Sledujte nás

Ostatné športy

Nástup staronovej veľmoci?

Majstrovstvá Európy v hádzanej za sebou už zatvorili dvere a ukázali nám, kam sa tento krásny šport na starom kontinente uberá. Aj „široká“ slovenská verejnosť pochopila, kde sa hádzaná u nás nachádza. Áno, presne tak, v prvej fáze kvalifikácie na MS 2017 a s vylámanými zubami na Bosne a Hercegovine, to je ale téma na iný článok. Majstrami Európy sú Nemci.

Poďme k veci. Prečo práve Nemci a nie Francúzi, Španieli či Chorváti? Vysvetlenie má viacero príčin. Pozrime sa na to v globále. Rozdiel medzi majstrom Európy a ostatnými tímami bol jednoduchý. Každý tréner sa snaží oprieť o pár najväčších hviezd a okolo nich postaví družstvo. To ale nie je prípad Dagur Sigurdssona – tento chlapík postavil družstvo okolo jednej hviezdy a tou bol tímový duch. Nemecký mančaft mal jediného hráča nad 30 rokov a množstvo chlapcov s vidinou byť hviezdnymi hráčmi.

To, čo predviedol nemecký tím vo finále bolo niečo neskutočné. Prvá desaťminútovka znamenala pre Španielov skazu, skóre 5:1 a výborná obrana so spoľahlivým brankárom robila problémy súperovi až do konca zápasu. Ako bonus pridali šampióni spoľahlivú streľbu, s ktorou si nevedel poradiť ani starý mazák Arpád Sterbik v španielskej bránke.

Mal som tú česť zahrať si proti niektorým majstrom Európy. Rozdiel medzi nami a nimi bol hlavne ten, že oni boli hrdí na to, že môžu reprezentovať svoju krajinu a do každého zápasu položili všetko vrátane srdca. Nemecká federácia pracuje s mládežou, koncepčne tam vedia ako vychovať kvalitných hráčov a konkrétne táto generácia hráčov žala úspechy na veľkých mládežníckych podujatiach, čo sa odzrkadlilo aj na seniorskom turnaji. Finále dopadlo ako dopadlo, najdôležitejšie faktory nemeckého víťazstva boli úžasný gólman Wolff, skvele dirigovaná obrana, muži bojujúci za jeden cieľ, všetci ochotní pomôcť družstvu. Ako je ale možné, že mladé a neskúsené mužstvo vyhralo tak náročný turnaj? Keď sa pozrieme do nedávnej histórie, Nemci vyhrali Majstrovstvá sveta v roku 2007 s dosluhujúcou generáciou hráčov opierajúcou sa o skvelého Fritza v bránke. Bolo len otázkou času, kedy sa z obrovskej liahne talentov nájde dvadsať mužov, ktorí vytvoria jeden organizmus zrodený pre víťazstvo.

Na ME sme mali možnosť vidieť množstvo vychádzajúcich hviezd svetovej hádzanej – Andreas Wolf, Reichmann Tobias, Fäth Steffen. Som presvedčený, že v najbližších rokoch o nich ešte budeme počuť. Možno sa nemeckým chlapcom podarí nejaká tá selfie s medailou na krku čoskoro aj pod sochou Krista Spasiteľa.

Autor: Bobo

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy