Sledujte nás

Futbal

Dnes už vie hrať futbal každý okrem nás

V redakcii hodnotíme výkony slovenskej futbalovej reprezentácie po ďalšej kvalifikačnej remíze, tentokrát 2:2 proti Malte.

Slovensko - Malta, kvalifikácia na MS 2022
Foto: futbalsfz.sk

Peťo

Dlho som premýšľal ako a či vôbec začať. Po prvom zápase expresného kvalifikačného cyklu som sa ešte zdržal, veď proti Cypru s novým trénerom v kovidovej dobe, kedy už vie hrať každý futbal, sa môže stať, že zakopneš. Doslova zakopneš tak ako nejeden náš reprezentant. Alebo aj realizačný tím pri skladaní mužstva.

Odkedy vnímam reprezentáciu, že má šancu bojovať o postup na nejaký záverečný turnaj, tak si všímam, že u každého trénera je zvykom posielať na pľac hráčov, ktorí sa potrebujú rozohrať aby dostali šancu v klube. Hej, v každom normálnom svete to funguje naopak, ale my fungujeme na 49. rovnobežke, v ekonomickom tigrovi strednej Európy… a dalo by sa pokračovať. A naši operenci pokračujú počnúc nominačkou, pred/pozápasovými vyhláseniami typu „každý dnes vie hrať futbal, dali sme do toho všetko, súper dobre pracuje v obrannom bloku, vyhovuje nám hra proti futbalovejším mužstvám“ atď…

Písalo o tom už dosť a mnoho ľudí použilo mnoho slov na to, kto bol vybraný pre tento trojzápas do výberu trénera Tarkoviča. Ten to vie so svojím štábom asi najlepšie, keďže s hráčmi komunikuje a sleduje ich o čosi viac ako 2 milióny odborníkov spoza piva a páleného. Ale ono to takto nevyzerá a budem teraz týmto odborníkom aj ja.

V základnej zostave nastúpil v bráne 35 ročný Kuciak a ja pýtam, na Slovensku pri absencii Dúbravku nie je mladý brankár, ktorý sa potrebuje vyhrať v reprezentačných zápasoch? Áno, myslím tým Greifa alebo mu najmenší Kmotor na Slovensku okrem prestupu zatrhol aj chytať v Trnave? Na Cypre nastúpil od začiatku Rusnák, proti Malte Greguš, ktorí spolu v tomto kalendárnom roku odohrali v súťažných zápasoch toľko minút ako priemerný hráč okresných majstrovstiev. Prečo? Keď sú vo výbere hráči ktorí pravidelne hrávajú (Hromada)?

Včera nastúpili operenci proti mužstvu, kde som si musel zisťovať, či zaň vôbec nastupujú profesionáli. Hej viem, dnes už vie hrať futbal každý. Je akurát smutné, že taký Hamšík by mohol platiť celú maltskú ligu. Pritom zranený hrať v repre a stále by bol najlepším hráčom. Tých 180 minút očného bôľu mi zase opäť potvrdilo, Hamšík by bol najlepším hráčom aj so zviazanými nohami. Tu sme videli obraz ako bude vyzerať reprezentácia po jeho skončení.

Pridám ale aj zopár pozitív:

  • Suslov patrí do reprezentácie. Kerky na to má.
  • Malta strelila gól v kvalifikácii na ihrisku súpera po 1226 minútach. Naposledy v novembri 2014 v Sofii. Za ten čas sme stihli postaviť diaľnicu do Košíc. Haha.
  • Trvalo to 7 rokov kým Malta strelila gól vonku. Usudzujem, že niekomu skončila kliatba po rozbití zrkadla.
  • Mak sa ostrihal. To, čo mal na hlave už nebolo ďalej hodné života. Ďakujem.
  • Kvalifikáciu sme uzavreli expresne rýchlo. Stačili nám na to dva zápasy s najhoršími mužstvami skupiny. Otázne je, kam teraz patria operenci. Kurník?

Na záver si prepožičiam myšlienku zo sociálnych sietí – je symbolické, že táto futbalová tragédia sa odohrala v čase vládnej krízy práve v Trnave. Náhoda? Posúďte sami, drahí veriaci.

PS: Marcel Merčiak poznamenal behom zápasu, že ak nevyhráme, tak hrozí amortizácia kvalifikácie. Poprosil by som o vysvetlenie tohto procesu. Ďakujem.

Timo

Tesne po ôsmej sa usádzam na gauč do polohy dvihnem sa až na polčas a preklikávam sa k základným zostavám. Mak na krídle, Ďuriš na hrote, Malta na 176. mieste rebríčka FIFA. Dúfajúc v ďalšiu nehanbu slovenského futbalu čakám na výkop zápasu, ktorý mal byť náplasťou na Cyprus, liekom na akútakú tabuľkovú pozíciu. Teraz je 23:16 a ja som bez náplasti, bez liekov a pomaly už aj bez nádeje. Pozdravujem kolektív pri snahe o zhrnutie ostatných 90 minút ukážky reprezentačného trápenia.

Malta, súostrovie a štátik o kus väčší než Bratislava. Futbalová reprezentácia, ktorej susedmi v tabuľke FIFA sú futbalové kalibre ako Kambodža, Čad či Svätá Lucia. Dnes teda proti nám títo borci, ktorých kapitán a najväčšia hviezda v jednej osobe je Teddy Teuma. Nikdy neokúsil žiadnu prvú ligu a je jedným z dvoch reprezentantov Malty, ktorý nehrá tamojšiu futbalovú súťaž. Káder, ktorého úlohou v kvalifikáciách je nefasnúť veľa, mal stáť proti sebaistým a namotivovaným Slovákom, ktorí majú po bezgólovej remíze na Cypre /au, stále to bolí/ čo doháňať. Takže naše TGV proti ich Rýchliku 206 Horalky Sedita? Ta pamätaj, obaja sedeli spolu v jednom rozhejganom vagóne na trase Bardejov – Prešov.

V rozmedzí štyroch minút sme dostali dva góly a musím priznať, že naši si ich plne zaslúžili. Obetoval som po zápase pár minút na vypočutie hráčskych spovedí, pričom frázy od „začali sme dobre“ cez „druhý polčas sme hrali super“ až po „Malta je kvalitný súper“ mi asi hučali z iného televízora, respektíve z iného zápasového hodnotenia. Keby sme začali dobre, proti tajtrlíkom z Malty by sme po 20 minútach vyhrávali my. Druhý polčas mohol byť super, ale futbal sa hrá na dva polčasy a aj ten jeden ako tak dobrý sme ťahali proti Malte, nie proti Rusku /ach to budze…/. Malta nie je kvalitný súper, my sme v poriadnej kaši.

Ďuriš je pre mňa útočník len preto, lebo tak píše wikipédia. Mak môže hľadať reprezentačnú formu, no na lavičke v Maďarsku asi ťažko. A to asi aj stačí. Robo Vittek povedal, že pozitívum bol vstup do druhej polovice… Pravda, aspoň sme nefasli tretí. Pozitívum bolo, že hral Suslov, aj keď medzi bandou vysedávačov s egom jak Pelle po návšteve domova dôchodcov ťažko. Pekný display od Strelca. 2:2 je hanba a neviem, či mal Tarkowitch náladu na žarty, ale Rusnák na záver určite pobavil.

Ale aby som nebol len negatívny. Lepšie dostať dva od Malty jak tri od Džibutska. Dasvidania proti Rusom, kolektív.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal