Sledujte nás

Ostatné športy

Každý vzlyká – ANABOLIKÁ??

Anabolické steroidy, doping, zvýšenie výkonu. Téma, ktorá sa s prichádzajúcim zákonom čoraz viac medializuje. Všetci moderátori sú zrazu odborníkmi na danú problematiku a ľuďom sa do uší dostáva skreslený názor na prostriedky, ktoré do športu, a hlavne do toho vrcholového patria asi tak ako tréning. Verejná mienka ľudí je ovplyvnená zavádzajúcimi informáciami písanými „odborníkmi“, prispievajúcimi na internetové stránky rovnakej odbornosti, akou disponujú sami. Ako príklad by som uviedol príbeh futbalistu, ktorý skolaboval na trávniku, lebo bral steroidy. Kdeže, tento futbalista si pomáhal efedrínom, a ten nemá nič spoločné s anabolickými steroidmi. Ďalším príkladom je ruský chlapec, ktorý si v snahe nabrať svalovú hmotu údajne pichol dvojitú dávku nandrolonu a našli ho mŕtveho ešte so striekačkou v ruke. Popravde, neviem, ako vyzerá dvojitá dávka nandrolonu, pretože každý využíva iné dávkovanie, ale s istotou viem povedať, že toto nemohol byť dôvod jeho úmrtia. Jediným dôvodom musela byť aplikácia látky intravenózne a tento chlapec teda neumrel na steroidy, ale na neodbornú aplikáciu.

Steroidy sa používali ako lieky v zdravotníctve už od tridsiatych rokov 20. storočia a určite sa teda dajú užívať aj bezpečne. Sú to lieky pre ľudí so svalovou atrofiou, pre ľudí s popáleninami, pre pacientov, ktorí sa zotavujú po operáciách. Prečo si tu každý okolo myslí, že zabijú zdravého človeka? Prečo sa rozoberajú steroidy ako zabijak ľudí, keď omnoho viac ľudí umrie v dôsledku alkoholu a cigariet? Ak sa pozrieme na americké štatistiky o návštevách pohotovosti, steroidy sú na 142. mieste. Až za vitamínmi.

Ako užívateľ týchto látok ich nebudem ale vykresľovať len v dobrom svetle a musím uznať aj ich vedľajšie negatívne účinky – koniec koncov vám ich neraz po vysadení anabolík pripomenie vlastný zneschopnený testosterón a nefungujúce prirodzenie. Tak ako na všetkých liekoch, aj tu sú vypísané možné nežiaduce skutočnosti, akými sú akné, rast ochlpenia, vyšší krvný tlak, agresivita, gynekomastia /rast prsných žliaz u mužov/, či neplodnosť. Nie všetky sa ale vyskytujú u jednotlivých užívateľov, a po vysadení zmiznú. Poznám desiatky ľudí, ktorí dlhodobo užívajú steroidy, majú rodiny, deti a nikdy nikoho neohrozili v údajnom záchvate agresivity zo steroidov ako to robí bežne alkohol. Stačí navštíviť v piatok diskotéku alebo iné „kultúrne“ podujatie a tam môžeme vidieť agresivitu ľudí aj bez toho, aby užili zakázanú látku. Samozrejme, kombinácia alkoholu a steroidov je už úplne odlišná kapitola. Rozumný človek vie, že „ohnivá voda“ sa neužíva na žiadne lieky a výnimku netvoria ani steroidy.

Po vysadení anabolík telo nedostáva svoje palivo a logicky nepodáva výkon ako počas kúry, čo je pre borca v súťaži takmer športový bankrot. Po dobrom vysadení sa ale dajú udržať prírastky, i keď už nie všetky. A propos, O tom, že keď to príde tak „sypete“ by čo to mohla vedieť aj vaša rodina. Aj tej čoskoro dôjde, že vaša hmotnosť dobre cez metrák nebude len z tých vajec, tvarohu a syra.

A aký je odkaz tohto príspevku? Pokiaľ cvičíte pre radosť a vlastné potešenie, určite neodporúčam brať podporné látky – to isté platí pre mladých chlapcov, ktorí chcú rýchlo veľké svaly. Ale ak ste sa rozhodli robiť šport na vyššej súťažnej úrovni, užívanie anabolických steroidov a iných látok si vás určite raz nájde, či to bude kulturistika, cyklistika, hokej alebo tenis.

Ak odsudzujete doping, nesúďte s ním aj ľudí, ktorí ho berú. Je to ich voľba a ich rozhodnutie. 

PS: Rád odpoviem na akékoľvek vaše otázky.

Autor: BROsport.sk

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy