Sledujte nás

Hokej

Big Z – najväčší obranca v NHL

Slovenský obor Zdeno Chára vytvoril nový rekord v počte odohraných zápasov obrancu a už navždy sa zapísal do dejín NHL.

Zdeno Chára - New York Islanders
Foto: Facebook / New York Islanders, SITA

Meno Zdeno Chára pozná snáď každý, kto sa aspoň z diaľky pozrel na hokej. Tento slovenský obor je totiž neprehliadnuteľný.

Poznáte ho? Samozrejme. Vždy bol o hlavu (i dve) vyšší od ostatných hráčov. Začínal v rodnom Trenčíne, no už viac než dve dekády pôsobí v NHL. Väčšinu toho času strávil v tíme Boston Bruins, kde pôsobil ako kapitán a získal slávny Stanley Cup. V súčasnosti hrá za tím New York Islanders.

Nám, Slovákom, istotne utkveli v pamäti aj jeho reprezentačné výkony. Je jednou z postáv „zlatej“ hokejovej generácie (i keď, paradoxne, v roku 2002 v reprezentácii chýbal). Bol to práve on, kto po zisku poslednej medaily z MS v roku 2012 dvihol oči k nebu, aby trofej ukázal zosnulému kamarátovi Paľovi Demitrovi. 

Americké športové médiá ho prezývajú Big Z – Veľký Z. Oprávnene. Iste, prvoplánovo, je to pre jeho absurdnú výšku. So svojimi 206 cm (bez korčúľ!) je jedným z najvyšších hokejistov v dejinách. Lenže Veľký Z sa v týchto dňoch zapísal do dejín NHL aj z iného dôvodu. Má za sebou už viac ako 1650 odohraných zápasov v tejto najprestížnejšej hokejovej lige na svete!

Toto číslo je kolosálne podobne ako jeho postava, no má ešte jeden význam. Doterajší rekord v počte zápasov v pozícii obrancu niesol Chris Chelios a mal hodnotu 1651. Veľký Z jeho rekord dorovnal 22.2.2022 v noci z utorka na stredu. Dnes nadránom pritom Zdeno nastúpil na svoj zápas číslo 1652, čím prekonal doterajšie maximum Američana a každý ďalší z jeho zápasov sa už bude do histórie zapisovať ako rekordný.

Aby toho nebolo málo, z toho počtu bolo 865 zápasov pre jeho tím víťazných. Toto číslo kladie Veľkého Z na priebežné siedme miesto v štatistike vyhraných zápasov. Na prekonanie prvého miesto (Nicklas Linström, 937 vyhraných zápasov) ešte potrebuje pár sezón, ale… čestné miesto v histórii hokeja mu už nikto nevezme. 

Veľký Z bude mať v marci 45 rokov. Za našu redakciu mu gratulujeme k historickému úspechu a prajeme všetko najlepšie do ďalších rokov!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Hokej