Sledujte nás

Ostatné športy

Chytiť krta je nemalé športové majstrovstvo

Keď máš 6, hltáš o ňom rozprávky. Keď máš 17, nevieš že existuje. Keď máš 42+, nemôžeš preňho spať…

Ako chytiť krtka

Keď máš 6, hltáš o ňom rozprávky. Keď máš 17, nevieš že existuje. Keď máš 42+, nemôžeš preňho spať. Talpa europaea.

Pomarančové šupy, škrupiny z vajec, solárne plašiče, kilá hnojív, hlavy z údenáčov, krémy na opaľovanie, voňavé guličky z wecka, acetón, olejové farby, handričky močené v najsmradľavejšej chemikálii, mechanické pasce, lieky po záruke, kolegynine vlasy z plnej igelitky, psie, mačacie chlpy, karbid, všetky možné glupotiny z predajní pre záhradkárov, plyn z agregátu, hrajúce rádio v diere pod vedrom celú noc. Dymovnice, petardy, pepo v plameňoch. Ak som niečo zabudol, určite som použil aj to. A AK niečo zabralo, potom vždy len dočasu. Ostali mi posledné zbrane – trpezlivosť, rýchlosť, presnosť, bozk tety Šťasteny a – rýľ. Ver tomu, také malé olympijské hry.

Hlinené slavkovské š/t/íty nestíhaš presýpať do vedra a v nádeji, že to raz prejde ti kolega biológ potvrdí to, čo vedecké videá na jútjube – černokňažník z „funduša“ neodíde len tak sám, naopak, svoj flek si bude disciplinovane chrániť pred všetkými jemu rovnými. Nemáš iné šance, čakať znamená, že si borec stihne založiť veselú rodinku – šak aj on je len človek. Ak proste prešvihneš začiatok zápasu, hráš proti piatim. Ako naposledy ja. Eh.

Brúsiš rýľ, čepeľ je zásadne so špicou, nie plochá. Máš odpozorovaný časový interval, kedy prízrak, čo nepozná prirodzených nepriateľov vyhrabáva na povrch útroby svojej ríše. Nehibernuje, z 24-och hodín 20 prežije v akcii – musí skoro každé tri hodiny žrať. Ak sa zobudíš o 6 ráno, najskôr nájdeš na svojej zelenej marakane pod oknom už zo 3-4 nové kopy. Neskôr musíš do práce, čas na ALL IN máš až poobede. To už je ale všade tak živo, že ak to ciciak pod mačugou riskne, potom radšej inde. Môžeš si privstať, o 4tej, či 5tej ráno v januári to ale na dvore nie je žiadna výhra, ak máš navyše záhradu pokrytú snehom, si na mraze zbytočný ako Plačková v šoubiznise a rovno cúvaj naspäť pod perinu – pri približovaní k miestu činu ťa začuje a dá nadlho nulové šance. Nehosrstko, ktorý prežije 99,9% života pod zemou, nie je taký rýchly, ako by si človek myslel, aj keď pravdou ostáva, že polku slovenskej futbalovej repre v poho strčí do vrecka. Počuje ťa chvostom nalepeným na hornú stenu nekonečnej chodby. Holt, evoluce.

Krtince

V sobotu Fero kosí, Ďuro opravuje strechu, Emil má rodinnú barbekjú a hluk je tvoj najväčší nepriateľ. Ostáva ti deň Pána, najlepší time to kill nemá s piatym prikázaním zmilovania. Mäkká obuv, ak to ide, poď nabosáka. S vercajgom v ruke sedíš/stojíš na fleku, odkiaľ máš výhľad na celú záhradu, susede s kávičkou v ruke ukazuješ prstom kolmo na ústa nech ťa nefotí…

Je tu. Lebo on ozaj musí. Pred očami sa ti dvíha zem. Úplne sama. Uhrančuje. Pár sekúnd. Stop. Znova…Stop. A zas… Zrenice máš väčšie než Belluci včera na Netflixe. Nepanikár. Psa si uviazal, mačku zavrel v drevárni, to že občas dokážu krta vyhrabať je náhoda a ty na ňu a na ďalšiu pokazenú šouku zrovna dnes nemáš čas. Pohyb zeme vyrastajúcej na dosah ruky ti pumpuje adrenalín do klimaxu, prichádza najkardinálnejší moment lovu. Hašek versus Jágr. Prásk!

Bodol si hlboko a nie do stredu kopy. Prudké prehnutie rýľa smerom dole práve vystrelilo do vzduchu pol drnu a ostalo ti pár možností…

  1. Krt je z fleku mŕtvy, schytal to naplno
  2. Krta si netrafil, ale neporušený leží nehybne na tráve – stalo sa neraz, najskôr smrť šokom.
  3. Krta si netrafil, je ale tak prekvapený, že stratil smer v tuneli a čaká ukrytý pod povrchovým trsom trávnika. Treba byť rýchly, skoro sa spamätá. Máš rukavice a keď nie si greenhorn a chceš černokňažníka živého, pritlačíš ho o zem, chytíš do ruky a položíš hneď do pripraveného vedra. Ak ho pripravené nemáš, najskôr ho pri prenose doň pustíš strachom – podobné zviera totiž nedržíš v dlaniach každý deň. Čo so živým krtom je dilema ako hrom, ak kúpiš poldeci, prezradím.
  4. Krta si netrafil, nikde nič, not your day, James Bond. Spoko si uľav, veľa podobných šancí, keď ti osud daruje čas, ticho a šťastie zároveň ti jedno leto veľakrát nedá.

Milujem zvieratá, mám asi piatu mačku, choval som psíky, straku, papagáje, osmáky degu, veveričku, jaštericu, kavku / iná storka!/, takmer rok a pol som chodil na prechádzky lesom s kunou, ktorú ako úplné mláďa našiel kámoš spadnutú v šachte. Je preto ťažké zmeniť sa na lovca. Aj keď krt podzemný žije na Slovensku na 91% územia a oficiálne patrí medzi najmenej ohrozené druhy. Občas ale v živote musíš zabudnúť na rozprávky.

Včera som na nete našiel ďalší druh pascí.Tie ale krtka štyrikrát prebodnú. Držím preto palce, keď ho budete chytať živého. Veľa šťastia 🙂

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy