Černý a Miroslav Úradník a chodkyne Hana Burzalová a Ema Hačundová. Nikto z nich na medailové pozície ani nesiahal, no vo svetovej konkurencii sa v chodeckých disciplínach umiestnili v tretej a štvrtej desiatke.

Vo svete tenisu sa tiež diali veci. Po dlhých rokoch, kedy si vedúce postavenie pohadzovali medzi sebou Djoković, Nadal a Federer sa objavil nový talent. Rok 2022 znamenal vzostup mladého talentovaného Španiela Carlosa Alcaraza.

Roger Federer sa po vyše dvadsiatich rokoch vo svete profesionálneho športu rozhodol ukončiť profesionálnu kariéru. Bulváru neušlo ani to, že jeho vždy elegantná slovenská manželka Mirka zhodila pár kíl.

Do športového dôchodku sa po dlhej a úspešnej kariére pobrala aj jedna z najväčších ikon ženského tenisu, Serena Williamsová. Aj v rebríčku WTA sa udiali zmeny. Momentálne ho valcuje (podľa bodového hodnotenia doslovne!) poľská tenistka Iga Swiatek.

Pokiaľ ide o slovenský tenis, odkedy sa z Dominiky Cibulkovej stála mamička, nikto z našich hráčov či hráčok sa nepohybuje medzi svetovou elitou.

Rany sa rozdávali aj vo svete bojových športov. Naši zápasníci majú za sebou mimoriadne úspešný rok. Taymuraz Salkazanov, zápasník v kategórii do 74 kg, najprv v marci ovládol Majstrovstvá Európy a potom sa stal vicemajstrom sveta. Tretie miesto z Majstrovstiev Európy a titul vicemajstra sveta v kategórii do 97 kg získal Batyrbek Tsakulov. Na majstrovstvách sveta pristála bronzová medaila aj na krku Borisa Makoeva v kategórii do 86 kg.

Ak máte radšej klietky a MMA ako také, určite ste si tiež prišli na svoje. Zhruba tucet našich reprezentantov sa ukázal na Majstrovstvách sveta IMMAF v Abú Dhabí. Z nich zaznamenal výraznejší úspech len Michal Garaj. Pokiaľ máte radšej Oktagon… nuž, áno, Karlos Vémola si stále drží špičkovú formu, no buďme úprimní, bulvár si viac zgustol na jeho ďalších mimomanželských avantúrach a na fotkách plastovej Lely, ako si nasadila hidžáb a šla si do Iránu po nový (už tretí) nos.

Jednou z najdôležitejších udalostí uplynulého leta bola Tour de France. Víťazom dlhých a náročných pretekov sa stal dánsky cyklista Jonas Vingegaard. Len dve a trištvrte minúty za ním zaostal talentovaný Slovinec Tadej Pogačar, ktorý si odniesol biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov.

Peter Sagan sa na Tour obzvlášť nepredviedol – ani raz sa mu nepodarilo dosiahnuť pódiové umiestnenie a aj v bodovacej súťaži výrazne zaostal. Dominoval však na Majstrovstvách Slovenska, kde si už po ôsmy krát odniesol víťaznú trofej.

V ďalšej časti si pripomenieme najdôležitejšie udalosti motošportu a veľkých klubových súťaží.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy