Sledujte nás

Bojové športy

UFC 253 a prvý Slovák v UFC

Sobotná noc s UFC 253 teda určite zaujímavá, keďže sa v klietke premiérovo predstaví aj slovenský bojovník.

V noci z 26. na 27. septembra na bojovom ostrove v Abú Dhabí nás čaká dlho očakávaný turnaj s dvoma titulovými zápasmi. Správy z posledných dní pritom potvrdili, že sa na ňom predstaví aj vôbec prvý zástupca Slovenska v UFC, Ľudovít Klein. Sobotná noc bude teda určite zaujímavá.

Adesanya vs Costa

Hlavný zápas turnaja o titul strednej váhy by sa dal nazvať aj technika vs. hrubá sila, keďže v tomto zápase ide o typovo výrazne odlišných bojovníkov. Novozélandský šampión s nigérijskými koreňmi Adesanya stelesňuje atletickosť a precíznosť, Costa je brazílsky Hulk, ktorý svojich súperov ničí zvieracou silou. O to lepšie je, že obaja borci sú zatiaľ neporazení, takže niekoho nula v bilancii prehier sa zmení na jednotku, ak nedôjde k málo pravdepodobnej remíze.

Ide o ozaj atraktívny zápas, keďže vyzývateľ Paulo Costa je povestný svojim neustálym tlakom a stále ide dopredu, zatiaľ čo Adesanya je typický counter-striker, ktorý hľadá to správne miesto, aby mohol zasadiť vhodný úder či kop. Costa je veľmi tvrdý týpek, ktorý má takisto oceľovú bradu a na to, že má svalstvo gréckeho Boha, tak má aj skvelú kondičku. Pri výške 183 cm mimo zápasov váži okolo 100 kg svalstva pri minime podkožného tuku, čo je na to, že nie je kulturista ale fighter, neuveriteľný pomer. Viacerí ho obviňujú z dopingu, pravdou však je, že minulý rok bol najviac testovaným bojovníkom z UFC. Takže buď sype niečo, na čo nepríde ani USADA, alebo je to fakt genetický zázrak.

Okrem toho deň pred zápasom musí navážiť 84 kg, takže musí svoje svaly kvalitne odvodniť, aby sa do toho vošiel. Že mu to nerobí problém a jeho telo to zvláda je takisto podozrivé. Nuž, niektorí ľudia sa takí (asi) narodia.

Čo sa týka samotného zápasu, Adesanya je favoritom stávkových kancelárií a takisto aj mojim. Jeho bojový prehľad a technika z neho robí jednoznačne najlepšieho bojovníka v strednej váhe a skvele bráni takedowny, takže dostať ho na zem nie je vôbec ľahké. Costa má samozrejme šancu Adesanyu trafiť, technicky sa na neho ale nechytá. Môže mu však určite narobiť problémy, ak dokáže s Adesanyom bojovať na krátku vzdialenosť, alebo boj preniesť na zem. Tipujem však výhru Adesanyu po piatich kolách na body.

Reyes vs Blachowicz

Reyes vs Blachowicz UFC 253

Po tom, čo sa legendárny šampión Jon Jones vzdal svojho pásu šampióna v poloťažkej kategórii (do 93 kg) a mieri zrejme do ťažkej váhy, tu máme zápas borcov, ktorí si bojovať o opasok určite zaslúžia.

Posledným vyzývateľom Jona Jonesa bol práve Američan Dominick Reyes, ktorý daný zápas prehral, avšak predviedol skvelý výkon a ak by sa rozhodcovia priklonili k jeho výhre, nikto by nemohol výsledok spochybniť. Bol to ozaj vyrovnaný zápas, ktorý by si zaslúžil odvetu. Jonesovi sa do nej ale veľmi už nechcelo a čaká na dobrú finančnú ponuku od UFC v ťažkej váhe.

Jan Blachowicz je zas poľský sympaťák, ktorý v poslednej dobe predvádzal skvelé výkony proti elite a nie je prekvapivé, že titulovú šancu dostal práve on. Aj keď palce držím práve Janowi, po tom čo predviedol Reyes v zápase s Jonesom si myslím, že v tomto zápase bude mať navrch. Je veľkým favoritom aj bookmakerov, avšak na Blachowicza je vypísaný skutočne lákavý kurz. V každom prípade sa pri tomto zápase diváci nudiť určite nebudú.

Lajoš Klein vs Shane Young

Ľudovít Lajoš Klein UFC

Po dlhom čakaní sa Kleinovi konečne podarilo prísť k šanci v UFC. Náhradníkom bol už na viaceré turnaje, doteraz ale nikdy nemusel za nikoho zaskakovať. Momentálne je to najväčší slovenský talent a túto šancu si po svojich výkonoch na domácej scéne určite zaslúži.

Po tom, čo sa plánovaný súper Shanea Younga, Nate Landwehr ale zranil, konečne dostane Klein šancu ukázať sa na najvyššej možnej úrovni. Klein bol v očakávaní šance už dlhšie, preto ako sám spomína, stále tvrdo trénoval. Zápas prebehne v perovej váhe do 66 kg a verím, že Klein si udržiaval svoju hmotnosť na dobrej úrovni. Keby ale dostal šancu, nemusel zhadzovať príliš veľa. Šancu dostal a snáď ju využije naplno.

Čo sa týka jeho súpera, ten má v UFC tri zápasy, z toho dve výhry a jedna prehra. Prehru utrpel so súčasným šampiónom perovej váhy Alexandrom Volkanovskim a výhry má nad borcami, ktorí už v UFC nezápasia kvôli nedostatočným výkonom, takže nejde o žiadne veľmi cenné skalpy. Okrem toho, naposledy zápasil vo februári 2019, takže uvidíme, v akej forme sa vráti. Ide však o veľmi šikovného bojovníka, ktorý trénuje v najlepšom MMA gyme roku 2019, City Kickboxing v Aucklande na Novom Zélande. Presne to je domovský gym šampióna strednej váhy Adesanyu a aj šampióna perovej váhy Volkanovskeho. Je teda jasné, že Lajoš ide bojovať s borcom, ktorého sa nepatrí podceňovať.

Verím však, že to Lajoš dotiahne do víťazného konca. Je to ozaj veľký talent, ktorý zvláda skvele ako boj v postoji, tak aj na zemi, pričom je v skvelej fyzickej forme. Držme mu v nedeľu skoro ráno určite palce.

Turnaj sa bude dať pozerať na Nova Sport 2 v noci zo soboty na nedeľu. Snáď to skoré vstávanie bude stáť za to!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Bojové športy