Sledujte nás

Lyžovanie

Prečo jazdí Kristoffersen s prelepenou značkou lyží?

V nedeľnajšom slalome vo Wengene triumfoval obhajca malého glóbusu Henrik Kristoffersen. A bistrému oku fanúšikov neušiel jeden fakt o jeho lyžiach.

Kristoffersen - prelepená značka lyží
Foto: SITA/AP Photo/Gabriele Facciotti

Kolotoč mužského Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní zavítal počas tohto víkendu do švajčiarskeho Wengenu. V dnešnom nedeľnajšom slalome tu pritom triumfoval obhajca malého glóbusu Henrik Kristoffersen. A bystrému oku fanúšikov neušiel jeden fakt o jeho lyžiach.

Ešte na začiatku tejto sezóny prešiel Nór na novú značku lyží a začal vo Svetovom pohári jazdiť na lyžiach Van Deer-Red Bull. Za touto novinkou stojí bývalý osemnásobný držiteľ veľkého krištáľového glóbusu Marcel Hirscher (z jeho menaj je odvodený aj názov značky), vďaka ktorému sa do celého projektu zapojil aj gigant Red Bull. Van Deer sa spolu s Hirscherom zamieriava na vývoj a výrobu špičkových lyží určených predovšetkým pre pretekárov všetkých kategórií, ale aj lyžiarov amatérov.

Poďme ale k zaujímavejším faktom. O tom, že je Van Deer jedinečnou značkou, svedčí aj fakt, že hneď v prvom závode tejto sezóny, kedy ju mal Kristoffersen obutú, sa mu podarilo zajazdiť pódium. Konkrétne v prvom obrovskom slalome sezóny v rakúskom Söldene, kedy Nór získal tretie miesto. Od vtedy zajazdil ešte štyri druhé miesta (tri v obrovskom slalome, jedno v slalome) a k tomu pridal aj dva triumfy v slalomoch – v nemeckom Garmisch-Partenkirchene a práve dnes vo Wengene.

Logo Van Deer na svahoch neuvidíte

Divákom a fanúšikom však neušiel fakt, že značka lyží, na ktorých Kristoffersen jazdí, je prelepená čiernou páskou. A to ako na trati, tak aj pri vyhlasovaní víťazov. Prečo?

Podľa rakúskych médií medzinárodná lyžiarska federácia FIS ešte neschválila logo Van Deer-Red Bull. Problémom je práve to, že sa v logu lyží nachádza aj známy červený býk zo značky Red Bull. A to nie je v súlade s aktuálnymi smernicami a nariadeniami FIS. V tých stojí, že „značka výrobcu musí byť značkou športového vybavenia, ktorá sa nepoužíva pre nešportové vybavenie a nemožno ju zameniť s podobným alebo identickým výrobkom používaným v inej oblasti podnikania“. Ako sa vyjadril samotný Kristoffersen, je to politika, do ktorej sa on sám nemieša.

Okrem Kristoffersena však začal na Van Deeroch túto sezónu pretekať aj ďalší Nór Rimon Haugan či Brit Charlie Raposo. Značka však ide aj za hranice zjazdového lyžovania. Na Van Deeroch už preteká aj skokan na lyžiach Andreas Wellinger či rakúsky freerider Tobi Tritscher. No a práve prelepenie značky lyží láka ešte väčší marketingový záujem a vyvoláva otázky.

Ak sa tejto značke podarí získavať ďalšie cenné umiestnenia, akým je napríklad aj dnešný triumf v slalome, je len otázkou času, kedy bude jej logo schválené aj od FIS a uvidíme na nej ešte viac závodníkov.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Lyžovanie