Sledujte nás

Futbal

AVE, FUTBAL alebo WORLD CUP 2014

brayyaTicho pred majestátnym športovým festivalom modrej planéty prerastá i v najskrytejších interiéroch duše v šelest a synovia a dcéry verní guľatej droge už žehlia v puky parády šat, chystajúc sa na megapárty najväčšej z hier. FUTBAL. Najomamnejšia vedľajšia vec v živote, odzrkadľujúca tento v inom lesku. Hra najjednoduchších pravidiel – Ak sa to hýbe, kopni. Ak nie, urob tak, aby sa…

 

Aj keď už neexistuje nič, čo by sa o brazílskom Mundiale 2014 pod Cristom Redentorom nenapísalo, pocitov, dojmov, názorov, kontradikcií či ideí bude už klasicky na ležatú osmičku. Mesiac extázy i agónie často i v troch zápasoch za deň prepletie viac i menej a chtiac i nechtiac naše pracovné dni a primerane prevalcuje zainteresovaným i tým menej vychodenú rutinu. Brazília je proste exotikou samou o sebe, okrem samby a kávy ono najzbesilejšie futbalové eldorádo, futbalový Sion, zasľúbená zem, čo priviedla futbal k svojej absolútnej dokonalosti. Možno i preto mnohí očakávajú od 20-tych majstrovstiev sveta, že to budú tie najveľkolepejšie v histórii Homo Sapiens.

Každá slávnosť má svojich protagonistov, pútajúcich svetskú zvedavosť a atakujúcich komplexitu signálnych sústav zároveň. Dokáže domáca modla Neymar konečne to, čo sme pri všetkej úcte k permanentne zle ostrihanému loptovému čarodejníkovi na európskych drnoch stále nevideli? Zveličujú tí, čo furt otravujú s futbalovým bully Messi versus Ronaldo, alebo zaniknú títo v riave novoobjavených svetových hviezd? Ukáže sa Anglicko ozaj ako tím unavených, čo príde do brazílskych horúčav vyhorieť a skapať? Kopnú belgickí Roten Angels mágiu čierneho koňa a zvalia futbalovú históriu? Poznačí rozchod Gianluigiho Buffona s Alenou Šeredovou futbalové Taliansko? Bude Mariovi stačiť jedna červená? Kľakne „malá“ Bosna ako nováčik MS alebo pukne v Sarajeve ďalšia svetová? Zakúsime kvalitu japonského futbalového saké alebo sa chlapci z Kawasaki premenujú na krajinu zapadajúceho slnka? Potešia vás zakázané vuvuzely a v histórii futbalu najtestovanejšia 6-panelová guľatá čarodejka Brazuca? Otázok na milióny, tá hlavná a záverečná sa však pýta – splnia najdrahšie majstrovstvá všetkých čias aspoň čiastočne svoju misiu?

brazza

Bezhraničné demonštrácie, bezuzdný zločin, špinavá korupcia, policajné násilie, otrasné životné podmienky, neadekvátna infraštruktúra, silné preľudnenie. Futbal nie je všeliek, no práve teraz prichádza jeho ďalšia šanca a čas naplniť ľudské srdce tým, čo ktoré najviac potrebuje. V duchu fair play na ihrisku i v bežnom živote.

 

Nuž, kopnime, nech sa to teda už konečne hýbe. A najlepšie vpred.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Futbal