Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Veď je to len malý kúsok

O tom, ako sa dá získať six-pack, sme si už hovorili. Ale viete, ako sa získava six-špek?

Jedna moja známa pred časom uverejnila na sociálnej sieti fotografiu lákavo vyzerajúcich domácich šišiek s džemom. Fotografiu sprevádzal horkosladký komentár, že sa jej nejako nedarí schudnúť. Veď bodaj by aj. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko kalórií má váš obľúbený koláčik?

Keď sa ocitnem na nejakej oslave a dívam sa na tie haldy cukroviniek, často neodolám a zobnem si. Veď… je to len taký malý kúsok… Raz som sa tak rozhodovala medzi čokoládovou roládou a veterníkom, keď sa pri mne pristavil švagor a akoby mimochodom poznamenal:

„Vieš, že ten koláč má viac kalórií ako sto gramov kuracích pŕs?“

Kecáš, pomyslela som si. Predstavila som si „reštauračnú“ porciu kuraciny a nechcelo sa mi veriť, že by ten pišišvor v mojej ruke, sotva na tri hlty, mal byť kalorickejší. No nedalo mi. Švagor by nekecal. Odkedy berie vážne svoje stravovanie, vedie si podrobnú štatistiku všetkých možných pokrmov, aké jedáva. Vrátane koláčov. Zastavila som sa za ním, aby mi prezradil, odkiaľ vie takéto detaily.

Odpoveď bola viac než jednoduchá: spočítal kalorickú hodnotu surovín a výsledok rozdelil podľa počtu kusov. Hm, to dá rozum. Ale… kuracie prsia majú na sto gramov okolo 130 kcal. To sa mi zdalo predsa kus veľa…

Tak som vytiahla môj obľúbený recept a šla krok za krokom:

  • 500 gramov múky (1730 kcal)
  • 250 gramov cukru (950 kcal)
  • 2 vajcia (180 kcal)
  • 250 ml mlieka (120 kcal)
  • 100 ml oleja (900 kcal)

Neobťažovala som sa ani rátať štipku soli a kypriaci prášok a tá katastrofa na plechu už mala bezmála 4 000 kcal. A to nehovorím, že na vrch koláča pôjde lekvár (500 kcal) a čokoládová poleva (poctivá môže mať aj 1500 kcal). Chcete nebodaj nadýchanú smotanovú plnku? Šľahačku na vrch?

Spočítané a podčiarknuté, jeden plech koláčov má okolo 6 000 kcal, často aj viac. A koľko kúskov nakrájate? Hm? Aj keby ste spravili 50 jednohubiek (čo ich zrejme urobíte menej), vyšlo by vám – pri všetkej skromnosti – 120 kalórií (bez šľahačky, samozrejme). Smotanové plnky naženú pár kalórií navyše. Kto mal pravdu? Švagor.

Je ľahké povedať si, že si len „zobnete“ jeden či dva koláčiky. Prúser je, že tento váš mls môže mať naozaj toľko kalórií ako zdravé grilované kuracie prsia (aj s menšou horou zeleniny). Druhý prúser je, že kalórie z koláčov sú takmer výlučne sacharidy a tuky – čo nie je práve ideálne, keď držíte líniu. A tretí prúser, po takej cukrovej bombe sa vám rozhodí trávenie, najprv zažijete prudký nárast energie a po ňom bude nasledovať pád – takže vám ostane len jediné riešenie: znova sa najesť. A čo si dáte? Ďalší koláčik…?!

Mimochodom, keď sme už spomínali šišky s džemom: tie sa, klasicky, vyprážajú v oleji. Švagor pri jednom svojom potravinovom experimente zistil, že pri vyprážaní dokáže jediná šiška nasať až 6 gramov oleja! To predstavuje nárast o takmer 50 kalórií – len tým, že šišku vykúpete v horúcej masti. Keď si ich už naozaj nedokážete odoprieť, skúste ich upiecť v rúre. Inak budete mať namiesto six-packu six-špek.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny