Sledujte nás

Futbal

El Derbi Madrileño

Po 175-ich dňoch od milánskeho finále Ligy majstrov prichádza na scénu zápas, ktorý bol na Pyrenejskom polostrove dlhé roky v tieni asi najslávnejšieho derby.

Na štadióne Vicente Calderona sa odohrá bitka medzi dvoma najväčšími madridskými klubmi, medzi klubom tých bohatých a klubom tých chudobných. Rojiblancos na jednej strane barikády, Blancos na strane druhej, alebo Atleti proti Merengues. Prichádza veľké madridské derby, Atletico – Real.

Veľká rivalita týchto klubov nezasahuje len do rokov minulých, ale podobne ako aj prípade Clasica, siaha až do čias španielskej občianskej vojny. História vraví, že generál Franco prv preferoval Rojiblancos na úkor Realu, avšak po rokoch neúspechov sa minca otočila a vedúce politické osobnosti vtedajšieho u začali prejavovať svoje sympatie kráľovskému klubu. Eric Cantona by svojim výrokom o vernosti jednému klubu v Madride nepochodil. Predsa len, v tých rokoch začal Real dominovať v Španielsku a tiež v Európe, a tak nečudo, že jeden z Francových posluhovačov raz vyhlásil: „Real Madrid je najlepším veľvyslancom akého sme kedy mali.“

Presuňme sa však do doby nedávno minulej, nie ale do doby kešu ale do doby projektu Galacticos. V rozpätí rokov 1999 až 2013 sa pred derby kládla otázka, akým rozdielom zvíťazí Real Madrid. Zlom prišiel 17.mája 2013, v deň finále španielského kráľovského pohára. Je symbolické, a pre fanúšikov Realu o to viac bolestné, že táto séria bez prehry nad mestským rivalom sa skončila v najdôležitejšom pohárovom zápase a pred očami vlastných divákom na svojom svätostánku. V ten deň skončil v Madride aj „Special One“, ale to je už iný príbeh. V zápase zvíťazili pomerom 1:2 po predĺžení Simeoneho vojaci na čele s kolumbijským „El Tygrem“ Radamelom Falcaom.

Od tohto dátumu Real v ligovom zápase nad Atleticom nevyhral. Poslednýkrát sa tak stalo 27.4.2013. Prešlo dlhých 1 302 dní bez víťazstva nad odvekým mestským rivalom  – aspoň že tá Liga majstrov funguje. Vtedy Real zvíťazil na Calderone pomerom 1:4 (Falcao – CR5,83 tri kusy, Callejon) a bol to na dlhú dobu posledný vydarený zápas v lige proti Atleti. Bieli odvtedy vystriedali na lavičke Mourinha, Ancellotiho, Bagetára (Benitéza, pozn. red.) a Zidana. Bohužiaľ.

V zostave domácich bude dnes chýbať posila z lisabonskej Benficy Nico Gaitán a otáznik visel počas týždňa nad Antoinom Griezmannom, ktorý utrpel ľahšie zranenie počas poslednej reprezentačnej prestávky. Za to na druhej strane nebude k dispozícii pre zranenie Toni Kroos a Alváro Morata, svoju rekonvalescenciu nestihli dokončiť ani Pepe a Casemiro. Do hry sa naopak vráti kapitán Ramos a tiež Karim Benzema. Real Madrid bude mať opäť problém, keďže mimo hru je defenzívny štít Casemiro, s ktorým Real body nestrácal a taktiež jeho zástupca na Makeleleho pozícii Kroos. Adeptom na tento post bude preto Luka Modrič a šancu dostane Isco alebo James. Alebo možno Zidane prekvapí. Posledné zápasy však Realu herne nevychádzali a v posledných rokoch to na Atletico na domácej scéne nevedia. K tomu treba prirátať aj tragické výkony po reprezentačnej pauze a preto favorita v tomto zápase vidím na domácej strane.

Skúsim 2:1 (Griezmann, Saul Niguez – Benzema)

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal