Sledujte nás

Futbal

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Mnoho rokov sa vo futbale volá po zavedení videotechnológie a na tohtoročných Majstrovstvách sveta klubov sa ľudia podporujúci túto ideu dočkali.

Futbal ešte možno zaradiť medzi dinosaura, aspoň teda čo sa týka modernej technológie, keďže kamerový systém bol zatiaľ súčasťou len Pohára konfederácií v roku 2013, následných Majstrovstvách sveta 2014, ako aj na nedávnom kontinentálnom šampionáte. Využitie videotechniky ale nebolo tak časté a priebeh turnajov veľmi neovplyvnilo.

Na rozdiel od predchádzajúcich prípadov sme mohli nedávno vidieť v semifinálových zápasoch spomínaného šampionátu prvýkrát v akcii aj videorozhodcu. V prvom zápase medzi hosťujúcim Kashima Antlers a víťazom Pohára osloboditeľov Escobarovym Atleticom Nacional odpískal po nariadení videorozhodcu Maďar Viktor Kassai penaltu pre domáci celok (https://www.youtube.com/watch?v=61dytBPsMgw). V tomto prípade väčšina nezainteresovaných jasala, pretože jasný faul na domáceho hráča bol napokon správne, hoci neskôr, ohodnotený pokutovým kopom. Človek by si povedal, že sa futbal posunul dopredu.

Lenže v druhom semifinálovom zápase medzi Realom Madrid a mexickým Club America už situácia taká jasná nebola. Bežala 93. minúta zápasu a za stavu 0:1 pre Real vysúva James kolmicou CR6.83 a ten sa zoči voči brankárovi nemýli. Gól oslávil tradičným gestom aj napriek letmo protestujúcim hráčom šampióna Severnej a Strednej Ameriky. Vtom však sa po pokynoch videorozhodcu nerozohrávalo zo stredového kruhu ale od brány mexického klubu. Prečo? Pretože situácia podľa videa bola posúdená ako ofsajdová. No neprešlo ani len 10 sekúnd, hráči Americy už boli s loptu na poliacej čiare, keď tu zrazu paraguajský rozhodca Caceres ukazuje na stredový bod. Áno, uznáva gól z predchádzajúcej situácie. 22 ľudí plus fanúšikovia priamo na štadióne a tiež doma nevedia čo sa deje a možno to nevedeli ani páni v červenom (https://www.espnfc.com/fifa-club-world-cup/1932/video/3020416). #cirkushumberto

Tak isto ako je v tenise odporcom jastrabieho oka Roger Federer, tak sa nájde mnoho odporcov aj vo svete futbalu, a prvým z nich je Luka Modrič, ktorý túto šaškáreň odsúdil už na pozápasovej tlačovke. Futbal by mal ostať futbalom v takom zmysle v akom ho pozná každý, pretože zlyhania ľudského faktoru k tomu patria. Navyše, viem si predstaviť, ako by sa takáto situácia dostala pod paľbu trollovania keby sa to stalo vo finále Ligy majstrov alebo vo finále majstrovstiev sveta.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal