Sledujte nás

Futbal

Šport nemôže ostať ticho

Šport a politika by sa nemali spájať či vôbec používať v jednej vete. Aktuálna situácia si však vyžaduje niečo iné.

Ukrajinská vlajka na finále Carabao Cup
Foto: SITA/AP Photo/Alastair Grant

Šport a politika by sa nemali spájať či vôbec používať v jednej vete, pretože zatiaľ čo šport prináša ľudom radosť, druhá menovaná vyvoláva často opačné emócie.

V aktuálnej situácii, v ktorej sa nachádza nielen Ukrajina, ale aj celý svet, však športovci, tímy, súťaže, ligy či športové organizácie nemôžu mlčať. Preto tlieskame akémukoľvek gestu, ktoré odsudzuje konanie režimu v Rusku.

Presunutie finále Ligy majstrov

UEFA ako jedna z prvých športových organizácií zaujala voči situácii na Ukrajine rázny postoj a rozhodla sa odobrať Petrohradu privilégium organizovať finálový zápas tohtoročnej Ligy majstrov. Zápas, ktorý sa uskutoční 28. mája, následne presunula do Paríža na Stade de France.

Zrušenie sponzorských zmlúv

Množstvo veľkých futbalových tímov je v dnešnej dobe sponzorovaných tými najväčšími ruskými spoločnosťami. Ako prvý zrušil svoj kontrakt Manchester United, a to s ruským národným leteckým dopravcom Aeroflot. Len nedávno sa pritom pridal k protestu aj nemecký Schalke 04, ktorý po tom, čo niekoľko dní dozadu odstránil zo svojich dresov logo Gazpromu, oznámil aj oficiálne ukončenie partnerskej zmluvy s týmto ruským energetickým gigantom.

Odchod viacerých mužstiev z KHL

Aktuálna situácia ovplyvňuje pritom aj futbal. V čase písania tohto článku je už známe, že ruskú KHL opúšťajú najmenej dva silné tímy, a to Jokerit Helsinki, ktorý sezónu nedohrá hoci postúpil do play-off, a taktiež lotyšské Dinamo Riga. Oba tímy pritom jasne komunikovali to, že toto rozhodnutie bolo jednomyseľné.

MS 2022 v hokeji bez Ruska a Bieloruska

Najhorúcejšou novinkou je vyjadrenie Fínskej hokejovej federácie, ktorá vyhlásila, že hokejové reprezentácie Ruska ani Bieloruska si na majstrovstvách sveta v hokeji 2022 nezahrajú. Požaduje pritom aj úplne vylúčenie Ruska a Bieloruska z aktivít medzinárodného hokeja. Dnes by mala pritom IIHF rozhodnúť, aké kroky voči Rusku a Bielorusku podnikne a taktiež o osude MS v hokeji juniorov 2023 a seniorských MS 2023, ktoré sa obe majú konať v Rusku.

Rusi si v baráži o postup na MS 2022 doma nezahrajú

FIFA rozhodla, že ruskí futbalisti nebudú hrať zápasy baráže o postup na MS 2022 v Katare na domácej pôde. Na stretnutí rovnako nebude môcť viať ruská vlajka a nebude sa hrať ani národná hymna. Hráči pritom nastúpia pod hlavičkou Ruskej futbalovej únie (RFU). Všetci traja potencionálni súperi Ruska v baráži (Poľsko, Česko a Švédsko) však odmietajú proti tomuto súperovi nastúpiť a preto samotná FIFA nevylúčila ani úplné vylúčenie Ruska zo súťaží. Či to tak naozaj bude sa ale dozvieme až neskôr.

Aktualizácia: FIFA aj UEFA v pondelok vylúčili reprezentačné tímy aj kluby z Ruska zo všetkých svojich súťaží.

Abramovič odovzdal správcovstvo FC Chelsea

Roman Abramovič je pre futbalových fanúšikov azda najznámejším ruským podnikateľom. Len nedávno pritom vydal vyhlásenie, že po 20-ročnom pôsobení v Chelsea prevádza správcovstvo tohto tímu zo západu Londýna na charitatívnu organizáciu. Čo to pre klub znamená a aké budú ďalšie kroky zatiaľ nie je známe.

Ukrajina, sme s tebou!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal