Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Pomoc, som chudý!

Život je tak strašne nefér. Kučeraví chcú rovné vlasy, hnedookí chcú modré oči, privysokí si želajú scvrknúť sa, mamičky túžia zmestiť sa do dievčenských šiat a mládenci zas horekujú nad tým, že sú strašne útli.

Viete, aký je rozdiel medzi chlapcom a mužom? Myslím čisto telesne, fyzicky. (nie, nie ste na hodine biológie a neskúšam z druhotných pohlavných znakov) Keď sa v puberte preberie testosterón, chlapcom zmutuje hlas, pribudne ochlpenie a celé telo zmohutnie. Aspoň by malo.

Ten mršiak testosterón spôsobuje premenu nie len fyzickú, no aj emocionálnu. Mladý chlapec, ktorý doteraz poväčšine vôbec neriešil svoj zovňajšok, sa začne porovnávať s rovesníkmi, chce vyniknúť a zaujať. Pre mladého hipstera môže byť aj slabšia brada hotová katastrofa, no… keď príde na to, ako urobiť dojem na slečnu, svaly sú (aspoň podľa mnohých mládencov) nad zlato (pokiaľ nemáte už v pätnástich zlatú platňu alebo zlatú kreditku).

Bohužiaľ, niekedy sa stane, že tie svaly niekde uviaznu (zrejme na hraniciach medzi Tureckom a Gréckom) a túžobne očakávané zmužnenie nejako neprichádza. Mládenci majú len jednu možnosť. Zbaliť si veci a ísť cvičiť. Bohužiaľ, často veľmi nerozumne. V túžbe za veľkými bicepsmi (tými sa v lete chváli najlepšie) úplne zanedbajú ďalšie partie tela. Mne potom pri cvičení trhá kútiky úst do úsmevu, až to vyzerá ako nervový tik, keď zbadám v posilňovni naozaj obrovské ručiská s mohutným hrudníkom a k nim nožičky. Tak tenké, že sa bojím, či tú muskulatúru vôbec udržia. Vtedy je mi tých mládencov až trocha ľúto, čo s nimi ten „trestosterón“ urobil.

Samozrejme, aj tu môžeme ísť ešte viac do extrémov. A nehovorím len o možných zraneniach pri cvičení. Pohľad na plagáty kulturistických hviezd motivuje k užívaniu zakázaných látok, najmä hormónov. Chlapci si neuvedomujú, že si môžu natrvalo poškodiť zdravie, dokonca spôsobiť aj neplodnosť. (vedľajšie účinky sú, samozrejme, na veľmi dlhé rozprávanie) Mnoho mužov sa pri svojej snahe o veľké svaly priam zohavilo.

Mimochodom, Ronnie Coleman, asi najväčšia hora svalov, aká sa kedy objavila (a vyhrala) na legendárnej kulturistickej súťaži Mr. Olympia, má neskutočne tenký hlások. Keby ste si na internete našli video, ako trénuje a pri drepe (na činke má tak pol tony) zakvíli come on, baby, asi by ste sa pocikali od smiechu. Prekvapivé? Nie! Podobne ako mnohí (no dobre, všetci) jeho kolegovia, aj on si počas kariéry pomáhal steroidmi. Jeho telo de facto zabudlo vyrábať vlastný testosterón a dnes znie ako kastrát.

Na druhej strane, rozumný tréning môže mládencom len prospieť. Na strednej škole som mala spolužiaka, ktorý strávil naozaj celé mesiace v posilňovni a vypracoval si vskutku skvostnú postavu. Na stužkovej mu pripadla chutnučká úloha: po každom čísle sa objavil na pódiu a niesol nápis „aplauz“. To ste mali vidieť tie ovácie! Hm, asi boli už len preto, že ten nápis niesol polonahý, v trenírkach a s uterákom okolo bedier. V zákulisí som ho decentne poprosila, či by som sa nemohla dotknúť tých svalov. Ochotne mi zapózoval. Za tento vizuálny zážitok som mu veľmi vďačná.

Existuje veľa prieskumov, robených psychológmi, sexuológmi a „americkými vedcami“, ktoré jednoznačne dokázali, že ženám v skutočnosti ani zďaleka tak nezáleží na tom, aby mal ich partner veľké svaly, ako si to páni myslia. Zmysel pre humor, inteligencia, galantné správanie, upravený zovňajšok, sexy kukuč, pekné zuby, dobré vlasy (alebo zlatá kreditka) sa rátajú viac ako giga bicepsy – najmä, ak k nim ponúkate nožičky mladej baletky.

Milí mládenci, ak sa trápite pre príliš štíhlu postavu, nezúfajte. Ani si nemusíte hneď baliť veci do fitka a hľadať na internete najbližšieho trénera (proteíny a steroidy). Veľa vecí napraví sám čas. Možno sa do fitka raz vrátite práve pre to, aby ste nevyzerali ako kŕmne bravy.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny