Sledujte nás

Hokej

Hokejová ruská ruleta sa začína

Majstrovstvá sveta dnes otvoria svoje brány, a to hneď duelom Kanady so Spojenými štátmi. Včera ráno boli oficiálne zverejnené súpisky všetkých tímov, a preto je čas na menšiu analýzu.

Skupina A (Moskva)

Rusko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko, Lotyšsko, Nórsko, Dánsko a Kazachstan

Rusko

Na domáci šampionát majú hráči určite obrovskú motiváciu, keďže posledné dva veľké turnaje na domácej pôde zbabrali. V bráne sa mali oprieť o ostrieľané duo Bobrovskij-Varlamov, ale bohvie prečo druhý menovaný vypadol z kádra. Celý manšaft je postavený na kombinácii skúsených harcovníkov z NHL a rýchlej omladiny z domácej KHL. Útok Radulov-Dacjuk-Panarin by bol ako zo sna.

TIP: prehrajú v semifinále a vzápätí aj v boji o tretie miesto

Švédsko

Na tento šampionát docestuje Tre Kronor len šestica hráčov zo zámoria, čo nie je vôbec zvykom. V tíme absentujú hviezdy top kvality, akými bratia Sedinovci či Kronwall. Z Detroitu príde len Nyquist, a to pritom tam hrá hádam polovica Švédska. Do bránky sa postaví dvojica brankárov po  sezóne „na suchu“, a to bude najväčšia slabina Sverige. Fastha v CSKA prekonal dvadsaťročný mladík a Markstrom nikdy nebol jednotkou svojho tímu. Obrane chýba skúsenosť a útok potrebuje vodcu.

TIP: prehra v štvrťfinále

Česko

Czechia vyrukuje do Moskvy s dvoma majstrami KHL a štyrmi posilami z NHL. Pred týždňom si robili z nášho výberu srandu ako málo hráčov nám prišlo a teraz sú na tom rovnako. Smutné. Pepíci budú mať problém v bránkovisku, kde je medzinárodne neskúsená dvojica Francouz-Furch. Preraziť do seniorskej kategórie bude chcieť Pastrňák či Sekáč. Líder Plekanec oplakáva absenciu Voráčka, Jágra, Vrbatu a podobných.

TIP: pri Českom štestíčku je cenný kov možný, ale na finále to nebude

O posledné postupové miesto do štvrťfinále sa pobije Švajčiarsko a Nórsko, poprípade Dánsko. Lotyši a Kazachstánci sa pobijú o siedme nezostupujúce miesto.

Skupina B (Petrohrad)

Kanada, Fínsko, USA, Slovensko, Bielorusko, Francúzsko, Nemecko a Maďarsko

Kanada

Javorové listy majú cieľ jasný a podriadili tomu aj výber hráčov. Obhajca titulu má pri konkurencii ostatných mužstiev našliapnuté na cestu bez prehier. Jediné, čo ich môže zastaviť je omladina v bránke. Pickard ani Talbot nie sú top talenty v NHL ale môžu prekvapiť. Obrana by potrebovala ešte trocha vystužiť veľkými menami, avšak pri tomto zložení útoku si môžu dovoliť dostávať viac gólov. Perry, Marchand, Duchene, Hall sú všetko top kanoniermi svojich klubov, a keď k tomu pridáme mladé supertalenty ako McDavid, Domi, Reinhart, vzniká ozaj smrteľná kombinácia. McDavid aj pri zranení, pre ktoré vynechal skoro polovicu zápasov základnej časti, si dokázal udržať priemer viac ako bod na zápas.

TIP: výhra vo finále nad Suomi

USA

Výber Američanov sa obmieňa v pravidelných intervaloch jedného roka a márne nájdete viac ako päť známych mien v ich súpiske. Do bránky sa dostane Condon, ktorý odchytal za Habs svoju vôbec prvú sezónu v NHL, a to len napriek dlhodobému zraneniu Pricea. Prestávku od štúdia si musí dať až šestica hráčov z Michiganskej a Bostonskej Univerzity. V tíme budete veľmi dlho hľadať hráča prevyšujúceho ostatných. Dylan Larkin zažil v Detroite prvú sezónu ako zo sna, no na lídra nároďáku to asi stačiť nebude. Všetky reflektory sa budú obracať na Austona Matthewsa, pravdepodobne budúcu jednotku tohtoročného draftu.

TIP: mladícka nerozvážnosť ich bude stáť potupu vo štvrťfinále

Fínsko

Po vyhratých šampionátoch U18 a U20 je cieľ jasný. Tím neposilní hlavná hviezda týchto dvoch kategórií Jese Puljujarvi pre zranenie ruky, budú tu ale jeho dvaja kolegovia z dvadsiatky Aho a Laine. Zloženie brankárskej dvojice netreba riešiť. Kto nastúpi do brány, ten bude najlepším brankárom turnaja. Pri čítaní mien obrany váš mozog úplne vypne ale všetci dobre vieme, že obrana Suomi hviezdy nikdy nepotrebovala. Ešte minulý týždeň v ich poslednom prípravnom zápase na súpiske absentovala skúsenosť. To je už minulosťou. Koivu, Granlund a Barkov sú traja elitní centri s neskutočnou silou na puku.

TIP: prehra vo finále

O zvyšné miesto sa pobijú naši s Francúzmi, ktorí posledné roky neskutočne napredujú vo svetovom hokeji. Opačným prípadom sú Nemci a Bielorusi. Tí už majú bájne slávne časy za sebou.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Hokej