Sledujte nás

Futbal

LGBT či Black Lives Matter: Svetonázory v športe, áno či nie?

Kľakanie pred futbalovými zápasmi či dúhové farby na kapitánskych páskach alebo rohových zástavkách. Naši redaktori sa vyjadrujú na tému politika a svetonázory v športe.

Henderson gól v zápase Everton - Liverpool
Foto: SITA/AP Photo/Jon Super

Kľakanie pred futbalovými zápasmi či dúhové farby na kapitánskych páskach alebo rohových zástavkách. Naši redaktori sa vyjadrujú na tému politika a svetonázory v športe.

Timo

Politika a šport. Na prvý pohľad úplne rozdielne odvetvia, ale keď sa človek pozrie čoby len o jednu šupku cibule hlbšie, príde na koreň veci. Svetonázor a politika bude vždy prerývať športové prostredie a naopak. Nikdy by som voči tomu nebol pohoršený, lebo podobne ako glupocina straníckej základe Smeru, ani toto žiaľ nikdy neskončí.

A že LGBT dakomu vadí a problémom sú dúhové motívy na kapitánskej páske/rohovej zástavke? Nesrandujce ľudze… Šport má takú silu, že ovplyvní všetko na svete… Okej, Uhríkovu glupotu asi ee, ale to na iný článok. A za ďalšie, marketing a zmluvy idú veeeľmi ďaleko od konkrétneho športu. Asi tak ďaleko jak Blahove videá od reality. Prečo futbal? Ta šak bo je najlepši na svete. V Anglicku dvakrát tak jak všade inde. V športe sa politizuje LGBT, BLM alebo boj proti Covidu, a síce témy, ktoré aktuálne rezonujú spoločnosťou. Tak jak pred x-tisíc rokmi olympiáda zastavila vojnu a Zdena mohla konečne posedieť v aréne, tak jak neskôr Hitler propagoval svoje bludoty, tak jak Čáslavská prejavila odpor zlému systému… vždy to bolo a bude niečo. Hnevať sa nemá zmysel. Vraj veľa nakladám na vybraných politikov, je to presne tak. Držte sa, kolektív.

Ifka

Úprimne? Som zástancom myšlienky, že šport by mal byť proste šport a nie nástroj propagandy – akejkoľvek, či politickej, náboženskej, rasovej, svetonázorovej… V dejinách už bolo niekoľko prípadov, kedy šport slúžil na názorovú propagandu: Nemecko za Hitlera, potom studená vojna. Z rovnakého názoru by som neuvítala ani to, keby boli na vlajkách náboženské symboly (a to som veriaca).

Pokiaľ si niekto zaplatí nekresťanské peniaze za to, aby sa jeho reklama objavila na štadióne (ľadovej ploche, resp. kdekoľvek sa športuje), je to jeho právo, jeho biznis, nemám námietky. A pokiaľ sa niektorý športovec individuálne zapojí do podpory nejakého hnutia či verejne prezentuje svoj názor/vieru/politické presvedčenie, je to tiež jeho právo, jeho vec. Ale zneužiť celú súťaž na propagáciu určitého svetonázoru (a buďme úprimní, na „znormálnenie“ diagnóz), to nie… nie… nie!

Stew

Kľakanie pred zápasmi lebo BLM, farby LGBT na kapitánskych páskach, dúha na rohových zástavkách, či šnúrkach kopačiek. Nuž, prečo nie. Áno, Premier League sa podľa vlastných prehlásení rozhodla podporiť rovnosť a diverzitu. Na druhú stranu mi je radno spýtať sa, či týmto ľuďom niekto citeľne ubližuje? Či im v spoločnosti niečo citeľne chýba? Či ich niekto zatvára ako kedysi Oscara Wildea? Nemajú čo jesť? Ako vysvetlím 5-ročnej dcére prečo vyzerajú vyznavači dúhy počas svojich sprievodov – a na obrovský rozdiel od ostatných hnutí – ako vystrelení zo súhvezdia Žirafy? Nemohla by ozaj najvyššia anglická liga vsadiť radšej na vlajky červeného kríža a darovanie krvi? Na boj s chudobou a hladom v Afrike? Či na podporu vzdelania kdekoľvek na svete? Peace.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal