Sledujte nás

EURO 2016

EURO 2016 sa už blíži

Presne o 27 dní začne na Stade de France v parížskom Saint-Denis kontinentálny šampionát za účasti top 24 reprezentačných skvadier (hoci hovoriť o nich ako o top, keď je to takmer polovica kontinentu a druhá ledva vyskladá nomináciu na zraz… no dajme tomu). Máme mesiac času, počas ktorého maturanti (ne)zmaturujú, vysokoškoláci vyšperkujú prokrastináciu do dokonalosti, vonku začneme cítiť leto, krátke sukne, výstrihy a totevecikolotoho. A keďže niekoho čakajú štátnice, tak prečo nezabíjať čas zisťovaním toho, čo už dávno o šampionáte viem a aj toho, čo ešte neviem, a nepodeliť sa o to s vami.

Takže, ako som už napísal vyššie, čaká nás ešte necelý mesiac čakania, jedno až dve ligové kolá v najlepších ligách a jeden wrestlingový zápas na milánskom San Sire o ušatú trofej. Potom sa postupne začnú tvoriť zlepence (nie koaličné, ale reprezentačné) aby 10. júna otvorili domáci žabožrúti šampionát duelom proti Roma-les/nia. Dovtedy si však predstavíme 9 miest a 10 štadiónov, všetkých 24 mužstiev, rozhodcov a možno aj podávačov lôpt, ak ostane veľa času do začiatku turnaja. Samozrejme, nebude chýbať ani nejaká prognóza výsledkov, podľa ktorej by som sa vôbec neriadil (radšej)…

Čo nás vlastne čaká? Celkovo 49 zápasov v krajine galského kohúta, kde sa kontinentálny šampionát uskutoční tretíkrát v histórii (1960 a 1984) a historicky prvýkrát s účasťou 24 tímov. V rokoch 1960 až 1976 (hej, vtedy Panenka rozhodol) sa turnaja zúčastnilo len kvarteto mužstiev. Od nasledujúceho šampionátu 1980 v Taliansku až do Švédska v 1992 kopalo na turnaji 8 mužstiev. V Anglicku ’96 sa predstavilo už 16 výberov až poľsko-ukrajinskej spolupráce v roku 2012. O expandovaní na model s 24 účastníkmi sa rozhodlo 10. mája 2010. A možno sa raz dočkáme dvojročného turnaja so všetkými členskými krajinami bez kvalifikácie.

Hrať sa bude o trofej Henriho Delaunaya, ktorý v pozícii generálneho sekretára francúzskej futbalovej federácie ako prvý prišiel s myšlienkou usporiadať kontinentálny šampionát už v roku 1927. Do vyraďovacej časti budú postupovať víťazi šiestich skupín, druhé mužstvá zo skupín a 4 najlepšie mužstvá umiestnené na tretích miestach skupín (kus chaos, ale dajak sa zrobi). Titul prídu obhajovať španielski toreádori, ktorí sú spolu s Nemcami najúspešnejšími tímami v histórii (3x).

Na záver už len spomeniem heslo turnaja: „Le Rendez-Vous“, v preklade „Stretnutie“ a maskotom bude chlapec menom Super Victor, ktorý v hlasovaní o meno dostal 48% hlasov pred menami Goalix a Driblou.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v EURO 2016