Sledujte nás

Futbal

Hviezdy šampionátu Copa América 2015

Pozrime sa späť za slávnymi juhoamerickými majstrovstvami a pripomeňme si jeho najväčšie hviezdy a udalosti.

Hoci je geograficky veľmi vzdialená, Južná Amerika je rodným kontinentom najväčších futbalových hrdinov, ako sú argentínska hviezda Lionel Messi, brazílska superstar Neymar Jr. alebo uruguajský útočník Luis Suárez a rozhodne sa oplatí tento turnaj sledovať. Turnaja Copa América sa tradične zúčastňuje všetkých 10 štátov Južnej Ameriky a dva pozvané hosťujúce tímy, tento rok to boli Mexiko a Jamajka. 44. ročník šampionátu sa konal v Čile a jeho favoritmi boli Brazília a Argentína. Výhra domáceho tímu tak bola o to väčším prekvapením, pretože Čile vyhralo turnaj úplne po prvýkrát od jeho vzniku v roku 1916. Miestny tím si zlato odniesol po tom, čo vo finále porazil na penalty práve favorizovanú Argentínu. Argentína navyše zo vzájomných 85 zápasov v histórii podľahla iba šesťkrát. Až do úplného záveru sa pritom išlo o veľmi vyrovnaný zápas a gól nepadol ani v predĺžení. Tretie miesto obhájilo Peru po porážke Paraguaja.

Najlepším hráčom turnaja bol rovnako ako v minulom roku vyhlásený Lionel Messi. Leo bol vo vynikajúcej forme, strieľal, asistoval a vytváral svojmu tímu najviac šancí. Za celý turnaj však dal iba jediný gól, a to penaltový kop vo finále práve proti Čile. Slávny útočník FC Barcelona následne tento rok cenu za najlepšieho hráča turnaja odmietol prevziať, ako informovala argentínska stránka minutouno.com. Sklamaný Messi tak v reprezentačnom drese stále čaká na svoju prvú trofej. 

Messi - BROsport.sk

Najlepším brankárom turnaja sa stal čilský rodák Claudio Bravo. Gólman Barcelony mal tento rok naozaj úspešný. So svojím tímom vyhral španielsku ligu, Ligu majstrov a teraz ako kapitán čilskej reprezentácie aj Copa América. Claudio predviedol na turnaji famózny výkon a udržal štyri čisté kontá, vrátane finálového zápasu.

Najlepším mladým hráčom turnaja bol vyhlásený Kolumbijčan Jeison Murillo. Len dvadsaťtriročný hráč bol nepochybne jedným z najlepších obrancov celého podujatia. Jeho gól proti Brazílii vrátil po prehre s Venezuelou Kolumbiu späť do hry. Tento víťazný zásah bol navyše v celom zápase jediný. Počas duelu ale utrpel zranenie nosa, pre ktoré podstúpil operáciu neskôr v júli, na Humanitas nemocnici v Miláne. Ocenenie preto dostal iste zaslúžene. Mladého obrancu, ktorý v súčasnosti hrá za taliansky Inter Miláno rozhodne čaká hviezdna kariéra.

O najväčšiu drámu turnaja sa postarala futbalová hviezda Neymar Jr. Hoci tým pre neho zápas skončil, stihol barcelonský útočník ukázať svoj legendárny futbalový um. Pri prvom stretnutí Brazílie proti Peru predviedol Neymar Jr. v závere najkrajšiu prihrávku celého šampionátu, ktorou prakticky zaistil gól svojho spoluhráča Douglasa Costu a postaral sa Brazílii o prvú výhru. Po skončení turnaja sa Barcelona rozhodla predĺžiť Neymarovi prázdniny, čo znamená, že sa nebude musieť na začiatku augusta zúčastniť tímového turné po USA. Jeho fanúšikovia budú mať napriek tomu možnosť sa s ním stretnúť. Neymar sa totiž v rámci tímu PokerStars Sport zúčastní tzv. duelov celebrít v rámci European Poker Tour v Barcelone.

Neymar CA - BROsport.sk

O najkrajší gól šampionátu sa postaral Eduardo Vargas. Čílsky útočník, ktorý momentálne hrá za anglický Queens Park Rangers FC, ho skóroval v semifinálovom zápase proti Peru. Po šesťdesiatich minútach bol stav vyrovnaný a s Čile to nevyzeralo najlepšie, Vargas však strelil Peru gól z dvadsiatich piatich metrov a okamžite tak pozdvihol sebavedomie celého tímu, ktoré potom vydržalo až do víťazstva.

Eduardo Vargas - BROsport.sk

Najlepší golmanský zákrok predviedol David Ospina. Kolumbijský reprezentant momentálne oblieka dres FC Arsenal a v Kolumbijskej reprezentácii pôsobí od roku 2007. Na Copa América sa tento rok predviedol dvojitým zákrokom v zápase proti Argentíne. Najskôr nepustil strelu Sergia Aguera a vzápätí odrazil Messiho hlavičku.

Najzásadnejším gólom celého šampionátu bol bez pochyby práve ten posledný. Dá sa povedať, že Čile na neho čakalo dlhých deväťdesiat deväť rokov. Tento rozhodujúci moment a poslednú penaltu má na svedomí Alexis Sánchez, čílsky útočník národného tímu, hrá v útoku The Gunners, kam tento rok prestúpil z Barcelony. Sánchez je v Arsenale veľmi aktívnym a užitočným hráčom. Jeho záverečná penalta rozhodla výsledok celého šampionátu.

Osobný úspech na turnaji slávila tiež Bolívia. Bolívijský národný tím si na Copa América pripísal výhru naposledy v roku 1997. V tomto roku však reprezentácia Bolívie porazila Ekvádor 3:2, čím zabezpečila nečakaný výsledok a veľké domáce oslavy.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Futbal