Sledujte nás

Hokej

Lopušanová vs. Slafkovský – Aká je budúcnosť našich najväčších hokejových talentov?

Obaja sa v mladom veku stali MVP na významnom podujatí IIHF. On sa stal draftovou jednotkou a prepísal históriu. Ona ako prvá žena v dejinách strelila „Michigan“ gól na svetovom podujatí…

Lopušanová vs. Slafkovský
Foto: SITA/AP Photo/Mary Altaffer

Obaja si v mladom veku podmanili hokejový svet. On bol v centre pozornosti médií so strojčekom na zuboch a bez vodičáku. Ona s teenagerským akné a bez občianky. Obaja sa v mladom veku stali MVP na významnom podujatí IIHF. On sa stal draftovou jednotkou a prepísal históriu. Ona ako prvá žena v dejinách strelila „Michigan“ gól na svetovom podujatí a prepísala históriu.

Juniorské začiatky

Juraj Slafkovský od útlej mladosti hral medzi staršími hráčmi. V štrnástich už korčuľoval v košickom výbere U16. V 23 zápasoch nazbieral celkom 54 bodov. Priemer 2,4 bodu na zápas. V tom istom roku hral už aj vo výbere U18 (áno, stále v štrnástich!), kde nazbieral 14 bodov v 18 zápasoch.

Iste, keď hovoríme o Nelke – tam sme sa ešte nedostali ďalej ako po juniorské začiatky. Aj Nelka teraz hráva v tíme U16 v Žiline. Áno, medzi chlapcami. Lenže… odohrala tam síce len 10 zápasov, ale nazbierala v nich 31 bodov. Priemer? 3,1 bodu na zápas. Áno, viac ako mal Juraj v jej veku. Zároveň hráva v ženskom juniorskom výbere. A tam? 25 bodov v 6 zápasoch! 4,17 bodu na zápas…

Čísla nepustia. Pokiaľ ide o juniorské začiatky, Nela vyhráva na body. Výrazne.

Medzinárodný záujem

Juraj si svoj svetový moment užil na zimnej olympiáde pred rokom. Mal sedemnásť rokov, šibalský úsmev s východniarskym zmyslom pre humor a… bronzovú medailu s titulom MVP turnaja. Už sa o ňom trošku písalo aj rok predtým, no vtedy mu to nestrieľalo tak „z bufetu“. Byť najužitočnejším hráčom olympijského turnaja v takom mladom veku je naozaj sila.

Nela podmanila hokejový svet tento mesiac, počas juniorských majstrovstiev sveta. Vždy, keď prišla na ľad, padali góly i rekordy. Jej fajnový „Michigan“ gól sa zapísal do dejín. Streliť Michigan dokázalo len pár najlepších hokejistov sveta (väčšina našich hokejových legiend priznáva, že sa im to nikdy nepodarilo) a ona ho dala v štrnástich. Dokonca s komentárom, že už ho niekoľko krát dala aj predtým – akurát toto bolo v situácii, kedy ju videl celý svet.

Obaja sú medzinárodné hviezdy. Akurát ona má o štyri roky menej.

NHL a čo bude ďalej

Juraj Slafkovský sa stal prvým Slovákom v dejinách, ktorý bol draftovaný ako číslo 1 do NHL. Nastúpil do tímu Montreal Canadians, kde získal 10 bodov v 39 zápasoch. V poslednom období ho trápili strelecké suchoty a pred pár dňami sa zranil. Zdá sa, že skôr ako niekedy v apríli sa na ľad nevráti.

Buďme však optimisti. Juraj má všetky predpoklady, aby sa stal veľkou hviezdou, či už v Montreale alebo v nejakom inom tíme. A je možné, že o takých desať rokov ho budeme zase vítať ako hrdinu, až nám príde ukázať svoj prvý Stanley Cup. Fyzické parametre na to má, veď má 191 cm a dobrých 108 kíl. Čo za „hovädo“ z neho bude, keď – ako väčšina chlapov – okolo tridsiatky naberie viac hmoty…? (aj vám je zrazu nejako horúco, dámy?)

Ani Nelka nie je žiaden drobček. Vo svojich štrnástich rokoch má proporcie dospelej ženy: 170 cm a 66 kíl. Ju však žiaden draft nečaká – je totiž dievča. Môžete si byť istí, že keby bola chlapec, šla by v Jurajových šľapajach. Už teraz jej prorokujú, že sa môže stať GOAT (najlepšou zo všetkých) v ženskom hokeji. No pravda je, že ženský hokej nikdy nebudil taký mediálny ani finančný záujem ako ten mužský….

Nelkini rodičia sa netaja tým, že chcú pre dcérin rozvoj to najlepšie. Aj ona zrejme čoskoro zakotví za Veľkou mlákou. Možno ju uvidíme aj na exhibičných zápasoch hviezd v NHL, kde sa občas vyskytne nejaká dáma. A či z nej bude hokejová „koza“ a pridá sa k „capom“ ako Gretzky, Ovečkin či Jágr…? Hej. Už teraz ňou je. A máme sa na čo tešiť.

Kde je Juraj, tam je sranda. Kde je Nela, tam sú góly. Športu zdar.

Hm, a viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby si tieto dva supertalenty založili rodinu? Júj, to by bolo Michiganov a draftových jednotiek!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej