Sledujte nás

Hokej

19&91 éra mnohých legiend

Detroit, the hockey town, je známy okrem iného aj výrobou áut a touto kombináciou pripomína Slovensko. Po drafte Tomáša Tatara som tomuto tímu začal venovať svoju pozornosť a obľúbil som si ho. História tohto klubu je ohromujúca a chcel by som, aby o nej vedeli aj ľudia mojej generácie (+/-93), ktorí tieto úžasné roky hokeja nesledovali.

Stevie Y

Nedalo sa ho nepoznať, ale nezvykol som mu venovať veľkú pozornosť. Mal som pocit, že je okolo neho bublina a ľudia ho až príliš ospevujú. Ako už mnohokrát, fatálne som sa mýlil. Draftovaný zo štvrtého miesta v roku 1983. Len v základnej sezóne hral v 1514-tich zápasoch, kde strelil 692 gólov a na 1063 prihral. Každopádne to pre mňa nebol dôvod, prečo sa zmenil na legendu. (Jágr dal viac gólov a asi bol aj lepší hráč.)

Yzerman bol ale líder, akého asi ešte nebolo (najmladší v histórii Detroitu). Celú kariéru hral za Detroit. 20-krát ich doviedol do play-off a trikrát vyhral Stanley Cup (asi ani preto nie je členom Triple Gold Club, keďže jeho tím bol úspešný a na MS zväčša necestoval). Bol obklopený hráčmi ako Shanahan, Kozlov, Fetisov, Hašek… vyrástli pri ňom Lidstrom, Datsyuk či Zetterberg. Ešte som nepočul hráčov rozprávať o svojom kapitánovi s takou úctou, rešpektom a obdivom. Jeho číslo je samozrejme vyvesené.

Keď Boh rozlieval talent na hokej, tak pri Stevovi sa mu ruka šmykla najviac (nie pri Gretzkom). Po hokejovej kariére sa stal GM Kanady, s ktorou získal zlato, čo nie je nič úžasné, keď máte pod sebou… hráčov Kanady. No po Vancouvri (och, spomienky naň sú stále bolestivé) sa stal GM Tampy Bay. V sezóne 2010 sa ani nedostali do play-off, v sezóne 2011 sa dostali do konferenčného finále a minulý rok sa mladučký tím dostal do finále. Steve Yzerman sa stal GM sezóny 2015.

Sergei Federov

Pred pár mesiacmi, keď dostal Brad Richards ročný kontrakt v Detroite, sa diskutovalo o jeho čísle. Doteraz nosil buď 19, alebo 91. Prvé bolo mimo hry, no 91 nie je zatiaľ vyvesené v aréne. Brad Richards nosí číslo 17.

V roku 1990 ako jeden z najlepších mladíkov Ruska utiekol počas série zápasov v USA. Podľa jeho vlastných slov sa nebál, lebo bol mladý, neskúsený a hlúpy a dostatočne si neuvedomoval vážnosť situácie. Jeho rodičia a mladší brat sa o tom dozvedeli zo správ. Posledný, kto ho videl, bol jeho spolubývajúci (masér), ktorému povedal, že odchádza do Detroitu a dal mu svoje úspory tisíc švajčiarskych frankov.

V roku 1994 bol považovaný za najlepšieho hráča v NHL. Scotty Bowman spomínal na rozhovor s Gretzkym, kde rozjímali nad tým, že ani Gretzky, ani Lemieux, ani Jágr nedokázali hrať aj útok, aj obranu, ale Federov áno. Bowman neskôr povedal, že Federov by sa stal jedným z najlepších obrancov, ak by nepracoval na svojich útočných schopnostiach. V Detroite sa stal súčasťou ruskej päťky, ktorá túto sezónu oslavuje 20 rokov od založenia. Určite si pozrite video, kde Sergei strelil 5 gólov proti Washingtonu. Počujete v ňom veľa ruských mien? Ruská päťka!!!

V NHL odohral 1248 zápasov, v ktorých nastrieľal 483 gólov a na 696 prihral. Po sezóne 2003 odišiel z Detroitu a hral ešte za Anaheim, Columbus a Washington. Po sezóne 2009 hral ešte tri roky v KHL, kde je momentálne generálny manažér CSKA Moskva.

Títo dvaja sú najväčšie osobnosti Detroitu 90-tych rokov.

PS: Práve Stevie Y prihral na Sergeiov prvý gól.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Hokej