Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Richard Čanaky

Jeho tvár a piesne pozná každý škôlkar. No len málokto vie, že výmyselník Zahrajko je bývalý majster Slovenska v kulturistike. Na naše otázky odpovedá Richard Čanaky.

Šesť otázok - Richard Čanaky
Vľavo Richard ako Zahrajko, vpravo s trofejou ako majster Slovenska v športovej kulturistike do 70kg (2009)

Jeho tvár a piesne pozná každý škôlkar. No len málokto vie, že výmyselník Zahrajko je bývalý majster Slovenska v kulturistike. Na naše otázky odpovedá Richard Čanaky.

Začínal si ako gospelový spevák, teraz si známy ako Zahrajko zo Spievankova a medzi tým si bol kulturista. Ako k tomu došlo?

Kulturistike sa venujem od približne 14-15 tich rokov. Je to pre mňa životný štýl. Či už som súťažil alebo nie. Je to vec disciplíny, sebazaprenia. Predtým som aj tancoval vo folklórnom súbore.

Kulturistika je trochu kontroverzný šport – veľa sa hovorí o steroidoch a extrémnych diétach. Prečo si sa rozhodol práve pre ňu a čo ti to dalo?

Vyhovuje mi budovanie cieľa pod určitou stratégiou. Je úžasné pozorovať svoje telo, svaly, ako reagujú na záťaž. Ako sa dá cielene posilniť konkrétny sval. Kulturistika je o prezentácii svalov, ktoré mnohí ľudia ani nevedia, že existujú. 🙂 Je to úžasné, hrať sa so stravou a pozorovať, ako sa dá telo „oklamať“, chudnúť a zase priberať. Nie je problém v krátkej dobe schudnúť 10-20 kíl a potom zase nabrať. Ale pre kulturistu to nie je jojo efekt. Je to cieľ. A pri tréningu žiaden stres a zhon. Slúchadlá na uši, správna hudba… vlastný svet a relax… parádička.

Mal si nejaký vzor, idol, ktorému si sa chcel ako kulturista podobať?

Jasné! Od Arnolda Schwarzeneggra cez Shawna Raya až po Franka Zaneho… Kulturisti 80-90. rokov. Kedysi v začiatkoch kulturisti na súťažiach prezentovali aj silu. Myslím, že benchpress a mŕtvy ťah, už si nie som istý. Ale to sa potom zrušilo a rozdelilo pre silový trojboj. Čiže kedysi šlo aj o svaly aj silu, boli to titáni.

Stále koncertuješ, spievaš a tancuješ. Ako sa po skončení športovej kariéry udržuješ vo forme?

Tréningom 4-krát do týždňa. Bez toho to nejde. 

Všetky deti vedia, že Zahrajko má najradšej buchty. Ale čo má najradšej (alebo musel mať najradšej) kulturista Richard Čanaky?

Nemusím mať mäsko každý deň, ale mám rád ryby a hovädzie. V zásade som všežravec. Doprajem si aj koláčik od maminky alebo pizzu, ale ryžu mám skoro každý deň.

Dnes sa veľa hovorí o tom, že deti majú stále horšie stravovacie návyky a málo sa hýbu. Je pre teba Spievankovo spôsob, ako deťom pripomínať dôležitosť zdravého životného štýlu?

Áno, aj v programe často riešime správnu stravu. Momentálne v najnovšom predstavení edukujeme deti o zeleninke.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme všetko dobré v športovej i umeleckej sfére!

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Šesť otázok