Sledujte nás

Ostatné športy

Jane Fonda, kráľovná aerobiku

Viete, čo má slávna herečka spoločné s hopkaním do rytmu?

Aerobik
Foto: Canva

Myslím, že zo všetkých športov je práve aerobik najviac považovaný za „ženský“ šport. A pokiaľ ide o to, ako sa v domácom prostredí udržať vo forme, patrí medzi najobľúbenejšie a najviac dostupné.

Aerobik vznikol ako šikovný marketingový ťah. Ešte v šesťdesiatych rokoch, keď americká populácia začala kysnúť ako cesto na buchty, prišiel Kenneth Cooper s týmto chytľavým názvom pre cvičebný program. V podstate šlo o kombináciu základných gymnastických prvkov a tanečných krokov. Keď sa to tak vezme, neexistuje žiaden vedecký dôkaz, že by toto „cvičenie zaťažujúce srdcovocievnu, dýchaciu a pohybovú sústavu“ (doslovný výklad názvu) bolo samo o sebe až taký zázrak… je prospešné, to iste, avšak jeho sláva prišla s mediálnym ošiaľom, nie kvôli výsledkom samotným.

Osemdesiate roky boli bezpochyby zlatou érou aerobiku. To boli časy, kedy veľká časť domácností (bavme sa teraz o USA) vlastnila televízory a videoprehrávače. A kedy bolo také populárne kupovať či požičiavať si VHS pásky s filmami a… aj s cvičebnými programami.

Práve vtedy sa na scéne objavila Jane Fonda.

Pardon, Jane Fonda bola na scéne oveľa dlhšie. Na tej filmovej. Svoj debut zažila v roku 1960 a postupne vyrástla na jednu z najuznávanejších herečiek svojej generácie. V sedemdesiatych rokoch za svoje herecké umenie dostala niekoľko ocenení, vrátane dvoch Oscarov. Stihla sa vydať, rozviesť, znovu vydať (neskôr zase rozviesť a ešte raz vydať) a porodiť dve deti.

A potom, a to už mala 44 rokov, začala točiť vlastné cvičebné videá.

Nebudem vám klamať. O tom, že Jane Fonda kedysi dávno hopsala na obrazovkách miliónov žien v západnom svete, som sa dozvedela len náhodou. Vlastne som si hľadala na YouTube nejaké video, podľa ktorého by som mohla cvičiť a vyskočila tam na mňa. Doslovne. Tak som si to zapla a pozerám… priliehavé trikoty, vysoké podkolienky, nemožno našuchorené vlasy a make-up, aký by si dnes dali akurát tak lacné prostitútky… a do toho krásny hlas štíhlej vyšportovanej blondínky… neodolala som.

Prvé video s cvičením podľa Jane Fonda vyšlo v roku 1982 (skôr než ja, ha, ha). Krásna herečka vytvorila celkom nový trh – a čoskoro sa k nej pridali ďalšie (poväčšine o dosť mladšie) dámy, aby predviedli svoje zostavy. Aj modelka Cindy Crawford vydala vlastnú sériu cvičebných videí. A v Československu sme v tom čase krepčili pri telke počas slávneho Cvičme v rytme.

Ako plynul čas, na aerobikovej scéne sa objavili stále ďalšie a ďalšie mená. Aj teraz, po štyridsiatich rokoch, sa toto hopsanie do hudby teší popularite. Keby ste zalovili v temných vodách YouTube, našli by ste stovky kanálov s rôznymi verziami aerobiku, od toho, čo pripomína akrobatickú gymnastiku, cez tanečné kreácie až po „seniorské“ cvičebné videá, ktoré sú šetrné ku kĺbom a zvládne ich aj vaša babička.

Joj, a mimochodom, viete, kto tieto „seniorské“ videá natočil?

Správne, Jane Fonda. A to už mala takmer osemdesiat.

Tri manželstvá, dve deti dva Oscary, šesťdesiat rokov vo filme a štyridsať vo svete aerobiku. Ak bude niekto písať knihu o histórii hopkania do hudby, musí spomenúť aj jeho nekorunovanú kráľovnú – Jane Fonda.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy