Sledujte nás

Hokej

MS do 18 rokov: Zemiaková? Ale so cťou!

Pripomeňme si výkony našich mladých hokejistov na svetovom šampionáte IIHF U18.

Od 20. do 30. apríla sa vo Švajčiarsku, v mestách Basel a Ajoie konali majstrovstvá sveta hokejistov do 18 rokov. Zúčastnilo sa ich 10 najlepších svetových tímov – vrátane Slovákov.

V základnej skupine odohrali naši mládenci štyri zápasy. V tom prvom vyhrali s našimi českými bratmi 3:2 po samostatných nájazdoch. Švédsku sme podľahli 3:5, ale – a teraz úprimne – nebola to žiadna tragédia. Aj prehra s Kanadou 3:4 bola so cťou. Až záverečný duel s Nemeckom bol v našej réžii, prestrieľali sme ich 6:4. Zo základnej skupiny sme teda postúpili ďalej.

V boji o semifinále sa zrodila senzácia: zdolali sme Fínsko. Naši chlapci v polovici hry viedli dokonca 3:0. Severskí favoriti síce desať sekúnd pred koncom znižovali na 3:2, ale bolo príliš neskoro, aby zápas otočili. Náš fantastický gólman Samuel Urban zneškodnil 54 z 56 striel na jeho bránku.

Semifinále s USA nedopadlo podľa našich predstáv. Prehra 1:7 bola najvyššia, akú sme na turnaji zažili.

V boji o bronz sme sa stretli s Kanadou. Výsledok 3:4 pre severoamerickú veľmoc sa síce zdal byť reprízou zo základnej časti, ale nemuselo to tak byť. Ešte štyri minúty pred koncom Slovensko zvyšovalo na 3:2. Len niečo viac ako minútu pred koncom však Kanada vyrovnala a posledný gól padol v predĺžení.

Aj tak mnohé zahraničné médiá označili výkon mladých Slovákov za senzáciu turnaja. Do semifinále sme sa dostali po 19 rokoch. Nehovoriac o tom, že naposledy sme sa v tejto kategórii predstavili ešte v roku 2019…

Aby sa nezabudlo, náš najlepší strelec Dalibor Dvorský vytvoril nový národný rekord. V siedmich zápasoch dal 8 gólov a pridal 5 asistencií, čím sa s 13 bodmi stal najproduktívnejším Slovákom v tejto kategórii. Na druhom mieste s 11 bodmi sú Marián Gáborík a Maxim Čajkovič. Do historických tabuliek sa toho roku zapísal aj útočník Juraj Pekarčík – s 10 bodmi (3+7) je na treťom mieste s ďalšou legendou, Richardom Pánikom.

Úžasný výkon Dalibora Dvorského bol odmenený aj zaradením do All Star tímu turnaja.

Juniorské súťaže sú vždy tak trochu v tieni tých seniorských – najmä, ak vám súbežne prebieha príprava na svetový šampionát. Ale včera ukončené majstrovstvá v hokeji do 18 rokov ukázali, že nám na Slovensku rastie úžasná generácia. A nevadí za tú „zemiakovú“… Chlapci si za svoj výkon zaslúžia onen slávny kabrio-autobus a promenádu po hlavnom meste.

Ako sa hovorí, nabudúce im to ukážeme! 🙂

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej