Sledujte nás

Tenis

ŠARAPOVEJ MELDONIUM

Pri cvičení svaly využívajú energiu uskladnenú vo forme kreatín fosfátu. Ten používajú asi tak 10 sekúnd a potom v závislosti od dostupného kyslíka nastáva bunkové dýchanie. To môže byť anaerobné (získaš z jednej glukózy 2 molekuly ATP a 2 molekuly kyseliny mliečnej) a aerobné, pri ktorom získavaš cca 36 ATP, CO2 a vodu.

Takže ideme aerobnou cestou. Tá pozostáva z Krebsovho cyklu, do ktorého vstupuje látka – acetyl-koenzým A (alebo Acetyl-CoA), tá sa pomaly odbúrava a získava sa z nej energia. Je to cyklus, a tak sa acetyl-CoA pomaly mení až na kyselinu2-oxoglutárovú a tá sa spojí s ďalším acetyl-CoA a kruh sa uzavrie.

Acetyl-CoA v tele vzniká ale aj pri odbúravaní tukov, je však pomalší ako cukry a na produkciu acetyl-CoA z „tukov“ je potrebných zopár látok, aby sa acetyl-CoA dostal do mitochondrie, kde prebieha Krebsov cyklus. Jedna z tých látok je γ-butyrobetaine hydroxylase. Meladonium zastavuje (spomaľuje) práve tento enzým, a tak telu bráni spotrebovávať tuky a núti ho používať cukry – rýchlejší a efektívnejší zdroj energie.

Preto WADA dala Meldonium do kategórie metabolických modulátorov (rovnako ako inzulín). No a okrem toho Meladonium pomáha pri zotavovaní, takže vlastne vďaka nemu môže hrať ako motorová myš jeden zápas za druhým a pomedzi to ešte vládze aj trénovať.

Autor: Michal Fabián

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Tenis