Sledujte nás

Ostatné športy

Lezci bardejovskí

Lezci sa tu buď vyskytli náhodne, chceli skúsiť niečo nové. Silné individuality, ktoré možno nechceli byť tými, čo behajú za loptou.

Lezci bardejovskí

Slovné spojenie znejúce priam mýticky. 

Lezci sa tu buď vyskytli náhodne, chceli skúsiť niečo nové. Silné individuality, ktoré možno nechceli byť tými, čo behajú za loptou. Alebo kamoš mal kamoša, brata, sestru, deda, čo chodí alebo bol loziť a to už vnuklo iskričku skúsiť ten iný, vertikálny svet. A keď už je ich zopár, máme z toho lezeckú komunitu. Malú, ale o to údernejšiu, dychtivejšiu po lezení, trénovaní a zbieraní zážitkov v teréne.

Na tak veľký okres ich tu nie je veľa. Ak by sa mala počítať každá osoba, ktorá aspoň párkrát za rok siahne na umelý chyt alebo vytiahne svoje športuchtivé telo do skál a hôr, tak tu máme do nejakých 25 kúskov. Niektorí pracujú či študujú v šírom svete, ale áno, sú to Bardejovčania, čo lezú. A zopár ich je tu, na rodnej hrude. Zanietení študenti, pracujúca trieda, ktorá v skalách hľadá pokoj od všedných povinností až po klasikov, ktorí ostali verní a v stále ich to ťahá prekonávať limity a zabojovať proti gravitácii. 

Posledné roky urobili z lezeckých disciplín ťažkú komerciu. Adrenalín hýbe svetom a byť outdoor je in. Lezecké steny vo väčších mestách slúžia často ako náhrada fitka alebo slúžia na spestrenie športových možností a liezť môže takmer každý. Bardejov však odolal alebo ho to ešte nezasiahlo v plnej sile. Možno aj vďaka tomu drží lezecká parta pokope. Tu sa lezci poznajú alebo o sebe aspoň vedia. Ak dôjde info, že tu máme nového lezca, ktorý liezol niekde na výške alebo skúsil lezeckú stenu v zahraničí a hľadá to doma, vždy to poteší, že došiel ďalší člen do party. 

Mesto a okres sú položené na flyši, kde najtvrdšie skaly tvoria súčasť bardejovských hradieb (mimochodom, ideálne na tréning vytrvalosti a s množstvom lezeckých problémov), a len úcta k histórii a mestu nás drží od ich užívania na tréning. Kde teda liezť, ak nie je čas na celodenný výlet do skál?

Bardejov je punk.  Lezecká stena zaváňajúca ťažkým undergroundom, tíško zašitá v chráme bardejovských indorových športov. Stojí skoro 20 rokov a aj keď za tie roky stále pomaly rástla vďaka zanieteniu užívateľov, stále je to malá stienka. Malá, no dokáže z človeka dostať všetko a pripraviť ho na seriózne skalné počiny. O tom, že tá stienka má čosi do seba, vedia aj lezci z celého Slovenska, ktorí mali tú česť okúsiť jej tvary. Skvelé súťaže tu boli pred desaťročím a legendárne preteky v boulderingu oživili mladí chalani, ktorým nestačilo skúšať svoju trénovanosť, kade-tade po Slovensku.

Keď slovenská lezecká elita s nadšením dôjde na pretek, pretože “tu to má ešte dušu“ a zároveň sa na takej malej stienke dajú zaliezť reprezentačné cesty, tak asi na tom niečo bude.

Lezci bardejovský - fotka

Autor: Stano Sobek

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy