Sledujte nás

Futbal

„Futbal je jednoduchý, ale najťažšou vecou je hrať ho jednoducho,“

…povedal svojho času lietajúci Holanďan a táto okrídlená veta ho sprevádzala celou jeho futbalovou kariérou. Johan Cruyff bol jedným z hráčov, ktorí vzišli zo slávneho Ajaxu na konci šesťdesiatych rokov, aby sa začiatkom tých sedemdesiatych stali pánmi futbalu v Európe. Jeden z najslávnejších predstaviteľov futbalovej filozofie známej ako Totaalvoetbal čiže totálny futbal bol čoskoro po svojom vstupe na svetovú futbalovú scénu pasovaný do úlohy nástupcu futbalového kráľa Pelého.

Hednrik Johannes Cruyff sa narodil 25. apríla 1947 v amsterdamskej štvrti Betondorp, neďaleko štadióna Meer, vtedajšieho stánku Ajaxu. Futbal už odmalička zohral významnú úlohu v živote Jopieho, ako ho v detstve volali, keďže matka pracovala na štadióne ako upratovačka a od trénerov mládežníckych kategórií získala prísľub, že jej syn bude spolu s ďalšími 300(!) deťmi vybratý do akadémie klubu. Ako 12-ročnému mu umiera otec, a tak malý Johan odchádza z finančných dôvodov v trinástich rokoch zo školy a začína sa venovať výlučne futbalu.

Klub mu nahrádzal otca a tréner Rinus Michels, ktorý urobil z Ajaxu najlepší tím Európy, mu pripravil špeciálne cvičenia na zvýšenie fyzickej zdatnosti a pripravil ho tak na náročnú profesionálnu kariéru. Kým sa Johan dostal k lopte, prešiel si všetkými kategóriami klubu počínajúc čistením topánok a končiac brankárskou prípravou.

Na odporúčanie Vica Buckinghama, ktorého skúsenému oku neuniklo, čo sa skrýva v Johanovi, hrá 15. novembra 1964 svoj prvý zápas v seniorskom tíme a hneď si pripisuje aj prvý gól. O dva roky neskôr už oblieka reprezentačný dres v svojom prvom medzinárodnom zápase proti legendárnemu tímu Maďarska a minútu pred koncom strieľa gól, ktorým vyrovnáva na 2:2.

Cruyffovi sa natrvalo podarilo získať si miesto v prvom tíme Ajaxu v sezóne 1965/66 a už v tej nasledujúcej získal s Ajaxom svoje prvé „double“ (holandskú ligu aj pohár) a stal sa najlepším strelcom Eredivisie s 33 gólmi. Rovnaký úspech zaznamenal aj v sezóne 1969/70, no už začiatok ďalšej bol sprevádzaný dlhodobými problémami so slabinami. Keď v októbri 1970 konečne nastupuje na zápas proti PSG, jeho pôvodný dres s číslom 9 už oblieka Gerrie Mühren, a tak hrá s číslom 14. Že nič nezvyčajné? V tej dobe ale naozaj neobvyklé. Hráči základnej jedenástky vždy nosili čísla od 1 do 11 a nemohli si ich vyberať, čísla nad 11 boli rezervované pre náhradníkov. Deň po zápase čítal Johan v holandských novinách, že na trávnik sa vrátil starý známy Cruyff, až na tú 14-ku na svojom chrbte. Vzhľadom na poverčivosť a pravdepodobne aj jeho rebéliu proti novinárom sa rozhodol od toho času nosiť dres s číslom 14 v reprezentácii, ako aj niektorých kluboch.

Johan Cruyf sa stal absolútnym lídrom Oranjes, pretože schopnosťami prevyšoval ostatných. Športový novinár David Miller ho označil za „Pytagora v kopačkách“ práve pre jeho schopnosti v predvídaní, orientácii v priestore a pre ideálne uhly jeho prihrávok. V jednom z vydaní o ňom napísal: „Málokto z hráčov dokáže byť tak presný a fyzicky a mentálne vyrovnaný. A pozrite sa na to videnie a kontrolu v behu od jedného pokutového územia k druhému.“

V drese Ajaxu získal Johan Cruyff trikrát titul v PEM a rovnako trikrát bol vyhlásený za európskeho futbalistu roka. V roku 1973 však odchádza za svojím bývalým trénerom a najdôležitejším učiteľom do katalánskeho klubu FC Barcelona. Keď prišiel, sezóna v Španielsku už prebiehala a Katalánci sa herne trápili. Obsadzovali spodné časti ligovej tabuľky. Cruyffov prínos bol neodňateľný. Barcelona vyhrala ligu a navyše porazila svojho najväčšieho rivala Real Madrid na štadióne Santiaga Bernabeua vysoko 5:0.

Jeho technická brilantnosť a futbalová inteligencia sa tu naplno prejavili.

Počas svojho pôsobenia v Barcelone strelil Cruyff jeden zo svojich najslávnejších gólov, nazvaný aj fantómov gól alebo le but impossible de Cruyff (Cruyffov neuveriteľný gól).V zápase proti Atléticu Madrid Cruyff vyskočil do vzduchu, otočil sa tak, že bol chrbtom k bráne a kopol loptu pravou pätou do brány Miguela Reinu v bráne Atlética.

V drese Barcelony s číslom deväť nastúpil v 143 zápasoch, v ktorých strelil 48 gólov. V roku 1978 odohral za Barcu posledný zápas a to proti svojmu bývalému klubu Ajaxu Amsterdam.

Potom odišiel do Spojených štátov, kde hral najprv za Los Angeles a neskôr za Washington. Po návrate do Európy odohral niekoľko zápasov za Levante, dve sezóny za Ajax a aktívnu hráčsku kariéru ukončil v roku 1984 vo Feyenoorde Rotterdam.

Johan Cruyff štartoval za Holandsko v 48 zápasoch a strelil 33 gólov, no len jediný raz absolvoval finále na MS 1974, kde Oranjes skončili napokon na druhej priečke. Na MS 1978 v Argentíne už nenastúpil z politických dôvodov, keďže nedokázal hrať v krajine, kde vládol diktátorský režim, a s reprezentáciou sa radšej nadobro rozlúčil.

Jeho temperamentné správanie dávalo neraz zabrať ako rozhodcom, tak aj trénerom. Pamätným sa stal jeho druhý reprezentačný zápas, kde hral proti tímu Československa a bol vylúčený. Vedenie holandského tímu ho vtedy suspendovalo na celý rok. Typickou cigaretou, ktorú si doprial aj v deň zápasu, sa zahaľoval do cigaretového dymu počas celej svojej kariéry. Nikotínu dal zbohom len nedávno po tom, ako sa podrobil operácii srdca, pri ktorej mu voperovali dvojitý bypass.

V súčasnosti je vo futbalovom svete uznávanou autoritou a trénerom s bohatými skúsenosťami z veľkých klubov ako Ajax či FC Barcelona. Pre svet a Holandsko znamená meno Cruyff prvú a najväčšiu legendu. Nasledovali ho ďalší, no nikto z nich nepreukázal toľko hernej krásy a talentu ako Johan Cruyff.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal