Sledujte nás

Futbal

5 pretože: Prečo Bayern Mníchov pôsobí slabšie ako pred rokom

Môže sa zdať nemiestne, že sa chystám spochybniť hru klubu, ktorý v tomto ročníku prehral prakticky len dva zápasy. Avšak…

Thomas Muller - Bayern Mníchov
Foto: SITA/AP Photo/Martin Meissner, Pool

Pred rokom by Bayern prehral asi len proti Bayernu. Dnes už strata bodov však nie je výraznejším problémom. Kde sa asi stala chyba a ako ju možno napraviť, aj toto si rozoberieme v najnovšom diele seriálu 5 pretože.

Môže sa zdať nemiestne, že sa chystám spochybniť hru klubu, ktorý v tomto ročníku prehral prakticky len dva zápasy. Realita však je, že Bayern si sám v minulom roku nastavil latku na najvyšší výkonnostný stupeň, ktorý so sebou okrem skvelých trofejí prináša aj očakávania od verejnosti. Hra mníchovskej družiny je poznačená viacerými faktormi, ktoré si skôr či neskôr určite všimne aj menej zainteresovaný priaznivec.

Bayern má slabší prejav aj z dôvodu, pretože predali Thiaga Alcantaru. Španielsky tvorivý a rozdielový záložník bol súčasťou Bavorov dlhých sedem rokov, pričom v lete minulého roku zamieril do Liverpoolu. Práve Thiago bol tým hráčom, ktorý v nepriaznivom vývoji zápasu či hluchých momentoch dokázal jedným pohybom či šikovnou nahrávkou rozbehnúť hru a zariadiť gól.

Ďalším dôvodom možno označiť defenzívu. Pretože obrana je pre hru dôležitá. Bayern si vlani konečne ako tak poistil káder, že aj v prípade zranení či iných absencií mohol spokojne nastupovať aj do najdôležitejších zápasov. Teraz je však situácia mierne iná. Benji Pavard aj Phonzie Davies nedokážu nadviazať na raketovú formu z minulej sezóny. Komplikáciou je aj Niklas Süle, ktorý sa po vážnom zranení nevie dostať do niekdajšej superformy. A pritom na lavičke vysedáva Lucas Hernandéz či Bouna Sarr. Zaujímavé na zamyslenie.

Pravidlo futbalistov od Horných Orešian hovorí, že keď schytáš v zápase prvý skorý gól, potom musíš na výhru streliť minimálne dva. A nedajbože, že sa splašíš a bez ladu a skladu sa pustíš do ofenzívy bez myšlienky na to, že aj súper má útočníkov. Z posledných piatich zápasov Bayern dostal prvý gól štyrikrát. Síce potom remizoval/vyhral, ale so psychikou to narobí veľa. Hlavne, keď sa to deje nečakane pravidelne. Prečo je teda forma FCB na pochybách? Pretože dostať štyrikrát po sebe prvý gól je nebarz.

To, že útok vyhráva zápasy, všetci vieme. A vedia to aj Bavori, ktorí by bez Lewandowskeho oblizovali stredné priečky tabuľky. Rozdielnosť poľského útočníka a pár ďalších jedincov (Neuer 3 bravúrne zachráni potom 2 nešťastne puscí) však nemôže byť kotvou pre zisk bodov natrvalo. Bayern si nevie udržať čisté konto, o čom sme sa bavili aj vyššie. Kixom je obrana, pretože dostáva príliš veľa gólov. Bayern dostal v lige 24 gólov, pričom len 5 klubov je na tom v tejto štatistike horšie. A toto by sa s takými hráčmi v kabíne malo dať natrénovať ombre, nehovoržene.

Aby sme však neboli len kritickí na toho najlepšieho (niekto to byť musí), pozrime sa na to aj z opačnej strany. Fakt, že kvalita nemeckej Bundesligy rapídne narastá, je totiž nepopierateľný. Haalandovsky Dortmund, dynamický Mönchengladbach, talentom našlapané Lipsko, nevyspytateľný trpaslík Union Berlín či všehoschopný Leverkusen. Bundesligové kluby navyše dávajú Bayernu zabrať trikrát viac v situácii, keď vycítia nestabilitu z Mníchova. Takže nielen Bayern je horší /pozor, nie zlý/, pretože ich straty bodov tkvejú aj v sile konkurentov.

Papalášizmus, hyenizmus a iné umelecké smery/hlasy (xixi) si necháme na samostatný článok, drahý kolektív. A vraj blázon Nissan Cibulko? Hovoríme my, čo máme doma stromček už 347 dní pred Vianocami. Držte sa, priatelia.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal