Sledujte nás

Krátke príbehy veľkých

KRÁTKE PRÍBEHY VEĽKÝCH – Reinhold Messner /1944/, časť druhá

BROsport pokračuje druhou časťou príbehu Reinholda Messnera, zameranou na jeho osudový výstup na Horu smrti…

Krátke príbehy veľkých - Reinhold Messner

BROsport pokračuje druhou časťou príbehu Reinholda Messnera, zameranou na jeho osudový výstup na Horu smrti…

V r. 1970 sa Reinhold Messner vydáva na svoju prvú osemtisícovku, Nanga Parbat. Výstup má byť vedený južnou stranou, expedícii šéfuje Karl Herrligkoffer, a jej hlavným cieľom je zdolať na svete najvyššiu, dovtedy nepokorenú skalnú stenu Rupal. Samozrejme, bez kyslíka…

Členom tímu je aj Reinholdov mladší brat Gunther. 27 júna Reinhold cíti, že počasie sa už len, a rýchlo zhorší, ráno tak sám opúšťa posledný výškový tábor pod vrcholom. Netuší, že jeho brat ho nasleduje, a nakoniec tesne pod vrcholom i dobehne. Neskoro popoludní spolu dosahujú cieľ. Noc je blízko, a keďže obaja lezú alpským spôsobom, čiže „naľahko“ a bez stanu, spacákov, či malých piecok, stavajú bivak. To, čo nasleduje ostáva dodnes mystériou. Reinhold i Günther Messnerovci sa pri zostupe rozdelia, mladší trpí halucináciami, nevládze, no Reinhold napriek tomu nestráca dojem, že ho tento napriek všetkému stále nasleduje. 6 dní neskôr sa do údolia vracia Reinhold sám, Gunther hynie kdesi pod stenou Diamir. Čas, miesto a príčina jeho smrti sú dodnes nejasné. Reinhold tvrdí, že Gunthera zasypala lavína.

Nasledujú nekonečné súdne prieťahy, osobné útoky a obvinenia, hlavne medzi Messnerom a Herrligkofferom, posledný v r. 2001, kedy Messner prekvapivo obviní tím, že im neprišiel nik na pomoc. Skúste hľadať pravdu v knihách Max von Kienlina, Hansa Salera, Ralf-Peter Märtina, či samého Reinholda Messnera, verte ale, každý má jednoznačne už iba a tú svoju.

Z celkovo 5-ich pokusov dobyť Nanga Parbat vyšli Messnerovi len dva – okrem spomínaného roku 1970 ešte v r. 1978, pričom Reinholdovo podvedomie nieslo vždy jediný cieľ – nájsť Gunthera. Večnému dobrodruhovi sa to nikdy nepodarilo. Telo bolo po nečakanej vlne teplého počasia odhalené horou v r. 2005 pod stenou Diamir. Presne ako to vždy tvrdil.

Premrznutý Reinhold stráca po zostupe a následnej amputácii 6 prstov na nohách, a po roku 1970 už nie je schopný liezť po skalách.  Jeho záujem tak pútajú už iba zasnežené, najvyššie hory sveta. A ako si s nimi poradil, to si iste pamatáte z prvej časti jeho príbehu

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Krátke príbehy veľkých