Sledujte nás

Hokej

Medzitým v NHL: Ovi the Gr8

Len traja muži v dejinách NHL strelili viac ako 800 gólov: Wayne Gretzky, Gordie Howe a… Alexander Ovečkin.

Alexander Ovečkin
Foto: SITA/AP Photo/Nick Wass

Len traja muži v dejinách NHL strelili viac ako 800 gólov: Wayne Gretzky, Gordie Howe a… Alexander Ovečkin.

Športový svet sa teraz delí na tri časti. Na tých, čo si v kalendári krúžkujú preteky Petry Vlhovej, tých, čo zúrivo tipujú výsledok MS vo futbale a tých, čo vstávajú o jednej v noci, aby sledovali NHL. Pokiaľ patríte k tretej skupine a/alebo najslávnejšiu hokejovú ligu sveta sledujete aspoň z rýchlika, určite vám neušli obrovské oslavy v tíme Washington Capitals.

Trinásteho decembra sa v NHL prepisovali historické záznamy. Alexander Ovečkin, ruský kapitán tímu Washington Capitals, strelil svoj jubilejný 800. gól v kariére. (Iste, tých gólov bolo oveľa viac, do tejto štatistiky sa počítajú len tie, ktoré strelil v NHL!)

Ovi, ako ho volajú v zámorí, vstúpil do NHL vo veľkom štýle. V roku 2004 ho z prvého miesta draftoval tím Washington Capitals. Pravda, prvý rok strávil vo svojom domovskom tíme Dinamo Moskva. Už v sezóne 2005/2006 však nastrieľal v 81 zápasoch až 52 gólov (a k tomu pridal ešte 54 asistencií). Capitals rýchlo pochopili, že mladý Rus je perspektívne torpédo a za celých 18 rokov ho nikam nepustili. Tak akurát na pár svetových šampionátov a na Olympiádu (kde vzorne reprezentoval svoju rodnú krajinu).

Ovečkin si svoju fenomenálnu formu stále drží. Medzičasom sa stal kapitánom Capitals a kvôli osmičke na drese (a fenomenálnym výkonom) dostal prezývku GR8. A tak, osemnástu sezónu v NHL, má na konte už 800 gólov. Ten jubilejný strelil tímu Chicago Blackhawks. A aby to bolo veľkolepé, Ovečkinovské, v tom zápase strelil rovno hetrik. Len tak mimochodom, v počte hetrikov je v štatistike NHL na šiestom mieste.

Iste, mal na to dosť času. No v NHL bolo (a je) mnoho hráčov, ktorí tam strávili dve dekády a len málokto nastrieľal toľko čo on. Z aktuálne hrajúcich hviezd má Sidney Crosby (rok mladší od Ovečkina, no začínali v NHL naraz) na konte „len“ 534 gólov.

Pravda, táto ohromujúca štatistika má svoje vysvetlenie. Totálne netímové. Spomínaný Sidney Crosby nazbieral za rovnaký čas v NHL rovnaký počet bodov ako Ovi – keď spočítame góly a asistencie dohromady. Čím je Ovi starší, tým menej asistuje. Zdá sa, akoby sa sústredil len na prekonanie rekordu. Momentálne mu stačia dva góly, aby preskočil Gordieho Howea (801 gólov) a dostal sa na druhé miesto za Gretzkého (894 gólov).

Ovi a ja sme rovesníci. Na pomery NHL je už síce „pán v rokoch“, no rozhodne sa nechystá do starého železa. Ak sa udrží vo forme ešte aspoň dva roky… možno dosiahne aj na ďalšiu stovku. Teda… bez toho slova možno. Dosiahne. Čisto štatisticky, do Vianoc 2024.

Nemusíte ho mať radi. Nemusí vám byť sympatický. Môžete ho hejtovať koľko chcete, ale jedno musíte uznať. Čísla nepustia. Ovi the GR8 je jedným z najlepších hokejistov všetkých čias.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej