Sledujte nás

Ostatné športy

Rely Dakar 2023: Ako sa darilo Slovákom?

Zatiaľ čo my na Slovensku mrzneme, pod horúcim saudskoarabským slnkom sa konali najslávnejšie offroad preteky – Rally Dakar. Pripomeňme si, ako v nich uspeli naši reprezentanti.

Štefan Svitko, Rely Dakar 2023
Foto: SITA/Diana Černáková

Zatiaľ čo my na Slovensku mrzneme, pod horúcim saudskoarabským slnkom sa konali najslávnejšie offroad preteky – Rally Dakar. Pripomeňme si, ako v nich uspeli naši reprezentanti.

Na Rally Dakar sa súťaží celkovo v siedmich kategóriách: kamióny, automobily, motocykle, štvorkolky (quad), buginy SSV, buginy lightweight a classic (tam patria vozy vyrobené pred rokom 2000). Tohoročná Rally Dakar ponúkla 14 etáp, štartovalo na nej spolu asi 900 vozidiel. Konala sa od 31.12.2022 do 15.1.2023.

V kategórii automobily sme mohli sledovať československý tím Miroslav Zapletal (CZ) a Marek Sýkora na aute Ford F150 EVO. Bohužiaľ, preteky sa pre nich predčasne skončili už po druhej etape.

Kamióny mali tiež slovenské zastúpenie. Československá posádka v zložení jazdec Róbert Kasák, spolujazdec Tomáš Kazarka a mechanik Jaroslav Kolář (CZ) sa umiestnila na slušnom 16. mieste so svojou Tatrou Phoenix.

Slovenský mechanik Ľubomír Palčo bol súčasťou kamiónového tímu Team SSP na kamióne MAN TGA 18.480 s maďarským jazdcom Zsoltom Darazsim a francúzskym spolujazdcom Pierrom Calmonom, ktorý sa však umiestnil až v piatej desiatke.

Už tradične je u nás najviac sledovaná kategória motorky, kde nás už vyše dekádu reprezentuje Štefan Svitko. Ani tento rok nesklamal, preteky dokončil na výbornom 12. mieste na stroji KTM 450 Rally Factory Replica.

Najväčším prekvapením pre priaznivcov slovenského motošportu bol iste Juraj Varga, ktorý debutoval v kategórii štvorkolky (quad). A debut to bol viac než úspešný: v tretej etape mu patrilo tretie miesto a nebyť penalizácie, v dvanástej etape mohol byť dokonca druhý. V celkovom hodnotení mu patrilo úžasné 4. miesto. Som presvedčená, že o tomto jazdcovi a jeho Yamahe Raptor ešte budeme veľa počuť.

V oboch buginových kategóriách nám chýbalo zastúpenie.

Kategória classic opäť patrila aj našim jazdcom. Juraj Ulrich a Ľuboš Schwarzbacher úspešne doviedli do cieľa svoje „klasické“ Mitsubishi Pajero na 16. mieste. Vyslúžilá Tatra Puma T815 s posádkou Radovan Kazarka – Josef Kalina (CZ) – Pavol Zachar skončila v celkovom hodnotení na 36. mieste.

Všetkým našim jazdcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a prajeme im všetko dobré do ďalšej sezóny.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy