Sledujte nás

Futbal

Nepopulárny názor: Anglickí fanúšikovia nie sú fanúšikovia

Kým Taliansko vezie domov titul majstra Európy, priaznivci s anglickou náklonnosťou berú tak maximálne titul primitívov roka

Kým Taliansko vezie domov titul majstra Európy, priaznivci s anglickou náklonnosťou berú tak maximálne titul primitívov roka. Po dlhšom čase usádzam velectený kolektív ku nepopulárnemu názoru.

V živote jedinca by to malo vyzerať asi tak, že hranice nemá len láska matky k dieťaťu. Dovolím si toto inak veľmi emotívne rečenie poopraviť na aktuálny obraz. Hranice nemá ešte magorina anglických fanúšikov. A podľa toho párvlasého z Kremľa ani jeho štát. Ale nie toto som chcel.

Nazvať vôbec pofarbených a vrieskajúcich fans z Ostrovov naozajstnými fanúšikmi je pre mňa taká nonsens, ako oddeľovanie Hlasu a Smeru. Phamätaj ombre. NEHÁDŽ VŠETKÝCH DO JEDNÉHO VRECA V ANGLICKU JE FUTBAL NÁBOŽENSTVO blá blá blá. Nekecaj. Videli ste fanúšikovskú kultúru v Nemecku? Na zápas Bayernu proti Dortmundu ide štvorčlenná rodina a kým červeno odetí oco s dcérou kupujú v stánku wurst s piukom, mamka so synom skanduje Heja BVB. Je jasné, že hráči na ihrisku sú veľvyslanci našich nádejí, cieľov a plánov. Ale dá sa fandiť, hnevať aj nadávať v nejakom rámci. A paradox je, že prekročenie toho rámca je vidieť takmer okamžite.

V Turecku je gigantický decibel a veľa svetla (prirátajte k dvom ešte 20 000 svetlíc a presne jak na Partizáne Bardejov, len pre predstavu, pozn. red.) Former Jugoslavia je tiež z iného súdka a o Južnej Amerike nemusíme ani extra písať. Tam sa žiaľbohu miesto bitky či výtržností rovno zosype tribúna. Ale kde ste videli toľko zloby jak v Anglicku? Skôr v sezóne ukameňovaný autobus Manchestru City, teraz atak na bus Talianska. Brutálne scény z násilného pokusu o vtrhnutie na Wembley pred finále (skoro jak blek frajdej v USA kks). Výplody emócie sú jedna vec. Ale totálne zdehonestovanie úrovne nielen na ME je, keď anglickí fans vypískajú súperovu hymnu.

A čo je ešte väčšmi ťažší oriešok primitivizmu? Keď sa začne s rasizmom. Čo som vyššie spomínal iné národy a ich fans prístup. Tí si len veľmi ťažko nájdu čas kydať aj na svojich. Bolo aj to, netvrdím. Ale aby hráči čiernej pleti po skafranom penaltovom rozstrele dostávali vyhrážky? Mám z toho až vyrážky (jaky fór).

Anglicko sa /chce/ stavia na pozíciu pupku sveta. Ale časy Viktoriánskej doby sú fuč. Dnes je to o hooliganskom prístupe drvivej väčšiny. Ďakujem.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal