Sledujte nás

Ostatné športy

Prečo práve šach?

Prečo práve šach - BROsport.sk

So šachom som sa zoznámil v škôlke, keď mi bolo šesť. Ako malého chlapca ma zaujali zvláštne figúrky, ale ako veľkého zasa to, že tomu vôbec nerozumiem. Preto som sa odhodlal ponoriť do šachového sveta a skúsiť ho aspoň z malej časti prebádať.

Na tejto ceste som sa zoznámil s mnohými zaujímavými ľuďmi. Bol som na miestach, kde by mi ani nenapadlo ísť. Dostal som sa na MS do Ruska, teraz ma čaká turnaj v Lotyšsku, MS v Taliansku, či dokonca turnaj v Iráne. Zažil som veľa úspechov, ale okúsil som aj to, ako bolia pády. A práve tie ma posunuli o niečo ďalej. Z takých najvýznamnejších ocenení by som mohol spomenúť tituly majstra Slovenska do 18 a 20 rokov, titul majstra Slovenska stredných škôl a titul fide majstra, ktorý šachista získa, ak dosiahne istú výkonnostnú úroveň. Dalo by sa to prirovnať k akademickému titulu po absolvovaní nejakého stupňa vysokej školy.

Prečo by mal šach zaujímať vás? Je veľmi podobný iným športom, a predsa niečím odlišný. Vo väčšine športov je hlavnou zložkou fyzická aktivita podporovaná mentálnou. V šachu je najdôležitejšia práve tá mentálna aktivita podporovaná fyzickou. Aby som to vysvetlil čo najlepšie, uvediem príklad. Vo futbale je veľmi dôležitý beh a s tým spojená kondícia. K tomu sa pridáva myslenie pri realizovaní strely na bránku a pod. V šachu je najdôležitejšia koncentrácia, ktorá súvisí s kondíciou. Aby sa šachista dokázal dlhé hodiny koncentrovať, musí byť v dobrej fyzickej forme. Aj preto profesionálni šachisti popri šachu robia neraz aj iné, hlavne fyzické športy. Šach vraj napomáha lepšiemu sústredeniu, zlepšuje pamäť, učí trpezlivosti, vytrvalosti a disciplíne. Umožňuje človeku cestovať a spoznávať iné krajiny a kultúry. Komunikovať s ľuďmi z iných krajín a tým získať celkový nadhľad. To sú všetko veci, ktoré sú nevyhnutné pri štúdiu na školách, ale aj v reálnom živote.

Ja sa však šachu nevenujem kvôli žiadnej z vymenovaných vecí. U mňa je to práve o tom „prvom“ stretnutí, keď mi niekto ukázal, dovtedy pre mňa neznámu vec a postupne som si k nej vybudoval kladný vzťah. Vytvoril som si vášeň, ktorá ma stále motivuje pokračovať. Možno práve tieto myšlienky vás inšpirujú pozrieť sa na šach iným, doteraz pre vás neznámym pohľadom a vytvoriť si k nemu podobný vzťah ako mám ja.

Šach MSR - BROsport.sk

Autor: Teodor Holtman

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy