Sledujte nás

Hokej

Medzitým v NHL: Tak už jdeme do finále!

Uplynulé dva týždne patrili v NHL tzv. konferenčnému finále, ktoré rozhodlo o tom, aké dva tímy zabojujú o Stanley Cup.

Pavúk play-off NHL 2023
Foto: Twitter / NHL

Uplynulé dva týždne patrili v NHL tzv. konferenčnému finále, ktoré rozhodlo o tom, aké dva tímy zabojujú o Stanley Cup.

Východná konferencia

V prvom dueli sa stretli Florida Panthers a Carolina Hurricanes.

Panteri v prvom kole prekvapivo vyradili favorizovaný Boston a v druhom kole nedali šancu Torontu. Hurikáni najprv vyradili New York Islanders a neskôr stopli ambície Tomáša Tatara s tímom New Jersey Devils.

Už prvý duel medzi Floridou a Carolinou sa zapísal do dejín. Totiž, v NHL existuje pravidlo, že ak sa nerozhodne v riadnom hracom čase, nasleduje predĺženie. Poriadne, celých dvadsať minút. A po ňom ďalšie. A ďalšie. A ešte jedno. A dovtedy, kým nepadne gól. Mizériu fanúšikov, zúfalo túžiacich po góle (a po spánku) ukončil 13 sekúnd pred koncom štvrtého (!) predĺženia Matthew Thachuk, ktorý získal pre Floridu cenné víťazstvo.

Aj druhý zápas sa predlžoval, no to už padol víťazný gól hneď v prvom predĺžení. Jeho strojcom bol opäť Thachuk, ktorého sociálne siete začali prezývať „ThaChucky“, po známej vraždiacej bábike z kultového hororu. Vernou oporou tímu bol aj ruský brankár Sergej Bobrovskij: o ňom zas koluje vtip, že 71% povrchu Zeme pokrývajú oceány… a ten zvyšok pokrýva Bobrovskij.

„Chucky“ prihrával na víťazný gól aj v treťom vzájomnom zápase. Rozhodujúci štvrtý zápas bol vyrovnaný a ešte 5 sekúnd pred koncom to vyzeralo na ďalšie predĺženie… tak sa k puku dostal Chucky a poslal svoj tím do finále.

Západná konferencia

Finalistami západnej konferencie boli Dallas Stars a Vegas Golden Knights.

Dallas v prvom kole pomerne ľahko premohol Minnesotu Wild a v druhom sa poriadne potrápil s nováčikom zo Seattlu. Rytieri z Vegas najprv úspešne vyhrali súboj s Winnipegom a neskôr – tiež prekvapivo – vyradili favorizovaný Edmonton.

Aj tu sa hneď prvý zápas dostal do predĺženia. No diváci sa ešte nestihli ani poriadne usadiť a už v druhej minúte videli gól. Brett Howden získal prvý bod pre Vegas. Prakticky identický scenár bol aj v druhom vzájomnom zápase. Opäť sa rozhodlo v druhej minúte predĺženia, opäť pre Vegas, no hrdinom bol Chandler Stephenson.

Tretí zápas si už Rytieri uchmatli úplne suverénne, zvalcovali Hviezdy 4:0. Tím z Dallasu sa však rozhodol neprehrať tak ľahko a vo štvrtom zápase konečne získal cenné víťazstvo. A hádajte, áno, opäť rozhodovalo predĺženie.

Za stavu 3:1 pre Vegas povolali Hviezdy posily: deväť hráčov z AHL. Bol medzi nimi aj Marián Studenič, no na finálnu súpisku sa nedostal. Z lavice náhradníkov sledoval piaty zápas, v ktorom Dallas znížil stav série na 3:2… ale aj potupnú nakladačku 6:0, ktorá znamenala konečné víťazstvo pre Vegas Golden Knights.

V boji o najcennejšiu trofej hokejového sveta sa teda zídu dva tímy, ktoré ešte Stanley Cup nikdy nezískali. Panteri boli vo finále ešte v roku 1996 a tím z Vegas, ktorý vznikol ešte len v roku 2017, sa do finále dostal rovnako druhýkrát. Oba tímy predviedli v play-off bojovný výkon, motiváciu a veľké odhodlanie. A hoci Panteri trénujú v trópoch a Rytieri v púšti, zdá sa, že im nechýba ani povestná „chladná hlava“ tak potrebná pre hokej.

Komu fandíte…?

Reklamy
Stávka bez rizika za 50 € vo Fortune na prezidentské voľby 2024 - 750x100
1 komentár

1 komentár

  1. peter

    31. mája 2023 at 9:17

    Have the Golden Knights been in a Stanley Cup Final?
    The not-so-long national Knightmare has ended. The Vegas Golden Knights are in the Stanley Cup Final for the second time in their sixth year of existence. Reaching the postseason is a goal for many teams.pred 1 dňom

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej