Sledujte nás

Športové legendy

Kráľ zámorského hokeja

Joseph-Henri-Maurice „Rocket“ Richard (*4. august 1921, Montreal, Quebec, Kanada – † 27. máj 2000, Montreal Quebec, Kanada) bol kanadským hokejovým útočníkom, ktorý v rokoch 1942 – 1960 hral sa klub NHL Montreal Canadiens.

Počas osemnástich sezón v NHL získal síce len jednu individuálnu trofej a nikdy nezvíťazil v kanadskom bodovaní, ale napriek tomu sa na dlhú dobu stal ozajstným kráľom zámorského hokeja.

Maurice Richard bol srdcom i dušou Montrealu Canadiens. Žiadny hokejista sa mu nevyrovnal ani v urputnom odhodlaní, ani v umení strieľať góly. Muž, ktorému nikto nepovedal inak ako „The Rocket“. Bol taký rýchly, že sa dokázal poľahky prehnať poza chrbát súperových obrancov, a zároveň taký silný, že sa cez ne dokázal v prípade potreby pretlačiť.

Jeho najobľúbenejšou fintou bola kľučka, pri ktorej si prehodil puk medzi korčule obrancu, jednou rukou si ho pridržal a druhou ďalej viedol puk. Často dokonca používal obrancu ako odrazový mostík. Aj preto málokto znamenal v histórii NHL v predbránkovom priestore väčšie nebezpečenstvo ako on.

Maurice Richard vyrastal v chuligánskej štvrti Bordeaux a v začiatkoch svojej hokejovej kariéry prešiel niekoľkými amatérskymi mužstvami. Jeho potenciál si však všimol tréner Montrealu Canadiens Dick Irvin, ktorý má najväčšiu zásluhu na tom, že 29. októbra 1942 podpísal svoju prvú profesionálnu zmluvu. Vďaka nej mohol vo svojich 21 rokoch vstúpiť do NHL v drese najslávnejšieho kanadského klubu.

Richardov debut v lige bol zároveň prvým zápasom v NHL, ktorý videl naživo. Ako chudobný chlapec si nemohol luxus, akým bola vstupenka na zápas, dovoliť. Anglicky síce vedel len dve slová „yes“ a „no“, ale ponúknutú príležitosť využil a fanúšikovia Habs sa mali od začiatku na čo pozerať.

Už vo svojej tretej sezóne 1944-45 sa stal skutočnou hokejovou legendou. Jednak sa premiérovo zapísal do prvej desiatky najproduktívnejších hráčov a jednak prekonal jeden z najhodnotnejších streleckých rekordov NHL. 28. decembra 1944 sa stal prvým hráčom ligy, ktorý v jednom zápase zaznamenal osem bodov. Zároveň vytvoril nový rekord súťaže v počte strelených gólov za sezónu. Práve v spomínanej sezóne 1944-45 sa stal Richard zároveň prvým hráčom NHL, ktorý dokázal v 50-tich stretnutiach streliť 50 gólov. Titul kráľa strelcov si v NHL odniesol päťkrát. Je paradoxné, že tieto úspechy nikdy nestačili na to, aby zvíťazil aj v kanadskom bodovaní. Šesťkrát skončil tesne pod vrcholom, šesťkrát sa musel zmieriť s druhou priečkou.

Jeden z momentov, ktorý charakterizuje Richardovu prirodzenosť a bojovnosť a ktorý sa navždy zapísal do sŕdc hokejových priaznivcov, sa odohral počas semifinálovej série play-off 1952 s Bostonom. Hneď v prvej tretine sa Richard zrazil s útočníkom Bruins a utrpel úraz hlavy. Väčšinu zápasu potom preležal v šatni na masérskom stole. Pred záverom poslednej tretiny sa však vrátil na ľad, ale keďže dobre nevidel na tabuľu, opýtal sa, koľko minút zostáva do konca zápasu. Štyri minúty pred záverečnou sirénou naskočil na ľad, získal stratený puk, obišiel dvoch protihráčov a vsietil víťazný gól. Hovorilo sa vtedy, že skóroval takmer v bezvedomí. Aj taký bol Richard Maurice.

„Rocket“ Richard bol však na druhej strane veľmi horúca hlava, a tak si napríklad v sezóne 1952-53 vybojoval so 120-timi trestnými minútami titul  najtrestanejšieho hráča ligy.

V sezóne 1959-60 sa s klubom a súťažou rozlúčil. Mal 39 rokov a na konte 17 rekordov NHL, a tak niet divu, že bol už po roku uvedený do Hokejovej siene slávy bez toho, aby musel čakať povinné tri roky.

25. júna 1998 rozhodla rada guvernérov NHL, aby sa na jeho počesť udeľovala najlepšiemu strelcovi sezóny nová trofej NHL, pomenovaná ako Maurice Richard Trophy.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Športové legendy