Sledujte nás

Futbal

Nepopulárny názor: Ženský futbal si nezaslúži veľké peniaze

Mať dnes názor je všelijaké. Mať však negatívny názor dotýkajúci sa najmä vedúcich tém tejto doby, je čiastočná internetová poprava. Tak poďme na to.

Mať dnes názor je všelijaké. Mať však negatívny názor dotýkajúci sa najmä vedúcich tém tejto doby, je čiastočná internetová poprava. Vítam kolektív pri ďalšej časti Nepopulárneho názoru, v ktorom si dnes rozoberieme ženský futbal a financie v ňom.

Megan Rapinoe začala v lete 2019 po triumfe ženského tímu USWNT na MS vo futbale hlásať i dokonca súdne riešiť, že požaduje zrovnoprávnenie finančných prémií mužského a ženského reprezentačného tímu. Počkať, kto je vlastne Megan Rapinoe? A tu sa dostávame k prvému bodu programu. Kapitánka výberu USA začala (chcela začať, pozn.) veľkú futbalovú revolúciu, v ktorej sa cítila urazená a dotknutá faktom, že v ženskom futbale nie je ani štipka z financií, ktoré tečú mužskou verziou. Poznali ste pred čítaním týchto riadkov Megan Rapinoe? Stavím plagáty z Profotbalu, že max. 1 z 10. Ženský futbal má totižto len štipku fanúšikov v porovnaní s mužskou verziou.

Aby som znížil (rozumej urovnal) mieru prvotného rozhorčenia nežnejšieho pohlavia, uvediem záležitosti na pravú mieru. Ženy si zaslúžia rešpekt, uznanie a lásku celého sveta. Sú ozdobou života a pre muža nebude nikdy nič viac, než šťastná žena po jeho boku. Boj za zrovnoprávnenie ich práv a odstránenie ostatných akýchkoľvek diskriminačných prvkov by malo byť prioritou spoločnosti. Je však nutné posúvať hranicu feminizmu (ktorý sa postupe odpája od pôvodnej myšlienky) do zbytočného kúta? Nepresvedčil som vás dostatočne? Tak poďme hodiť kuk na pár čísel a skúsiť elementárnu matematiku pretaviť do skutočného života. Kokos, nikdy by som nepriznal, že túto vetu niekedy v živote napíšem.

Vo futbale je bez debát obrovské množstvo peňazí. Odkiaľ sa ale berú? Drvivé percento príjmu pre kluby, reprezentácie či federácie pochádza z televíznych práv. Spoločnosti odkupujú práva na vysielanie zápasov líg či záverečných turnajov za astronomické čiastky peňazí, no treba dodať, že práva sú tak drahé, ako je zaujímavá ponuka konkrétneho prenosu. Tesne po televíznych právach prichádzajú na rad sponzori a zárobok zo vstupeniek/merchu. 21 756… žeby počet demisií na prezidentkinom stole? Kdeže, priemerný počet divákov na zápase MS vo futbale žien 2019. Muži? 47 371 na zápas na MS o rok predtým…

Poprední kritici budú kričať, biť sa a hlásať, že ženy sú vo futbale znevýhodnené. Snažím sa však doviesť vás, drahý kolektív, k meritu veci. Tu totižto vôbec nejde o ženy, tu ide o ten celkový športový zážitok. Aby som len podčiarkol svoju cielenú pointu. Viete, koľko žien je v prvej desiatke najlepšie zarábajúcich tenistov? Štyri. A viete, koľko žien je v prvej desiatke najbohatších tenistov? Šesť. Prípadne viete, koľko mužov zarobilo na prémiách v lyžiarskej sezóne 20/21 viac než žien? Nula. Netlačme teda šport do jednej krabice a nehlásajme, že v ženskom športe nie sú peniaze, lebo sú v mužskom. Ide o jeho prostú popularitu a tiež úroveň. Ruku na futbalové srdce a priznajme, kto si cielene zapne ženský futbal kvôli športovému zážitku. Tiež predpokladám, že 1/10.

Fakt, že aktuálne najlepšie zarábajúca futbalistka Carli Lloyd si príde v prepočte ročne na cca 440-tisíc eur zatiaľ čo taký Neymar si užíva 700-tisíc eur týždenne, sa určite zdá nefér. Treba však pochopiť nepopulárny hybný mechanizmus a síce, že spoločnosti nebudú platiť za niečo, čo nepriťahuje globálny záujem. Rovnako tak, ako vydavateľstvo radšej zaplatí album Rihanne než Tomášovi Bezdedovi. A že porovnávam neporovnateľné? Ani sa mi nezdá.

Napriek peripetiám ostatných riadkov ostávam verný a odovzdaný myšlienke, že ženský futbal má budúcnosť a je skvelé, že sa mu dostáva pozornosť aj na Slovensku. A budem sa opakovať keď napíšem, že to, prečo v ňom nekolujú miliardy, nie je vec pohlavia. Je to vec prestíže a odkazu.

Nepopulárny názor sa nečíta dobre a verte, že sa píše ešte horšie. Ale je prítomný. Držte sa, kolektív.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal