Sledujte nás

Bojové športy

Dagestan: fabrika na šampiónov

Ako je možné, že takýto kúsok krajiny, má toľko úspešných zápasníkov v rôznych bojových športoch?

Khabib Nurmagomedov, šampión ľahkej váhy UFC a najlepší MMA zápasník na svete podľa pound 4 pound rebríčku. Abdulrashid Sadulaev, považovaný za najlepšieho zápasníka vo voľnom štýle v súčasnosti, ktorý vo veku 20 rokov vyhral v roku 2016 vo váhovej kategórii do 86 kg olympijské zlato a zároveň už vyhral niekoľko majstrovstiev sveta do 86 kg a 97 kg. Artur Beterbiev, Čečenec, ktorý sa ale narodil a vyrástol v Dagestane, majster sveta v boxe v poloťažkej váhe, ktorý má na konte 15 víťazstiev z toho 15 knokautov.

Toto je len ukážka bojových športovcov, ktorí pochádzajú z ruskej republiky Dagestan. Je však mnoho, mnoho ďalších, ktorí súťažia na najvyššej úrovni a s veľkým prehľadom ničia svojich protivníkov. Nehovoriac o tých, ktorí svoje kariéry už skončili. Okolo 26 zápasníkov z Dagestanu má kontrakt a zápasí v najlepšej MMA lige sveta, UFC. Plus sú tam niektorí ďalší, ktorí etnicky Dagestanci nie sú, ale odmalička v ňom vyrastali. Možno si poviete, že to až tak veľa nie je, ale Dagestan má okolo 3 miliónov obyvateľov a rozlohu asi ako Slovensko. Samotné UFC má okolo 500 mužských zápasníkov. Ako je možné, že takýto kúsok krajiny, má toľko úspešných zápasníkov v rôznych bojových športoch? Náhoda to asi nebude a vyšší testosterón v dagestanskej vode asi tiež nie je. 

Tréning wrestlingu v Dagestane
Tréning wrestlingu v Dagestane

Prečo Dagestan?

Aké faktory teda za týmto stoja? Samozrejme, je ich viac a všetky so sebou istým spôsobom súvisia. V prvom rade ide však o neuveriteľnú disciplínu, ktorú si dokážu udržiavať. Bojovým športom sa tam odmalička venuje obrovský počet mužskej populácie, čo je tradičnou a kultúrnou záležitosťou na Kaukaze. Naviac, kaukazské republiky v Rusku v minulosti neboli zrovna najstálejšími miestami, keďže tam často prebiehali vojny a spory.

Tvrdé horské prostredie, islam, tradícia a disciplína vychováva bojovníkov na svetovej úrovni. Keďže väčšina z tamojších chlapcov počas svojho dospievania nezistí čo je party a alkohol, svoju energiu míňajú na tvrdé tréningy, či fyzickú prácu. Moslimská viera im tieto veci tak či tak zakazuje, takže nemusia byť z toho smutní. A tak teda namiesto toho aby sa v piatok večer „nacengali“ a celý víkend stratili ako ich veľa iných rovesníkov, v piatok večer trénujú a v sobotu ráno už vstávajú na ďalší tréning. Trénujú vo veľkých počtoch, pričom dodržiavajú disciplínu ako vo vojenskom tábore a sú vedení tvrdou rukou svojich trénerov. Verím, že práve toto je jeden z hlavných kľúčov k ich úspechu, keďže veľa perspektívnych športovcov svoju kariéru vyvracalo v sobotu ráno do záchodu po preflámovanej noci. Je známe, že zvyknú trénovať niekoľkokrát denne a ich celé dni sú tvorené z tvrdého tréningu, jedla a spánku. Slabšie povahy nemajú šancu. Sparingy bývajú tvrdé. Niečo ako moderná Sparta. Ak sa niekto vydá na cestu profesionálneho športovca, jeho rodina do neho vrazí veľké investície, samozrejme bez záruky, že sa im to niekedy vráti. Chlapci, ktorí sa totiž rozhodnú stať profesionálnymi bojovníkmi, na prácu alebo štúdium nemajú čas.

