Sledujte nás

Hokej

Spomíname: 9 rokov po tragédii

Dnes je to presne 9 rokov od tragického leteckého nešťastia, ktoré postihlo hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ.

Pavol Demitra Spomíname: 9 rokov po tragédii

7. september 2011. Z letiska Tunošna pri ruskom meste Jaroslavľ vzlieta lietadlo Jakoviev Jak-42D. Na palube je 37 cestujúcich a 8 členov posádky. Keď lietadlo začína rolovať po vzletovej dráhe a odliepa sa od zeme, nikto netuší, že tento let skončí skôr, ako vôbec začal.

Uprostred dňa zasiahne celý svet správa o leteckom nešťastí. Iste, čas od času sa stane, že nejaké lietadlo havaruje. No táto udalosť je o to zvláštnejšia, že sa na palube nachádzal celý športový tím, hokejisti Lokomotiv Jaroslavľ. Záchranárom sa z lietadla podarilo dostať len dvoch ranených: palubného inžiniera Sizova a mladého útočníka Galimova, ktorý však zomiera v nemocnici. Medzi mŕtvymi je mnoho talentovaných hokejistov, vrátane slovenskej legendy – Pavla Demitru.

Vyšetrovacia správa o nehode odhalí sériu chýb. Bohužiaľ, na vine je ľudský faktor, stroj bol v poriadku a počasie priaznivé. Ukazuje sa, že piloti mali za sebou neúplný výcvik. Predtým lietali na podobnom stroji Jak-40, ktorý však mal inak riešené brzdové pedále. Model Jak-40 má pri pedáloch opierky a piloti si o ne opierajú nohu bez toho, aby pedál aktivovali. Pri osudnom modeli Jak-42 opierky chýbajú. Bolo potrebné, aby piloti pri vzlete položili nohy na zem. Neurobili to, a tak sa síce snažili zrýchľovať, no zároveň brzdili.

Závažným nedostatkom bolo tiež zanedbanie niektorých predletových úkonov (počítanie vzletovej hmotnosti a vyváženia stroja), ako aj stav druhého pilota Ževelova. Ten sa dlhodobo liečil na neurológii pre problémy s prenosom nervových signálov z periférnych častí tela. Jeho choroba spôsobovala stratu citlivosti dolných končatín. Niekto s touto diagnózou nie je spôsobilý ovládať lietadlo.

Chýb bolo v správe uvedených oveľa viac. Ich súčet priniesol tragédiu. Lietadlo pri vzlete nenabralo dostatočnú výšku a pol kilometra od letiska narazilo do stožiaru. Okamžite sa zrútilo a začalo horieť. Časť lietadla pristála vo Volge, časť na brehu. Záchranárom trvalo dlhé hodiny, kým vôbec našli telá všetkých obetí.

V histórii sa už niekoľkokrát stalo, že pri leteckých či iných nešťastiach zahynulo viacero hráčov z jedného tímu. No katastrofa, aká zasiahla Lokomitiv Jaroslavľ, kedy bolo doslova v jednej minúte zabité celé mužstvo aj s realizačným tímom, nemá obdobu. Smútili nie len Rusi a predstavitelia hokejového sveta, no aj národy, ktoré mali v klube Jaroslavli svojich hráčov či funkcionárov – Kanada, Ukrajina, Bielorusko, Nemecko, Lotyšsko, Švédsko, Česká republika a Slovensko.

Pri tomto nešťastí sme stratili významnú osobnosť. Pavol Demitra patril medzi najlepších hokejistov v našich dejinách. Vynikal nie len presnou muškou a obratnosťou, no bol to predovšetkým tímový hráč a neskutočný sympaťák. Šíril okolo seba akúsi pozitívnu auru. Napriek svojim úspechom a medzinárodnej sláve neprestal pôsobiť ako úplne normálny Paľo z vedľajšej ulice.

Hovorí sa, že ak chcete byť legendou, musíte najprv zomrieť. Demitra bol legendou už za života. A hoci sa nestal trénerom či funkcionárom ako väčšina skvelých hráčov z jeho generácie, ostal nezabudnuteľnou postavou hokejovej histórie. Len škoda, že jeho život vyhasol predčasne, spoločne so životmi jeho spoluhráčov v Jaroslavli.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej