Sledujte nás

Hokej

Medzitým v AHL: Skvelá sezóna Šimona Nemca

Ako dopadol prvý rok v zámorí pre mladého obrancu Šimona Nemca?

Šimon Nemec, AHL
Foto: Twitter / American Hockey League

Šimon Nemec v lete minulého roka prepísal históriu slovenského (i svetového hokeja). Bol draftovaný do NHL na druhom mieste za krajanom Jurajom Slafkovským, ako najvyššie draftovaný obranca a druhý najvyššie draftovaný Slovák v histórii. Po absolvovaní letnej prípravy ho jeho tím New Jersey Devils poslal hrať za ich „farmársky“ tím Utica Comets.

Len pre vašu informáciu – hrať na „farme“ nie je žiadna hanba. Každý slávny tím NHL má svoju „farmu,“ či skôr pobočku, v nižšej súťaži – AHL (American Hockey League). A hoci by sme radi videli našich hokejistov medzi absolútnou elitou v NHL, ani účasť v nižšej súťaži nie je na zahodenie. A pre nováčikov (Šimon má iba 19 rokov!) je prvý rok na farme fakticky povinná jazda.

Šimon sa svojej povinnej jazdy zhostil naozaj skvelo. Za „Kométy“ odohral 65 zápasov, v ktorých nazbieral 12 bodov za góly a ďalších 22 za asistencie. Dohromady 34 bodov. Nuž, pokiaľ ide o počet gólov, obrancovia ich vždy dávajú akosi „pomenej,“ veď ich úlohou je brániť, ale… Šimon so svojím výkonom prekonal takmer 50 rokov starý rekord.

V sezóne 1974/75 hral v AHL Dave Maloney (neskoršia dlhoročná opora tímu New York Rangers), ktorý – až do uplynulého týždňa – držal rekord v počte bodov získaných obrancom do 19 rokov. Už pred pár dňami začali médiá hovoriť o senzácii, keď sa Šimon k nemu blížil. A senzácia sa udiala: bodoval v posledných troch zápasoch základnej časti, čím Maloneyho prekonal. Šimon Nemec je teda najproduktívnejším obrancom AHL do 19 rokov!

A to ešte nie je všetko. Šimon si z juniorských štatistík urobil trhací kalendár. Vďaka dvanástim presným zásahom sa dostal na prvé miesto v historickej štatistike počtu gólov obrancu AHL do 20 rokov. Prekonal tým 11-gólových obrancov Brenta Burnsa a Mareka Malíka.

Už teraz sa ozývajú experti, ktorí vravia, že Šimon Nemec je obrovský talent. Nie len vo svojom ročníku, no vraj v celej generácii. Je len otázkou času, kedy sa stane oporou Devils. Veď s jeho výkonom v prvej sezóne môžu byť len a len spokojní…. a ak mu to bude takto sypať aj naďalej, raz možno dosiahne aj na Norris Trophy – cenu pre najaktívnejšieho obrancu NHL. V roku 2009 si „Norrisa“ odniesol slovenský obor Zdeno Chára.

Pre Šimona sa sezóna ešte neskončila. Podobne ako v NHL, aj v AHL práve začína playoff. Kométy čaká v prvom kole tím Laval Rocket, farma tímu Montreal Canadiens. Šimonovi a jeho tímu držíme palce – a nech mu to sype.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej