Sledujte nás

Šípky

Úvod do sveta šípok a slovník základných pojmov

Začínate sa zaujímať o šípky? Uvažujete nad kúpou svojho prvého terča? Ponúkame vám prehľad základných pojmov a pravidiel šípok.

Šípky - pravidlá a slovník pojmov
Foto: Unsplash / Anastase Maragos

Pred pár dňami som sa prvýkrát rozpísal o šípkach. Keď som článok dopísal, tak som rozmýšľal, či zodpovedá mojej predstave. Postupne mi došlo, že dosť pravdepodobne existujú ľudia, ktorí šípkam nerozumejú a nedajbože by si radi prečítali moje ďalšie články.

Tak mi teda napadlo napísať niečo všeobecnejšie – pravidlá, pojmy, ktoré sa týkajú šípok a vlastne aj mnoho ďalšieho – čiže spraviť akýsi stručný Slovník šípok pre úplných začiatočníkov.

Šípka

To je taká tá sranda, ktorú hráči hádžu do toho terča. Poznáme však dva typy šípok. Jedny sú s tzv. „steelovými“ (oceľovými) hrotmi a druhé so „soft“ (plastovými) hrotmi. Rozlišujeme ich na základe toho, aký terč používame. Tieto malé a ostré vecičky sa skladajú zo štyroch častí. Prvou je práve spomenutý hrot, ktorým sa šípka zapichne do terča, potom je to telíčko s násadkou, ktoré tvoria telo šípky a na záver letka, ktorá umožňuje to, že šípka letí (logicky).

Terče

Terče môžu byť sisalové, pri ktorých sa používajú šípky s oceľovými hrotmi, a elektronické terče, ktoré automaticky počítajú skóre. Tu sa používajú šípky plastové. Na terči sa nachádza 22 segmentov (1-20, „vonkajší“ stred a „vnútorný“ stred), pričom každý číselný segment má aj svoj dvojnásobok a trojnásobok. Najnižšie skóre na jednu šípku, ktoré hráč môže trafiť je teda 1 a najvyššie 60 (keď netrafí terč, tak samozrejme 0). Postavenie terča je nasledovné: stred terča musíte mať vo výške 173 cm od zeme, pričom vy stojíte 237 cm od steny, na ktorej je terč zavesený.

Základné pravidlá šípok

Pravidlá sú pomerne jednoduché. Existuje viacero formátov zápasov, avšak základný je ten, pri ktorom obaja hráči začínajú na skóre 501. Cieľom je dostať sa na nulu s tým, že každý hráč má k dispozícii 3 šípky pri jednej návšteve terča. Hráč môže triafať číselné hodnoty na terči, ale taktiež aj ich trojnásobky (menšie políčka) a dvojnásobky (väčšie, na okraji terču). Dvojnásobky a trojnásobky sú farebne odlíšené od „singlových“ polí. Pravidlom je, že šípka, ktorou hráč ukončí hru musí smerovať do dvojnásobku (skóre 40 ukončí segmentom Double 20), poprípade červeným stredom (50).

Tak, ako je to pri každom športe, tak aj šípky majú svoje hráčske legendy a najlepších svetových hráčov. Najlepším hráčom histórie je bezpochyby Phil Taylor, prezývany aj ako „The Power“ (214 profesionálnych titulov, z toho až šestnásťkrát majster sveta). Áno, hráči majú svoje prezývky, ktoré si však nevymýšľajú sami, ale vznikajú v priebehu ich kariéry, napríklad za ich výkony poprípade vtipné momenty. Často sa stane, že samotní fanúšikovia vymyslia hráčovi jeho prezývku. Súčasný svetový rebríček pozostáva z počtu libier, ktoré hráči uhrali na rôznych turnajoch. Momentálne je na čele rebríčka waleský hráč Gerwyn Price („Iceman“), ktorý má aktuálne na konte 1 196 500 libier. Na druhom mieste je Škót Peter Wright („Snakebite“) s 1 186 750 librami a na treťom mieste Holanďan Michael van Gerwen („Mighty Mike“) s hodnotou 646 250 liber. Od tretieho miesta je rebríček pomerne vyrovnaný, a tak tam možno očakávať v najbližšom období viaceré posuny.

Stanovený je aj dress code

Zaujímavosťou je, že každý hráč musí počas zápasov dodržiavať aj istý dress code. Nevyhnutnou súčasťou sú tmavé nohavice a topánky, ktoré hráč musí mať na pódiu. Výnimku tvorí Peter Wright, ktorý je známy svojou farebnou pestrosťou a zaujímavým účesom. Má však dohodu s Professional Darts Corporation (PDC), ktorá mu umožnila túto výnimku pre bavenie divákov. Hráčsky dres je na zvážení každého hráča, väčšinou na ňom má napísanú svoju prezývku a taktiež aj sponzorov. 

Za najznámejší turnaj možno považovať Majstrovstvá sveta, ktorý sa hráva na prelome kalendárneho roka. Hrá sa v Londýne, konkrétne v najznámejšej hale, určenej na šípky, a to v Alexandra Palace. Taktiež známa Premier League začína už vo februári a hrá sa do mája. Existujú však aj viaceré iné televízne podujatia, ako napríklad UK Open, European Darts Open, Czech Darts Open, ale taktiež aj turnaje, kde hráč reprezentuje svoj štát (PDC World Cup of Darts). Prémie za tieto turnaje sú dosť vysoké. Napríklad víťaz Majstrovstiev sveta si pripíše na konto 500 000 libier, zatiaľ čo za Premier League 275 000 libier. Samozrejme, peňažné hodnoty za každý turnaj sa líšia, avšak môžeme sa zhodnúť, že ide o slušný balík peňazí.

Slovník šípkarských pojmov

Na záver je dôležité spomenúť si aj určité pojmy a termíny, s ktorými sa nadšenec šípok môže stretnúť. Tu sú vybrané niektoré z nich:

Average – priemerné skóre na tri šípky.

Bullseye – stred terča. Je rozdelený na dva kruhy. Väčší, zelený (Outer bull), ktorý má hodnotu 25 bodov a menší, červený s hodnotou 50 bodov.

Break – keď hráč vyhrá leg, v ktorom začínal jeho súper.

Bust – keď hráč „prehodí“, čiže hodí väčšie skóre než mu zostáva.

Checkout – trafenie presného počtu bodov, ktorý je potrebný na zatvorenie legu.

Double – dvojnásobok číselnej hodnoty na terči.

Double top / Tops – dvojnásobok čísla 20, nachádza sa na vrchu terča.

Game shot – výherná šípka, ktorá rozhodne o ukončení legu / setu / zápasu.

Leg – jedna hra v šípkovom zápase.

Nine-darter – ukončenie jedného legu (z 501 na 0) odhodením deviatich šípok, čo predstavuje najnižší možný počet (najčastejšie 180, 180, 141) – existuje až 3944 možností ako odohrať perfektný leg.

Robin Hood – nevídaný jav, pri ktorom sa hodená šípka zapichne priamo do tej predošlej.

Set – pozostáva z viacerých legov, avšak nie v každom zápase sa hrá aj na sety (no vždy aspoň na legy).

Shanghai – zatvorenie cez triple, single a double jedneho segmentu (napríklad skóre 120 cez T20, S20, D20).

Single – „jednonásobok“, čiže skóre, ktoré presne zodpovedá číslu zobrazenom na terči.

The Big fish – zatvorenie legu so skóre 170 – najvyššie možné ukončenie legu.

Triple – trojnásobok číselnej hodnoty na terči.

Áno, viem, že pojmov, pravidiel a všetkého ostatného je omnoho viac, nebojte. Boli by sme tu však asi do zajtra. Myslím si, že tento stručný slovník postačí každému, kto sa chce začať o šípky zaujímať.

Toľko na dnes, majte sa pekne a buďte zdraví. 

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Šípky