Sledujte nás

Futbal

Zlatá lopta 2020 zrušená: Keby bola, kto ju mohol získať?

Ocenenie Zlatá lopta tento rok nespozná svojho majiteľa. Kto sa z nej ale mohol tešiť, keby sa udeľovala?

Zlatá lopta 2020 zrušená: Keby bola, kto ju mohol získať?

Fraška a zbytočnosť, ktorá v týchto časoch určite nepomohla športovej integrácií – to znamená zrušenie odovzdávania najprestížnejšej futbalovej individuálnej trofeje, inak známej aj ako Ballon d’Or. 

„Nedokázali sme sa zhodnúť na všetkých podmienkach prípadného konania akcie,“ znelo v stanovisku od France Football, ktoré pomerne šokujúco oznámilo zrušenie tohtoročného odovzdávania ceny Zlatá lopta. 

Ballon d’Or, alebo teda Zlatá lopta, sa udeľovala každoročne už od roku 1956. Za desiatky rokov ju nad hlavu dvíhali hviezdy, ktorým po individuálnej stránke najlepšie vyšiel kalendárny rok na klubovej i reprezentačnej úrovni. Ak sa k skvelým výkonom hráčov pridali ešte aj tímové trofeje, šanca na zisk tohto ocenenia len rástla. Za posledných 12 rokov ju vyhrali len traja futbalisti, pričom ak sa odráta vlaňajší triumf Luku Modriča, bavíme sa len v spektre Cristiana Ronalda a Lionela Messiho.

Aj keď lídri Juventusu, respektíve Barcelony, sú stále na vysokej úrovni, za rok 2020 by ich Zlatá lopta mohla teoreticky oboch obísť. Je pravdou, že Messi sa stal kráľom ligových strelcov (25) aj asistentov (21). Barca však prišla o titul a vzhľadom na ich formu sa neočakáva ani prevratné valcovanie v Lige majstrov. Ronaldo si tiež vedie kvalitne, keďže jeho 28 ligových gólov je takmer polovica všetkých strelených gólov Juventusu v tomto ročníku. Stará dáma má však k tomu ešte navyše namierené aj po ďalší ligový titul. V tomto období sú ale na samotnom vrchole iné mená.

Myslím si, že ak by sa Zlatá lopta tento rok udeľovala, jej vlastníkom by sa stal poľský tanker Robert Lewandowski. Ikona Bayernu Mníchov šliape celú sezónu a najmä aj po novom roku ako stroj, ktorého proste nejde zastaviť. Ročník 19/20 činí pre Roberta úžasných 51 gólov v 43 zápasoch, pričom od prelomu roku zaknihoval až 21 presných zásahov.

Ďalším ašpirantom na triumf sa zdal byť aj belgický, dovolím si povedať, najlepší špílmacher svetového trávnika, Kevin De Bruyne, ktorého dôležitosť v Manchestri City sa nedá vyčísliť žiadnymi peniazmi. V posledných rokoch sa povráva, že organizátor tohto oceňovania, magazín France Football, spravil z váženej ceremónie len marketingovú hru, ktorá je rozhodnutá vopred a vraj uprednostňuje už spomínané hviezdne duo celoživotných „rivalov“. Nech už je pravda kdekoľvek, neudeľovanie Zlatej lopty pre tento rok podstatne ochudobní dianie a pomyselný tlak verejnosti, ktorý bol dlhodobo súčasťou každého kalendárneho / futbalového roka.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal