Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Horúčka sobotňajšej noci

Ešte vám neleziem na nervy s výpočtom nekonvenčných a trocha zvláštnych cvičebných metód? Tak či onak, dnes to vôbec nebude o klasickom cvičení…

Ak sledujete tieto moje pseudo-umelecké, polovedecké a tragikomické dielka pravidelne, iste ste si všimli, ako rada hľadám alternatíve cestičky k štíhlosti. Motivovať niektorých ľudí je totiž naozaj fuška. Je veľa tých, ktorým cvičenie a športovanie hovorí asi toľko ako mne japonská hudba (ospravedlňujem sa všetkým prípadných fanúšikom). No ak ostaneme verní pravde, že kalórie sa spaľujú pri akejkoľvek činnosti, tak si môžeme nájsť aj totálne nešportové, no veľmi účinné spôsoby chudnutia.

Začala sa jar a to je obdobie početných tanečných zábav (a svadieb a podobne). Ak hľadáte jednoduchý a zábavný spôsob, ako si trocha vyformovať postavu a pritom sa vyhnúť „mučeniu“ vo fitku, pozývam vás na tanečný parket.

Ja osobne tanec milujem. Niektoré piesne ma samy dvíhajú zo stoličky. Nie som síce priamo parketový lev (či skôr levica), no doma v obývačke ma nikto nevidí. Aj môj úplne prvý pokus o chudnutie (a to som bola ešte len teenagerka) spočíval v pravidelnom krepčení v pohodlí domova (týmto sa ospravedlňujem našej pani susede za buchot).

Veľa ľudí sa domnieva, že na tanec potrebujú nejaký extra talent, no nie je to pravda. Iste, poznám pár (doslova pár, t.j. 2 kusy) ľudí, ktorí majú tak neskutočný hudobný hluch, že nedokážu krepčiť do rytmu, ale v skutočnosti vôbec nezáleží na tom, či viete presne kroky na čaču alebo valčík. Tanec mnohých ľudí pripomína skôr deptanie kapusty, no to vôbec nevadí. Pointa tanca je predsa v tom, či sa dokážeme zabaviť. Žiadna iná „oficiálna“ udalosť nie je tak zdraviu prospešná ako podupkávanie na tanečnom parkete (bola som v pokušení polemizovať nad zdravotnou prospešnosťou hádzania paradajok na politikov, ale ak vás hádzanie tak baví, skúste radšej volejbal – ten je legálny).

Tanec má nespornú výhodu oproti klasickému cvičeniu. Hudba samotná nejako „urýchľuje“ čas. Inak povedané, pol hodiny pri obľúbených skladbách zbehne oveľa rýchlejšie ako rovnaký čas pri dvíhaní činiek. Navyše, pri tanci zapájame množstvo svalových partií naraz (a čím viac svalov pracuje, tým viac kalórií telo potrebuje!), bavíme sa (pokiaľ sa na tom plese, na ktorý sme sa vybrali, práve nezačala opilecká ruvačka a neprišla ju ukončiť polícia) a možno ešte aj nafasujeme poriadnu svalovicu.

Jediný problém: väčšina konvenčných tanečných zábav je spojená s jedlom a pitím. A pokiaľ si myslíte, že tie štyri koláče, masívny rezeň s horou zemiakového šalátu, desať panákov vodky a liter sladenej limonády dokážete len tak „odtancovať,“ tak vás varujem: nebude to vôbec jednoduché. Hodina tanca spáli tak 300-400 kalórií (gentlemani sú vo výhode, lebo spaľujú rýchlejšie, no my dámy sme zas svižnejšie na parkete, že?). Tak koľko ste si dali tých koláčikov…? Väčšina tanečných zábav trvá celú noc a väčšina priemerných – och, ako neznášam to slovo! – tanečníkov nemá problém vydržať s prestávkami aj dve či tri hodiny. Takže suma sumárum, môžete počítať aj s celou tisíckou spálených kalórií. Len si to, prosím, nevyložte ako signál na zvýšenie apetítu!

Na tanec potrebujete priestor a trocha exhibicionizmu (pokiaľ sa mu nevenujete priamo v obývačke). Už trocha menej priestoru (a snáď aj menej exhibicionizmu) potrebujete na môj druhý tip. Ale o tom si povieme nabudúce…

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny