Sledujte nás

Šípky

UK Open plný prekvapení, viaceré zmeny aj vo svetovom rebríčku

Jubilejné dvadsiate vydanie prestížneho šípkového turnaja UK Open bolo pre diváka nepochybne vynikajúcim zážitkom a každý si prišiel na svoje.

Danny Noppert

Jubilejné dvadsiate vydanie prestížneho šípkového turnaja UK Open bolo pre diváka nepochybne vynikajúcim zážitkom a každý si prišiel na svoje. Udialo sa toho mnoho – napínavé zápasy, prekvapenia, 9-šípkové legy, ale aj výrazné posuny vo svetovom rebríčku.

Turnaj prebiehal počas uplynulého víkendu (4. – 6. marca 2022) v anglickom meste Minehead. UK Open sa od ostatných turnajov líši svojím špecifickým formátom. Celkovo sa turnaja zúčastnilo až 160 hráčov, pričom „tí lepší“ začínali až v neskorších kolách. Organizátori vyriešili veľký počet zápasov tak, že sa odohrávali na viacerých pódiách, pričom na tom hlavnom, televíznom, sa hrali najatraktívnejšie zápasy. Žiaden z hráčov nebol nasadený, a tak po každom kole prebiehalo náhodné vylosovanie toho ďalšieho. Prvé tri kolá sa hrali na šesť víťazných legov, štvrté až šieste na desať a semifinále, respektíve finále až na jedenásť.

Počas jednotlivých zápasov sme boli svedkami až troch perfektných legov. Ten prvý zaznamenal už v treťom kole Španiel José Justicia proti Čechovi Adamovi Gawlasovi. Druhý „nine-darter“ sa podaril obhajcovi titulu z predošlého UK Open Jamesovi Wadeovi proti Borisovi Krčmarovi v kole šiestom. V tom istom kole sa to podarilo aj neskoršiemu finalistovi Michaelovi Smithovi proti Mensurovi Suljovićovi, ktorý v ten deň oslavoval 50. narodeniny (chudák).

Najväčším prekvapením však bolo postupné vyradenie najväčších šípkových hviezd, keď iba jeden hráč z TOP 10 hral semifinále (Michael Smith). Chvályhodné je, že sme vo štvrťfinále mohli vidieť dvoch mladíkov. Ír Keane Barry „vymazal“ Jamesa Wadea v pomere 10-4 a vo svojich 19 rokoch dosiahol postupom do semifinále svoje doterajšie kariérne maximum, kde však vypadol. O rok mladší Poliak Bialecki sa cez štvrťfinále síce nedostal, ale nepochybne patril k najväčším prekvapeniam turnaja, keďže ho hral až od úplne prvého kola. Víťazom sa však stal veľmi nenápadný Holanďan Danny Noppert (vo svetovom rebríčku poskočil z 19. na 12. miesto), ktorý vo finále porazil favorita Michaela Smitha 10-11 na legy, a to aj napriek pomerne nízkemu priemeru na tri šípky (84.82). Nič to však nezmenilo na tom, že dosiahol svoje kariérne maximum. Dokonca si prišiel aj na slušný balík peňazí – 100 000 libier. 

Na čele svetového rebríčka Peter Wright

Turnaj sa už síce dohral, no došlo k viacerým zmenám vo svetovom rebríčku. Novou svetovou jednotkou sa prvýkrát vo svojich 52 rokoch stal Peter Wright, ktorý na tomto poste vystriedal Gerwyna Pricea. Svetovou trojkou sa stal Angličan James Wade, štvorkou Michael Smith (keby vyhral finále, tak je 3.). Najväčší prepad zaznamenal Holanďan Michael van Gerwen, ktorý sa z tretieho miesta prepadol až na piate. Napriek skutočne suverénnemu víťazstvu v Premier League vo štvrtok nestačil cez víkend na Austrálčana Damona Hetu. Tomu podľahol už v šestnásťfinále vysoko 4-10.

Bez ohľadu na to, komu sme fandili, sa musíme zhodnúť, že sme sa počas turnaja UK Open 2022 určite nenudili. Boli sme svedkami krásnych šípkových momentov s okorenením mladých pušiek, ktoré to dotiahli veľmi ďaleko a dokazujú, že ich športová budúcnosť bude pestrá.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Šípky