Abdulrashid Sadulaev oslavuje triumf nad Američanom Kyleom Snyderom
Abdulrashid Sadulaev oslavuje triumf nad Američanom Kyleom Snyderom

Vzhľadom na väčšinovú moslimskú populáciu sa islamský terorizmus dotkol takisto aj Dagestanu a kedysi to bolo veľmi nebezpečné miesto. Islamskí fundamentalisti prepadávali obchody s alkoholom, útočili na dagestanské vládne autority, či páchali rozličné atentáty. Samozrejme, ide o zlomok obyvateľstva, väčšinou mladých ľudí, ktorí sa nechali zmanipulovať a zradikalizovať od rôznych teroristických skupín. Veľkú rolu v tomto hral internet, ktorý sa stal jedným z najväčších, ak nie najväčším šíriteľom islamského terorizmu.

V každom prípade, dnes je Dagestan považovaný za bezpečné miesto a to vďaka tvrdým policajným kontrolám, práci tajných služieb a zamedzení šírenia terorizmu. Obrovskú úlohu hrá v tomto prípade šport, ktorý zamedzuje mladým dať sa na „teroristickú dráhu“. Toto je ale skôr vyzdvihnutie úlohy športu v danom regióne, než dôvod, prečo sú Dagestanci tak dobrí. Komunita tam znamená veľmi veľa a pozitívne vzory vedia robiť zázraky. Veľkú zásluhu na výchove chlapcov v krajine má nedávno zosnulý Abdulmanap Nurmagomedov. Bol považovaný za legendu a jedného z najlepších trénerov bojových športov na svete. Jeho syn, Khabib Nurmagomedov, je sám neporazeným šampiónom UFC v ľahkej váhe so skóre 28 výhier a 0 prehier. Khabib sa stal v Dagestane celebritou neuveriteľných rozmerov, najznámejším ruským športovcom (bez preháňania) a podľa ruského Forbesu aj najúspešnejším Rusom do veku 40 rokov. Som si istý, že dagestanské deti sa chcú stať radšej druhým Khabibom, než teroristom.

Khabib Nurmagomedov so svojim otcom Abdulmanapom
Khabib Nurmagomedov so svojim otcom Abdulmanapom

Dagestan je hornatá krajina, kde veľké množstvo ľudí žije vo vyššej nadmorskej výške. Vysokohorská poloha má tiež za následok menšiu hustotu kyslíka vo vzduchu, čiže telo sa musí daným podmienkam prispôsobiť, aby mohlo normálne fungovať. Ak v daných podmienkach trénujete, je pochopiteľné, že získavate veľkú výhodu oproti tým, ktorí túto možnosť nemajú. Akonáhle sa dostanete do prostredia, kde je hustota kyslíka vyššia, máte okamžitú výhodu a lepšiu kondíciu, keďže vaše telo si muselo zvykať na oveľa tvrdšie, vysokohorské podmienky. Celý tento proces súvisí s tvorbou červených krviniek v tele, ktoré majú za úlohu prenášanie kyslíka z pľúc do iných telových tkanív. Koniec koncov, cielene vo vysokých nadmorských výškach trénuje veľa športovcov. Tí, ktorí sú na tréning v horách zjavne leniví, prejdú na výrazne iný spôsob s podobnými účinkami: steroid menom EPO. Zatiaľ čo však tréning vo vysokých nadmorských výškach so sebou nenesie žiadne zdravotné riziká, EPO ako každý steroid, áno. Naviac, žiadna dopingová agentúra tréning v horách (zatiaľ) nezakázala. Fakt, že Dagestanci vo vysokých nadmorských výškach vyrastajú, im prináša bezpochyby výhodu oproti iným, ktorí takto nevyrastali. 

Každopádne, kľúčovým faktorom je podľa môjho názoru to, že Dagestanci trénujú tvrdšie než ostatní a majú k dispozícii špičkových trénerov. Naviac, častokrát dominujú v zápasení, ktoré sa časom ukázalo ako zrejme najlepší základ pre úspech v MMA. Verím, že v budúcnosti sa počet mimoriadne úspešných dagestanských bojových športovcov ešte zvýši. Každopádne, zatiaľ čo Dagestan môže v životnej úrovni či v iných faktoroch voči krajinám západného sveta zaostávať, vo výchove mladých šampiónov ich poľahky knokautuje.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Bojové športy