Sledujte nás

Ostatné športy

Štefánik TRAIL – Let’s do this!

6.novembra 1915, Pplk. Milan Rastislav Štefánik na ústupe pred nepriateľom poškodí lietadlo a vážne sa zraní. Lietadlo musí zapáliť. S mechanikom Michaelom Bourdonom sa dávajú na viac ako 120 kilometrový pochod srbskými horami do Kosovskej Mitrovice. Majú jediný cieľ. Prežiť.

Stoštyridsať kilometrov, sedemnásť hodín štrnásť minút a 7 kuriatok – jedna zo štafiet, ktorá sa zúčastnila nádherného Štefánik trail od Mohyly pod Bradlom až po námestie M. R. Štefánika v Bratislave, kde sa pýši jeho socha.

Chceli sme zažiť dobrodružstvo, adrenalín, totálnu vyčerpanosť (poniektorí), ale tiež nenahraditeľný pocit po celkovom dobehnutí. Nech sa páči, Štefánik trail nám dal túto možnosť práve tento uplynulý víkend 7-8.júna 2019.

Viem, prečo som súhlasila s týmto behom. Nevedela som, čo presne ma čaká. Piatkový deň prežitý v práci, 19:30 stretávka a šup ho ideme na Mohylu, aby sme sa stihli zaregistrovať. Tak už len počkať do 23:00, kým prvá zo štafety, Natálka, vyštartuje. Stíhame ju povzbudiť ešte aj počas behu v dedinke, ktorou sa presúvame na ďalšie stanovisko Dobrá Voda, odkiaľ štartuje usmievavý Obi na tie nenormálne Záruby, ktorých prevýšenie je takmer 1 000 metrov. Pozorujeme ho na mapke, v čase 3:48 meníme štafetový čip a vybieham na svoju púť ja. Buková – Sološnica.

Najväčši stres z medveďov opadol, ale z toho, či sa náhodou nestratím v lese pretrvával po celý čas. Tento úsek mal jednu obrovskú výhodu, a tou bol východ slnka. Nevýhodou bolo, že som si ten východ slnka musela vybehnúť. Cesta dole tým strmým klesaním bola ešte náročnejšia, ale vedela som, že čochvíľa som na konci a spomaliť nesmiem, veď Miro ma čaká na odovzdávke v Sološnici a už je pripravený behať na Pezinskú Babu.

Najdlhší úsek čakal našu Peťku /28,1 kilometra/, ktorú neodradil ani pád na rovnej ceste uprostred ničoho. Počas najväčšieho tepla sa na Kamzíku prestriedala s Katkou, ktorá síce zablúdila priamo vo svojom chotári a nabehala viac ako mala, Devínsku Kobylu ale zdolala!

Na Devíne sa nám podarilo všetkým opäť stretnúť a vyprevadiť posledného štafetára Jančiho. Plán bol počkať ho asi 4 kilometre pred cieľom a dobehnúť to spolu cez cieľovú rovinku. Neskôr sme to skrátili na finálnych 20 metrov spoločného dobehnutia do cieľa, keďže sme chceli byť ústretoví k našim vybehaným nohám.

Celkový stav: Odbehnutých 140 kilometrov, získané 30.miesto. Sedem nás odštartovalo a sedem aj prišlo do cieľa. Odpálené lýtka, stehná a jedno rozbité koleno, ALE – úsmev na tvári aj cez slzy v očiach.

Po odbehnutom polmaratóne som v predcházajúcom článku Tak som si predsavzala spomenula na výzvy, ktoré beh stále ponúka a ktoré sú neobmedzené. Tým som myslela presne takúto výzvu, ktorú sme sa rozhodli zdolať spolu s ďalšími šiestimi skvelými ľuďmi. Ďakujem!

Autor: Dianka Jazudeková

Čítajte aj článok Tak som si predsavzala

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy