Sledujte nás

Dada cvičí

Zo zákulisia majstrovstiev Slovenska

Zo zákulisia majstrovstiev Slovenska

Naturálna kulturistika a fitness je športom, umením i vášňou zároveň. Ak by to tak nebolo, len málokomu by sa podarilo prejsť takú náročnú cestu za úspechom, ako sa to podarilo súťažiacim na Majstrovstvách Slovenska v sobotu 26. mája 2018 v Michalovciach.

Byť tichým pozorovateľom v zákulisí bolo nielen silným zážitkom, ale aj príležitosťou na množstvo otázok, ktoré zrazu človek začne nekontrolovane dávať sám sebe, svojmu vnútru, svojmu svedomiu. Či aj my ostatní nemôžeme takto vyzerať, takto sa stravovať, takto dbať o svoje zdravie i zovňajšok. Hoci len z jednej tretiny a hoci len na pár týždňov. No asi nemôžeme. Ak by to totiž bolo také jednoduché, všetci by sme boli krásni a štíhli. A nie sme 🙂

O náročnosti toho všetkého ma presvedčil organizovaný chaos, do ktorého som sa dostala hneď pri vstupe do šatne. Každý začínal hneď zrána s úpravou, pretože časový harmonogram na nástrekové opaľovanie posúval všetkých rýchlo dopredu. Meškať sa nevyplatí, druhý pokus a náhradný termín už pri takom množstve súťažiach nemusel prísť. Neustále „pumpovanie“ svalov, jedenie, pitie len v istých množstvách a intervaloch, nohy dvihnúť hore, aby neopúchali, to všetko sú nepísané, no jasné pravidlá, ktoré pozná každý.

A potom… vysvietené pódium, odkiaľ horúčava priam sála, dusno, napätie a istá dávka nervozity i zodpovednosti. Vykročiť správne, zaujať pózu, úsmev na tvári a môže sa začať boj o to, kto tie nekonečné týždne zvládol najlepšie, najpoctivejšie, kto možno málinko podvádzal a doplatil na to. Každý sval na tele ti to vráti. Buď tak alebo onak. Každopádne, ak si podvádzal, tak len sám seba. Stáť v súťažnej póze tak, aby bolo vidieť každý vyrysovaný sval, je nesmierne ťažké, až kŕčovité. Už semifinálové kolo dalo súťažiacim zabrať. A ak sa posunuli do finále, čakalo ich to ešte raz. Vo finále už bolo takmer u každého badať únavu, vyčerpanie, no kdesi v pozadí toho všetkého bola radosť, očakávanie úspechu i spokojnosť. A o tom to celé je. O tom, že všetci, ktorí robia tento náročný šport, musia ísť neraz za hranice svojich možností, každý deň prekonávať najmä sami seba, tisíckrát padnúť, aby potom v závere stáli na pódiu usmiati, šťastní a s telom prepracovaným do najmenších detailov. Pomoc najbližších, podpora priateľov a pokora sú posledné časti skladačky, ktoré vedú k úspechu v tomto športe. V športe, kde sa neprehráva, lebo víťazí každý sám nad sebou.   

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Dada cvičí