Sledujte nás

Ifkine fejtóny

E2: rovnica úspechu

Niekto dvíha činky, niekto uprednostňuje kardio. A jeden chlapík z Oregonu robí obe veci naraz. A volá to E2.

Ten chlapík sa volá Chad Tackett a nedávno som vám o ňom písala. Či skôr – on písal mne, aby zodpovedal našich 6 otázok. Zakladateľ online komunity FitERA vytvoril zábavnú a veľmi účinnú cvičebnú metódu, ktorú nazval E2. (popravde, neviem, čo tou skratkou myslel, no zrejme ide o slovo excercise – cvičenie – na druhú).

Nebudem vás naťahovať, idem k veci. Ak ste už niekedy cvičili vo fitku (ideálne s trénerom), istotne viete, ako veci fungujú. Najprv si dáte niečo na rozohriatie, potom niekoľko cvikov na strojoch, respektíve s voľnými závažiami. Pomedzi jednotlivé cviky máte pauzu, kedy čumíte na hodinky a usŕkate si z nejakej limonády. Nakoniec sa presuniete ku kardio kútiku, kde sa dorazíte na bicykli alebo podobnej kardio mašine. Suma sumárum, hodina (niekedy aj viac) v čudu. Joj, a to som ešte zabudla na strečing po cvičení!

Niekedy mám chuť vyraziť do fitka a dať si takéto (dvoj)hodinové kolečko. No odkedy mám dve malé deti, času je málo. Krátko po narodení môjho synčeka som objavila Chadovu metódu a na tú si vždy viem nájsť čas. Trvá totiž len pätnásť minút, maximálne pol hodiny.

Metóda E2 spočíva v systematickom striedaní kardio a silových cvičení. Inak povedané, namiesto minútovej pauzy medzi sériami si dáte minútové kolečko nejakého kardio cvičenia. Aj keby to bolo obyčajné prešľapovanie na mieste (ak ste práve vytlačili na prsiach vlastnú hmotnosť, bude to väčší masaker ako Tour de France). Chad Tackett vytvoril na svojej stránke množstvo cvičebných videí, ktoré presne zodpovedajú tejto definícii. Základom je pätnásť minútové kolečko, kedy precvičíte sedem hlavných svalových partií (brucho, nohy a zadok, chrbát, biceps, triceps, hrudník, ramená) a pomedzi jednotlivé cviky si dáte minútku kardio. Zakaždým niečo iné (neverili by ste, koľko variantov prešľapovania na mieste existuje!). Jednotlivé videá majú pol hodiny, čo znamená, že si prejdete všetky svalové skupiny dva razy.

Tí, ktorým ide o budovanie svalovej hmoty, sú často skeptickí, keď vidia môj tréning. Iste, konvenční tréneri delia spomínané svalové partie na jednotlivé dni v týždni a málokedy cvičia v jeden deň viac ako tri. No popravde, spomeňte si na „Coloradský experiment,“ pri ktorom Casey Viator nabral 28 kíl svaloviny za mesiac. Jeho tréningový split tiež zahŕňal všetky svalové partie v jednom tréningu. Inak povedané, neexistuje objektívny dôvod, pre ktorý by ste nemohli pri jednom tréningu „rozbiť“ všetky svalové partie.

Na silový tréning podľa metódy E2 budete potrebovať pár závaží, no dajú sa nahradiť aj domácimi vecami, povedzme fľašami s vodou. Ja totiž v zásade cvičím doma, pri videu. Úprimne, keby ste pobehovali medzi činkami a stacionárnym bicyklom v preplnenom fitku, asi by ste vyzerali ako idiot.

A viete, čo je na metóde E2 najlepšie? Chadov hlas. Úplne vážne! Keď sledujem jeho videá, na ktorých cvičí so svojimi dvomi „success stories,“ najviac ma baví ten jeho pokojný hlas, ktorým opakuje, aby sme dávali pozor na správne prevedenie cvikov, pripomína, aby sme si oddýchli, keď nevládzeme (pamätáte sa na rest based training?) a povzbudzuje, že nám to ide naozaj dobre. Dramatický rozdiel oproti konvenčnej predstave trénera, ktorý ziape, že máš pridať!

Teraz, keď som vám predstavila sedem mojich obľúbených cvičebných programov (HIT, HIIT, izometria, flow, intervalové kardio, RBT a E2) sa možno opýtate sami seba, čo vlastne cvičím. A viete, čo? Striedam všetky. Hm, a ako tak pozerám, je najvyšší čas vypnúť počítač a dať si jedno flow. A po ňom ešte tabata. A len čo vychladnem, zase napíšem niečo veselé.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny