Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Ninja!

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ktorí športovci sú fyzicky najzdatnejší? Vzpierači vynikajú silou, bežci rýchlosťou, hokejisti vytrvalosťou a tenisti (ehm, tenistky) aspoň kvalitnou zvukovou kulisou (pardon).

Mňa osobne však najviac fascinujú športovci, ktorí síce nie sú vyznávači klasických disciplín, no ich fyzická zdatnosť spôsobuje hromadné padanie sánok. Najviac ich nájdete v súťažiach typu Ninja faktor. Pôvodne japonské Sasuke si získalo fanúšikov na celom svete. Aj ja som si rada obzrela tie vyšportované postavy a v kútiku duše túžila byť rovnako fit ako oni.

A potom som si zrazu uvedomila, že dve sasuke mám doma. Vážne. Som totiž matkou dvoch detí. Moje skúsenosti s nimi ma utvrdili v domnienke, že hneď za „ninjami“ sú v rebríčku extrémne fyzicky zdatných práve batoľatá. Neveríte?

Ninjovia aj malé deti veľmi tvrdo trénujú. Len si predstavte novorodenca: je celkom bezmocný, len leží a plače. A potom si predstavte ročné dieťa: chodí, hrá sa, niekedy aj začína rozprávať. Aký neskutočný pokrok! Je za tým aj neskutočná drina. Zdá sa vám to večné kopanie nožičkami zábavné a jednoduché? Skúste si to! Väčšina ľudí má po niekoľkých takýchto kopancoch do vzduchu poriadnu svalovicu. Mimochodom, podľa väčšiny trénerov je to jeden z najúčinnejších cvikov na brucho. Alebo to známe „pasenie baránkov“ na brušku. Pohyby, ktoré moji špunti vykonávali, boli síce neúmyselné, no veľmi účinné.

Obe skupiny disponujú neskutočnou fyzickou silou. Keď sa moja dcérka učila liezť, zatarasila som jej prechod do chodby stoličkou. Odtisla ju. Tak som priložila pätnásť kilové vedierko maliarskej farby známej značky. A moja malá slečna, ktorá v tom čase mala sotva deväť kíl… bola o tridsať sekúnd znova v chodbe. Nezastavil ju ani ten kýbeľ Primalexu (v tomto programe sú umiestňované produkty). Viete si predstaviť, že by ste odtisli skoro dvojnásobok svojej hmotnosti?

Ninjovia nemajú z ničoho strach. Ani z výšok. Deti takisto. Keď sa moja dcérka v jeden a pol roku rozbehla na detskom ihrisku, nezastavili ju ani tie najvyššie preliezačky (to len mne sa zastavoval rozum, ako je možné, že tam vôbec vyliezla). Popravde, mnohým dospelým sa trasú kolená už na treťom stupienku domáceho rebríka.

Za zmienku stojí aj vytrvalosť. Raz som sa skúsila pridať do nekonečnej naháňačky po celom dome, ktorej sa moje deti venujú každé popoludnie. Po desiatich minútach som mala v tvári zdravú farbu cviklového šalátu, moje srdce dostalo pokutu za prekročenie odporúčanej rýchlosti a tí dvaja nezbedníci so smiechom krúžili okolo mňa, akoby sa nič nedialo.

Správny ninja musí byť ohybný. To vám snáď nemusím vysvetľovať. Schválne, kto z vás si dokáže pohodlne cmúľať prsty na nohách?

Samozrejme, že ninja musí byť rýchly ako blesk. A to sú aj deti. Mali ste vidieť, ako rýchlo môj syn po prvý raz vyliezol do detského stolčeka! Popravde, ja som to nevidela. Otočila som sa len na dve sekundy, aby som odrezala plátok syra.

Pre ninjov a batoľatá neexistuje žiadna neprekonateľná bariéra. Môj synček sa tesne pred druhými narodeninami naučil vyliezať z detskej postieľky. Aj uprostred noci. S eleganciou baletného majstra vyložil jedno chodidlo na okraj bočnej zábrany (má ju vo výške svojej pazuchy), vyšvihol sa hore a o necelých desať sekúnd si už otváral vchodové dvere a poďho dole schodmi na dvor. Našťastie som ho ako správna ninja-matka dostihla skôr, ako stihol ujsť na ulicu.

Áno, malé deti sú naozaj extrémni športovci. Bohužiaľ, len málokedy nimi aj ostanú. Ako rastú, každý z nich si dokončí vetu „športom k…“ po svojom. Ale… o tom nabudúce.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny