Sledujte nás

Krátke príbehy veľkých

KRÁTKE PRÍBEHY VEĽKÝCH – Reinhold Messner /1944/, časť tretia

Posledná časť príbehu krátko popisuje zaujímavé udalosti, ktoré slávny horolezec zažil počas zdolávania niektorých osemtisícoviek sveta.

Krátke príbehy veľkých - Reinhold Messner

Posledná časť príbehu Reinholda Messnera krátko popisuje zaujímavé udalosti, ktoré slávny horolezec zažil počas zdolávania niektorých osemtisícoviek sveta…

Manaslu

V r. 1972 pokorí Messner dovtedy úplne nepoznanou južnou stenou himalájskeho obra Manaslu /8 156m/. Z posledného výškového tábora pod vrcholom lezie s Frankom Jägerom, ktorý však svoj boj s gigantom čochvíľa vzdáva a vracia sa. Messner dobýja štít sám, pričom hneď nato sa počasie mení. Padá hustá hmla, sneží. Messner načas stráca orientáciu, neskôr so šťastím nachádza cestu do tábora, kde naňho i Jägera už čakajú Horst Fankhauser a Andi Schlick. Jägra stále niet, no kdesi v prázdnej diaľave je počuť jeho krik. Fankhauser a Schlick začínajú pátranie, počas ktorého sa strácajú a hľadajú útočište v snežnej jaskyni. Messner je po zdolaní hory vyčerpaný a bez nároku pomôcť. Deň nato sa vracia Horst Fankhauser. Je sám. Andi Schlick ostáva nezvestným a celá výprava i napriek zdolanej hore stráca dvoch skvelých horolezcov. Messnerovi je neskôr vytýkané, že nechal Jägera vrátiť sa do tábora samého.

Kangchenjunga

Na vrchol tretej najvyššej hory sveta /8 586m/ vychádza nezlomný Messner s Mutschlechnerom, ktorý však už vtedy trpí omrzlinami rúk, neskôr i nôh. Počas zostupu bivakujú, strácajú stan, Messner vážne ochorie /absces pečene/. Do základného tábora schádza takmer zázrakom a len s pomocou Mutschlechnera.

Gasherbrum II

Vrchol /8 035m/ dobyje Messner vo víchrici a s dvoma ďalšími horolezcami. Počas zostupu objavuje telo nezvestného rakúskeho horolezca, ktorého pochovajú o 2 roky nato na križovatke štítov Gasherbrum I  –  Gasherbrum II.

Makalu

Messner skúša dobyť horu celkovo 4-krát. V r. 1986 prichádza pod Makalu aj s Kammerlanderom a Mutschlechnerom. I keď sa musia počas expedície 2-krát vrátiť, 26.septembra a na tretí pokus dosahujú vrchol. Messner je svedkom smrti Marcela Rüediho, pre ktorého je Makalu 9-tou osemtisícovkou v kariére. Rüedi zdoláva vrchol, počas zostupu ale mizne za snehovým hrebeňom.

Lhotse

Messner pokorí svoju poslednú osemtisícovku v októbri 1986 /spolu s Hansom Kammerlanderom/ a stáva sa prvým človekom na svete, ktorý zdoláva všetkých 14, ktoré planéta ponúka. Je to jeho definitívne posledná hora tohoto kalibru.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
2 komentáre

1 komentár

  1. jastan

    18. novembra 2013 at 19:40

    Je to velmi zlozite, mozna keby Messner stopal dnes, s tym kamaratom, co zashynul, asi by sa vratil, no „ego“ clovka je niekedy nepremozitelne, ak by ten druhy prezil a Messner zahynul, ake a komu by vycitalui ti, „kritici ?!

  2. stew

    18. novembra 2013 at 20:24

    ano, tu neexistuju sudcovia…iba vlastne svedomie a po smrti Boh

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Krátke príbehy veľkých