Sledujte nás

Ifkine fejtóny

A mne sa nechce cvičiť!

Je tu máj, mesiac známy ako „čas lásky“. Myslím, že každému priemerne inteligentnému človeku rýchlo docvaklo, o čom budem dnes hovoriť.

Áno, kalórie sa spaľujú pri akejkoľvek činnosti, vrátane spánku. Tí z vás, ktorí sa tešia pohodovému partnerskému životu, mi iste dajú za pravdu, že len málo vecí je pred spánkom takých príjemných ako chvíľka romantiky (alebo akokoľvek tomu hovoríte).

Okolo „cvičebných“ výhod intímností sa vytvorila obrovská bublina. Tak veľká, že som si ju dovolila puknúť vo vašej neprítomnosti, aby ste pri tom rachote neohluchli. Nedávno dokonca koloval na sociálnej sieti taký do očí bijúci nezmysel, že minúta bozkávania spáli 20 kalórií. Nie, nenechajte sa oklamať. Na túto cifru sa dostanete len pri najextrémnejších športových aktivitách. Bozkávanie spáli 20 kalórií za minútu len za predpokladu, že pri ňom bežíte stovku cez prekážky (alebo ak ste slon).

Priemerný počet spálených kalórií za minútu počas „priemernej“ intímnej aktivity (i keď ani srnky netušia, ČO je vlastne brané ako priemer) je – údajne – niekde medzi chôdzou a rekreačným behom. To nie je také zlé. Opäť sú vo výhode gentlemani, jednak pre svoju telesnú stavbu a jednak pre „priemerne“ vyššiu aktivitu (veľmi sa ospravedlňujem všetkým „nepriemerným“ párom). Pokiaľ vás zaujímajú presné cifry, u pánov sú to približne 4 a u dám 3 kalórie za minútu (už to len vynásobiť – máte kalkulačku, však?). Používam slovo „približne“ z toho dôvodu, že každý človek spaľuje inak – do rovnice sa počíta vek, hmotnosť a telesná stavba (vedeli ste, že kilogram svaloviny spotrebuje za hodinu viac kalórií ako kilogram tuku?).

Romantika vo dvojici je mimoriadne príjemný druh pohybu. Pri akomkoľvek cvičení sa do tela uvoľňujú hormóny šťastia – endorfíny. Ich príval je ešte výraznejší, ak vás daná aktivita naozaj baví (som mala chuť napísať, že napĺňa, ale to by vyznelo fakt divne, takže radšej baví). Intimita utužuje vzťah a – ak sa na ňu dívame ako na druh športu – aj prospieva zdraviu. Verili by ste, že aj po tomto športe sa môžete na druhý deň prebudiť so svalovicou?

Samozrejme, existujú mnohé mýty o tom, že intímnosti môžu byť aj zdraviu škodlivé. Teraz nemyslím extrémne prípady (znásilnenia, pedofíliu a riziko ochorenia), no v minulosti často proklamované tézy o tom, že najmä ľudia s ochorením srdca by sa mali vyhýbať „tým veciam“. V skutočnosti je to presne naopak. Keďže sex nespaľuje zas až také prevratné množstvo kalórií, je určite prospešnejší a menej nebezpečný ako keď sa nejaký srdciar rozhodne zo dňa na deň vrhnúť na nejaký náročnejší šport. (Ešte stále sa čudujete, prečo občas pripomínam, aby ste sa poradili s lekárom skôr, ako začnete športovať???)

No aj tu je jeden problém. Časový. Futbalisti dokážu pobehovať po ihrisku hodinu a pol, tanečníci krepčia celú noc, ale… ako sme na tom s výdržou pri romantickej chvíli? Veď ruku na srdce, gentlemani: väčšina z vás po polhodinke zaspí. No nevadí, dobrý spánok je zas dôležitý pre regeneráciu organizmu a spokojný úsmev vašej partnerky je dôležitejší ako všetky spálené kalórie. Športu a láske zdar!

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny